Ο Κιάνου Ριβς στην κουζίνα?

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008 at 7:51 μ.μ.

Μερικές φήμες είναι τόσο νόστιμες, που δεν μπορείς να αντισταθείς και να μην τις σχολιάσεις προτού ακόμα επιβεβαιωθούν. Στο internet αλιεύσαμε την πληροφορία ότι ο Ντέιβιντ Φίντσερ θα σκηνοθετήσει τον Κιάνου Ριβς σε παραγωγή της Sony με τίτλο The Chef και τη μοιραζόμαστε μαζί σας σα μικροσκοπικό amuse bouche! Όσοι μαγνητίζονται από τον αστραφτερό κόσμο της haute cuisine, τη λάμψη των αστεριών Michelin και τις ευφάνταστες δημιουργίες των αλχημιστών της μαγειρικής τέχνης, μάλλον θα υποδεχθούν το project με χαρά, αν και το περιεχόμενο της ταινίας παραμένει στη σφαίρα της εικασίας (- πάντως όπου διαβάσαμε την είδηση, τα συμφραζόμενα ήταν ... γευστικά, αφού προς στιγμήν αναρωτηθήκαμε αν ο Chef θα μπορούσε να παραπέμπει κάπου αλλού). Ο κόσμος των εστιατορίων και οι «παράξενοι» άνθρωποι που σε σημείο εμμονής αφιερώνουν τη ζωή τους στην τελειοποίηση μιας Madera sauce, στην αναζήτηση της σπανιότερης τρούφας, ή στο απόλυτο ψήσιμο του φιλέτου, φαίνεται ότι ασκούν γοητεία στους film makers. Είτε πρόκειται για την Κάθριν Ζέτα Τζόουνς (ok, από αυτό το πιάτο δε ζητήσαμε και τη συνταγή), είτε τον πιο γλυκό ποντικό του Παρισιού (μπορoύμε να έχουμε λίγο ακόμα Ratatouille παρακαλώ;) οι σκηνοθέτες της κουζίνας γίνονται στόχος των κινηματογραφικών παραγωγών και από κοντά οι patissiers, οι sous chefs, οι sommeliers, και φυσικά ο εχθρός: γευσιγνώστες, κριτικοί και οι food editors... Οι φαν του Hell’s Kitchen καi του τρομερού παιδιού της (κατά βάση) λονδρέζικης εστιατορικής σκηνής, Gordon Ramsey, καθώς και οι αναγνώστες των εμπιστευτικών εξομολογήσεων του Anthony Bourdain (Kitchen Confidential) έχουν διαπιστώσει ότι στο εσωτερικό μιας επαγγελματικής κουζίνας πολλά μπορείς να ακούσεις, πολλούς no ordinary ανθρώπους να συναντήσεις και ακόμα περισσότερα μπορούν να συμβούν: Μέχρι κι η περίπτωση ο Κιάνου- Chef να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τα μαχαίρια εκτός κουζίνας ήταν μέσα στις σκέψεις μας που κατασκεύαζαν ιστορίες τρόμου και μυστηρίου με φόντο τα λαχανικά julien. Μάλλον το παρακάναμε με τα σενάρια, αλλά, σε κάθε περίπτωση, το καθαρό μυαλό του Φίντσερ (The Curious Case of Benjamin Button - προσεχώς κοντά μας) εγγυάται ότι κάτι δημιουργικό μαγειρεύεται στην κινηματογραφική μαρμίτα, ενώ ο Ριβς, έχοντας τελειώσει τα γυρίσματα της ταινίας The private Lives of Pippa Lee, φέρεται τουλάχιστον διαθέσιμος να φορέσει το σκούφο.

Οι 9 «αλμυρότερες» λιχουδιές στον κόσμο

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On at 5:14 μ.μ.

Με την οικονομική κρίση να πλήττει άμεσα πλέον τον καταναλωτή, φαίνεται καλή χρονική συγκυρία για να ρίξουμε μια ματιά στα ακριβότερα τρόφιμα στον πλανήτη. Ενώ πολλοί αγωνίζονται να ταΐσουν την οικογένειά τους, πολλά από τα κάτωθι φαγητά πιθανότατα βρίσκουν το δρόμο τους προς τα στομάχια κάποιων από τους πλουσιότερους γκουρμέ του πλανήτη. Για να το θέσουμε διαφορετικά, εάν θέλετε να κάνετε μια ομελέτα με τα υλικά αυτά, πιθανότατα θα πρέπει να υποθηκεύσετε το σπίτι σας, αν και το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα δικαιολογεί τη θυσία.

Το ψάρι Fugu (φεγγαρόψαρο) Τιμή ανά κιλό: 100 – 240 ευρώ
Πρόκειται για αρχαία ιαπωνική συνταγή με… θανάσιμες προεκτάσεις. To fugu ανήκει στα σπάνια ψάρια που όταν θυμώνουν… φουσκώνουν ενώ το κρέας του, εάν δεν μαγειρευτεί με τη σωστή διαδικασία, μπορεί να παράξει δηλητήριο αρκετό για να σκοτώσει 30 ανθρώπους. Το δηλητήριο του fugu είναι 1.200 φορές πιο θανατηφόρο από το υδροκυάνιο, ενώ δεν έχει βρεθεί αντίδοτο. Ο θάνατος από δηλητήριο fugu είναι ιδιαίτερα επίπονος, καθώς το θύμα οδηγείται σταδιακά από τη ναυτία στην παράλυση και τελικώς, στο θάνατο από ασφυξία. Συνεπώς, μπορεί το εν λόγω έδεσμα να μην είναι το ακριβότερο στη λίστα, αλλά είναι αυτό που ενδέχεται να σας κοστίσει το απόλυτο τίμημα.

Ιβηρικό ζαμπόν de Bellota Τιμή ανά κιλό: 150 – 320 ευρώ
Το ζαμπόν ibérico de bellota είναι το ακριβότερο χοιρινό προϊόν στον κόσμο. Πρόκειται για το καλύτερο ισπανικό αλλαντικό και προέρχεται από το μαύρο γουρούνι ελευθέρας βοσκής που συναντάται μόνο στα βουνά των ισπανοπορτογαλλικών συνόρων, ενώ η τροφή του αποτελείται αποκλειστικά από βελανίδια (εξ ου και το de bellota).


Μανιτάρια Matsutake Τιμή ανά κιλό: 160 – 1.600 ευρώ
Πρόκειται για έδεσμα που χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στην Ιαπωνία εδώ και αιώνες. Μπορεί να βρεθεί σε συγκεκριμένους τύπους πεύκων στην Ιαπωνία, την Κορέα και την Κίνα. Κάποιοι αποδίδουν την λατρεία των Ιαπώνων στο matsutake στο γεγονός ότι αποτελεί παραδοσιακή αξία και όχι στην ίδια τη γεύση του μανιταριού.


Καφές Kopi Luwak Τιμή ανά κιλό: 210 – 1.060 ευρώ
O καφές Kopi Luwak ή καφές μοσχογαλής είναι ο ακριβότερος καφές στον κόσμο. Παράγεται κυρίως στην Ινδονησία, ενώ η βασική διαφορά του με τον κλασικό καφέ είναι η… φυσική επεξεργασία του. Ειδικότερα, οι κόκκοι του εν λόγω καφέ καταναλώνονται από την άγρια ασιατική μοσχογαλή, δεν χωνεύονται από το πεπτικό της σύστημα και οι ινδονήσιοι τους συλλέγουν από τα περιττώματά της. Προφανώς, τα στομαχικά υγρά του θηλαστικού προκαλούν μια ενζυματική διαδικασία που προσδίδει μοναδικό και πολύπλοκο άρωμα στον καφέ, τουλάχιστον σύμφωνα με όσους έχουν δοκιμάσει. Μάλιστα, οι Αμερικάνοι, αστειευόμενοι, παραγγέλνουν το εν λόγω ρόφημα ως «crappucino».

Μπριζόλα Kobe Τιμή ανά κιλό: 440 – 620 ευρώ
Για τους λάτρεις του κρέατος, αποτελεί το «ιερό δισκοπότηρο» της μπριζόλας, ενώ στην Ιαπωνία ένα γεύμα σε εστιατόριο με το εν λόγω κρέας, το οποίο έχει βραβευθεί για την πλούσια γεύση και την τρυφερότητά του, θα σας κοστίσει περί τα 100 ευρώ. Τα κριτήρια για το αυθεντικό βοδινό Kobe είναι πολύ αυστηρά: το κρέας πρέπει να προέρχεται από συγκεκριμένο ζώο (τα μαύρα βοοειδή Wagyu της φυλής Τajimi-Ushi) γεννημένο, μεγαλωμένο και θανατωμένο στην ευρύτερη περιφέρεια του Kobe. Σύμφωνα με την παράδοση, τα εν λόγω ζώα ακολουθούν συγκεκριμένο διαιτολόγιο καθ’ όλη τη ζωή τους ενώ δέχονται τακτικά μασάζ (για να μαλακώνει το κρέας). Όσοι έχουν δοκιμάσει την εν λόγω μπριζόλα μιλούν για την απόλυτη εμπειρία στη μπριζόλα. Ωστόσο, απαιτείται προσοχή στις απομιμήσεις «τύπου Kobe».

Σαφράν, ελληνικός κρόκος Τιμή ανά κιλό: 880 - 8.800 ευρώ
Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για το πιο ακριβό καρύκευμα στον κόσμο. Προέρχεται από τον κρόκο του σαφράν, το οποίο θεωρείται ότι προέρχεται από τη χώρα μας, ενώ καλλιεργείται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διάφορα μέρη του κόσμου. Το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα και το έντονο άρωμα του σαφράν θεωρείται απαραίτητο για μια ευρεία γκάμα συνταγών, από την ισπανική παέγια και τη γαλλική μπουγιαμπέσα μέχρι το ινδικό μπιργιάνι. Η υψηλή τιμή του οφείλεται στην εξειδικευμένη και «αντι-οικονομική» διαδικασία παραγωγής του, καθώς για την παραγωγή ενός κιλού από το καρύκευμα, απαιτούνται περίπου 150.000 ανθοί από το φυτό σαφράν.

Λευκή τρούφα Τιμή ανά κιλό: 2.400 - 7.500 ευρώ
Το παράξενο αυτό λευκό μανιτάρι λατρευόταν για την εκλεκτή γεύση του από την αρχαιότητα, με τους Ρωμαίους να έχουν εκπαιδεύσει γουρούνια για να το ανακαλύπτουν. Ακόμη και σήμερα, αντιστέκεται πεισματικά στις απόπειρες συστηματικής καλλιέργειας και τα μόνα μέρη που μπορεί να βρεθεί είναι οι ρίζες δέντρων σε συγκεκριμένες περιοχές της Ιταλίας και της Κροατίας. Οι «κυνηγοί» μανιταριών συνεχίζουν να χρησιμοποιούν γουρούνια, καθώς το άρωμα της τρούφας έχει ομοιότητες με το άρωμα της ερωτικής ορμόνης του χοίρου. Η λευκή τρούφα ξεχωρίζει λόγω της έντονης γεύσης της, του πλούσιου αρώματος και της σπανιότητάς της. Η υψηλότερη τιμή που πληρώθηκε ποτέ για λευκή τρούφα ήταν τα 264.000 ευρώ που καταβλήθηκαν το Δεκέμβριο του 2007 για 1,5 κιλό.

Χαβιάρι Almas Τιμή ανά κιλό: 14.800 - 27.400 ευρώ
Οι λάτρεις της εν λόγω ποικιλίας χαβιαριού συνήθως μπαίνουν σε λίστες αναμονής και περιμένουν έως και τέσσερα χρόνια για να αποκτήσουν τα σπάνια αυγά της ιρανικής ποικιλίας Almas. Το εν λόγω χαβιάρι διαφέρει από το σύνηθες μαύρο, τόσο στη γεύση όσο και στην όψη (το χρώμα των αυγών είναι υποκίτρινο).

Χρυσός Τιμή ανά κιλό: 26.400 - 88.000 ευρώ

Το πιο ακριβό τρόφιμο στον κόσμο, και επίσημα, είναι ένα μέταλλο. Γνωστό στη βιομηχανία τροφίμων ως πρόσθετο E175, για τον υπόλοιπο κόσμο είναι το παλιό καλό χρυσάφι. Χρησιμοποιείται συνήθως σε μικρές ποσότητες φύλλων χρυσού 23 καρατίων ως διακόσμηση σε ακριβά πιάτα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρήση του στην κουζίνα είναι απολύτως ασφαλής, καθώς είναι ένα αδρανές μέταλλο που περνά απλώς μέσω του εντερικού συστήματος. Ο χρυσός θα περάσει από το σώμα μετά από περίπου 24 ώρες, αμετάβλητος, χωρίς να προκαλέσει οποιαδήποτε ζημιά ή αντίδραση. Και μετά, ψάχνεις το χρυσάφι στην τουαλέτα, υποθέτω…