Μάγειρα που... δίδασκες

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009 at 3:15 μ.μ.

Υπερτριπλάσια ποσότητα αλατιού περιέχουν οι «υγιεινές σάλτσες» του διασημότερου τηλεοπτικού σεφ στον κόσμο, που διδάσκει τη σωστή διατροφή στα αγγλικά σχολεία!

Το να κατηγορείς τον Τζέιμι Ολιβερ ότι οι σάλτσες του για ζυμαρικά είναι «τίγκα» στο αλάτι είναι σαν να λες στον Γιουσέιν Μπολτ ότι τρέχει σαν χελώνα! Κι όμως, ο διασημότερος τηλεοπτικός μάγειρας στον κόσμο, και υπ αριθμόν 1 προπαγανδιστής της υγιεινής διατροφής για παιδιά και ενήλικους, βρέθηκε στο στόχαστρο της βρετανικής οργάνωσης Συναινετική Δράση για το Αλάτι και την Υγεία (Consensus Action on Salt and Health).

Κατήγγειλαν ότι οι υγιεινές σάλτσες του για ζυμαρικά περιέχουν υπερτριπλάσια ποσότητα αλατιού από τις προδιαγραφές της βρετανικής υπηρεσίας τροφίμων (FSA).

Συγκεκριμένα, τα βαζάκια με το «μπραντ νέιμ» του Τζέιμι Ολιβερ με σος σκόρδο, ελιά και τομάτα, περιείχαν 3 γραμμάρια αλατιού ανά 100 γραμμάρια προϊόντος, αντί του ενδεδειγμένου 0,8 ανά 100 γραμμάρια. «Το αλάτι είναι λευκός δολοφόνος» υπενθύμισε η Cash. «Αυξάνει την αρτηριακή πίεση και αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εμφράγματα, εγκεφαλικά και καρδιακή ανεπάρκεια».

Σύσταση
Η οργάνωση κάλεσε τους καταναλωτές να επιλέγουν με ιδιαίτερη προσοχή τις σάλτσες ζυμαρικών, διαβάζοντας την περιεκτικότητα αλατιού στη συσκευασία. Πρακτικά, όποιος έτρωγε τις σάλτσες του Ολιβερ προσλάμβανε σχεδόν το 90% της απαραίτητης ημερήσιας ποσότητας σε αλάτι!

Εκπρόσωποι του 34χρονου εκατομμυριούχου σεφ υποσχέθηκαν ότι από τον Δεκέμβριο θα βγουν στην αγορά συσκευασίες με λιγότερο αλάτι. Και ότι ως το 2012 όλα τα προϊόντα της αλυσίδας του θα πληρούν τις προδιαγραφές της FSA.

Ως δικαιολογία ψέλλισαν πως τα βαζάκια προορίζονταν για παρέες 4-6 ατόμων, ήτοι για οικογενειακά ή φιλικά ντρέσινγκ σε πίτσες ή μακαρονάδες. Επομένως ο... λευκός εφιάλτης θα επιμεριζόταν σε περισσότερους συνδαιτυμόνες. Ομως Τζέιμι Ολιβερ είναι τόσο φανατικός της υγιεινής διατροφής, ώστε δεν «δικαιούνταν» να υποπέσει σε τέτοιο ολίσθημα ούτε κατά λάθος. Φρόντισε ο ίδιος άλλωστε να φιλοτεχνήσει αυτή την εικόνα την τελευταία δεκαετία.

Οσο κακός μαθητής ήταν στο σχολείο (το εγκατέλειψε στα 16 μη μπορώντας να ξεπεράσει τη δυσλεξία του) τόσο πετυχημένος γκουρού της υγιεινής διατροφής έγινε. Ξεκίνησε το 1998 με τη σειρά «Ο γυμνός σεφ» κι ένα χρόνο αργότερα ο Τόνι Μπλερ τον κάλεσε να του μαγειρέψει στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Τηλεοπτικό σόου
Το πρότζεκτ με την εκμάθηση της υγιεινής διατροφής στα βρετανικά σχολεία έγινε τηλεοπτικό σόου το 2005, ενώ το τηλεοπτικό μενού του 2008 είχε τον βαρύγδουπο τίτλο «Το υπουργείο Τροφίμων του Τζέιμι». Από φέτος ο Βρετανός σεφ προσπαθεί να διδάξει την υγιεινή διατροφή και στους Αμερικανούς - πάντα μπροστά στις κάμερες.

Αλλος στη θέση του θα είχε ήδη αναμειχθεί στην πολιτική, μια και το 2005 οι τηλεθεατές του Channel 4 τον ανέδειξαν σε «Κορυφαία πολιτική φυσιογνωμία της χρονιάς»! Το σίγουρο είναι ότι ξέρει να βγάζει λεφτά πατώντας σε δύο βάρκες. Το 2000 έβγαλε 2 εκατ. δολάρια ως πρόσωπο της καμπάνιας μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Ομως λίγα χρόνια αργότερα αποκήρυξε τα σούπερ μάρκετ σαν «εργοστάσια» κι ορκίστηκε ότι αγοράζει τα υλικά του από καλλιεργητές και προμηθευτές οργανικών προϊόντων.


Comments:

There are 1 σχόλια for Μάγειρα που... δίδασκες