Σαμπάνια: η Aυτού Yψηλότης

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008 at 2:23 μ.μ.

Η βασίλισσα με τις φυσαλίδες κατάγεται απο την Καμπάνια. Λευκή ή ροζέ, είιναι εκρηκτική, φινετσάτη, δροσερή και καλεσμένη στα καλύτερα σαλόνια. Eίναι μια κυρία που ξέρει τι θέλει. Θέλει να την απολαμβάνουμε δροσερή και όχι παγωμένη. Θέλει σκοτάδι και δροσιά. Είναι γιορτινή αλλά μπορεί και «στέκεται» σε οποιοδήποτε τραπέζι. Θέλει να την ανοίγουμε προσεκτικά χωρίς υπερβολές και να τη σερβίρουμε μόνο στο ποτήρι της. Δεν είναι μόνο οι φυσαλίδες που την κάνουν να διαφέρει. Είναι ο αέρας υπεροχής και πολυτέλειας που αποπνέει, η μαγεία, είναι αυτό που την κάνει να ανήκει στην haute couture της οινικής πασαρέλας. Ενα κρασί με τις πιο παιχνιδιάρικες φυσαλίδες, που όταν ξεχύνονται στο ποτήρι στήνουν τρελό χορό απελευθερώνοντας αιθέρια αρώματα λουλουδιών και φρούτων. Οι μεγάλες αγάπες της είναι τα στρείδια, η τρούφα, το χαβιάρι, τα κυδώνια αλλά και ο καπνιστός σολομός. Συμπαθεί ιδιαίτερα τους φασιανούς, τις πέρδικες, τα ορτύκια, το φουά γκρα και τα μαλακά τυριά. Δεν έχει αντίρρηση για τις γαρίδες, το μπρικ, τα φρούτα, αλλά και τα κρεμώδη ή ελαφρά γλυκά. Φτιάχνεται αποκλειστικά από τρεις εξαιρετικές ποικιλίες σταφυλιού: To Pinot Noir (μαύρο σταφύλι), το Pinot Mennier (μαύρο σταφύλι), το Chardonnay (άσπρο σταφύλι). Οι κανόνες που ορίζουν την παραγωγή της είναι από τους πιο αυστηρούς. Το υπερούσιο αυτό κρασί της Καμπανίας δεν επιτρέπει συμβιβασμούς. Οι προδιαγραφές είναι κατοχυρωμένες: συγκεκριμένου μεγέθους κλήματα, φυτεμένα σε καθορισμένες αποστάσεις για να αποδίδουν συγκεκριμένη ποσότητα. Η ίδια αυστηρότητα ισχύει και για την οινοποίηση. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα, πολύπλοκη και απολύτως οροθετημένη. Ολα αυτά για την αποκλειστικότητα, για να μπορεί να κατακτήσει τον κόσμο, για την ύψιστη ποιότητα, για την ύψιστη απόλαυση. Οι φυσαλίδες σε αυτό το κομμάτι της Γης ακούν στο όνομα champagne, και κανένα άλλο κρασί στον κόσμο -όσες τέτοιες κι αν διαθέτει-, δεν δικαιούται να ονομάζεται έτσι.

Dom Perignon Vintage 1995: Η αγαπημένη του James Bond. Μια εξαιρετική χρονιά, συλλεκτικό κομμάτι πια, που χαρίζει αρώματα από μαρμελάδα βερίκοκου, φρεσκοψημένου ψωμιού, ξηρών καρπών και μελιού.

Krug Grande Cuvee: Μια μεγάλη σαμπάνια, σπάνιας αρμονίας ανάμεσα στη φρεσκάδα και την ωριμότητα, με απολαυστικά φρουτώδη αρώματα, νότες ξηρών καρπών και αίσθηση δροσιάς.

Moet & Chandon 2003: Εντυπωσιακή χρονιά, που προσφέρει μια αίσθηση αφθονίας. Αρώματα κίτρινων φρούτων και ένα τελείωμα γαλλικής μπαγκέτας την κάνουν μοναδική.

Moet & Chandon Rose 1998: Η επιτομή της θηλυκότητας, του ερωτισμού και της ηδυπάθειας. Πυρόξανθη, με κερασένια αρώματα, μαρμελαδένια αίσθηση δαμάσκηνου και σοκολάτα.

Veuve Clicquot Grande Dame: Στην αγκαλιά της κρύβονται έντονα αρώματα εξωτικών φρούτων, μελιού και πικάντικων ξηρών καρπών.

Bollinger Special Cuvee: Πλούσια, αρώματα κίτρινων φρούτων, μαζί με νότες φρεσκάδας που ισορροπούν με τα αρώματα παλαίωσης όπως φρέσκου ψωμιού και βανίλιας.

Πώς θα στρώσεις το γιορτινό τραπέζι.

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On at 2:19 μ.μ.

Ένα από τα πολύ συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή του χρόνου είναι το πως θα στρώσουμε ένα όμορφο και σωστό γιορτινό τραπέζι, που θα φιλοξενήσει συγγενείς, γνωστούς και φίλους.








Πρώτο και βασικό στοιχείο του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού είναι να πάρεις την απόφαση για το ποιό τραπεζομάντιλο θα χρησιμοποιήσεις. Δες τι υπάρχει στην ντουλάπα σου ή αν θα αγοράσεις κάποιο καινούργιο και αποφάσισε ποιος θα είναι ο χρωματισμός του. Θυμήσου πως το τραπεζομάντιλο θα χαρακτηρίσει και το υπόλοιπο γιορτινό τραπέζι. Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία αν αυτό που θα διαλέξεις είναι λευκό, μπλε, κόκκινο και λευκό ακόμα και χρυσό.

Έπειτα, είναι η ώρα για τα πιάτα. Θ πρέπει αναλόγως της περίστασης να διαλέξεις το κατάλληλο πιάτο που θα δένει αρμονικά και με το τραπεζομάντιλο και τις πετσέτες που έστρωσες. Δηλαδή, ένα σετ πιάτου με χιονανθρωπάκι είναι πολύ ωραίο για το τραπέζι των παιδιών, όχι όμως και για το επίσημο χριστουγεννιάτικο δείπνο. Ξεκίνησε βάζοντας το μεγάλο πιάτο ακριβώς μπροστά στο κάθισμα. Αν χρησιμοποιήσεις και σουπλά, φρόντισε το πιάτο να βρίσκεται ακριβώς στη μέση του. Αν χρησιμοποιήσεις και πρώτο πιάτο για το ψωμί, τοποθέτησε το πάνω και αριστερά από το κυρίως πιάτο.

Άλλο ένα σημαντικό κομμάτι του γιορτινού τραπεζιού είναι όλα εκείνα τα ιδιαίτερα αξεσουάρ που θα δώσουν και τον γιορτινό τόνο. Μια ξεχωριστή ατομική θήκη για τις πετσέτες, ένα όμορφο κερί ή κηροπήγιο που θα κοσμίσει την μέση του τραπεζιού είναι μόνο μερικά από τα εργαλεία που θα δώσουν τον ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο τόνο. Αν δεν θέλεις να το παρακάνεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μικρά ρεσό που θα δώσουν έναν ιδιαίτερο τόνο αποφεύγοντας τα τερατώδη μεγάλα κηροπήγια.

Μην το παρακάνεις με τα στολίδια στη μέση του τραπεζιού. Μπορεί να θέλεις να προσθέσεις μερικά λουλούδια. Σκέψου όμως αν το τραπέζι που θα δημιουργήσεις είναι χρηστικό τελικά; Αν πρόκειται για ένα τραπέζι μπουφέ που τα διάφορα πιάτα θα τοποθετηθούν πάνω του, πόσος χώρος θα απομείνει για το προσωπικό σερβίτσιο του καθενός;

Όσον αφορά το θέμα της πετσέτας μπορείς να την αφήσεις διπλωμένη απλά, είτε να τη διπλώσεις με κάποιο ιδιαίτερο τρόπο τοποθετώντας την μέσα στο πιάτο. Αν δεν έχεις χρόνο για πειραματισμούς διπλώματος προτίμησε την πρώτη λύση που είναι και η πιο απλή και τοποθέτησε την πετσέτα στην αριστερή μεριά του πιάτου.

Ήρθε η ώρα να τοποθετήσουμε τα μαχαιροπίρουνα. Τοποθετείς το πιρούνι του γεύματος δεξιά πάνω στην πετσέτα. Αν υπάρχει και πιρούνι σαλάτας αυτό θα πρέπει να τοποθετηθεί στα αριστερά του άλλου πιρουνιού. Από τη δεξιά πλευρά του πιάτου, τοποθετούμε τα μαχαίρια. Πρώτα το με την κοφτερή μεριά προς το μέσα μέρος και αν υπάρχει κουτάλι, αυτό μπαίνει στα δεξιά του μαχαιριού.

Μετά θα πρέπει να τοποθετήσουμε τα ποτήρια. Σκέψου όλα τα είδη ποτού που θα μπορούσαν να δοκιμάσουν οι καλεσμένοι. Πρέπει να φροντίσεις να υπάρχει στο τραπέζι τόσο το ποτήρι του νερού όσο και του κρασιού. Το ποτήρι του κρασιού θα μπει ακριβώς πάνω από το μαχαίρι ενώ το ποτήρι του νερού πάνω και αριστερά από αυτό. Αν θα σερβίρεις σαμπάνια είναι σημαντικό να υπάρχει και ένα ποτήρι σαμπάνιας για κάθε καλεσμένο.

Η τελική φάση περιλαμβάνει το επιδόρπιο και τον καφέ. Άρα πρέπει να υπάρχει και ένα πιρουνάκι για το γλυκό και ένα κουταλάκι για τον καφέ. Το πρώτο θα τοποθετηθεί. Και τα δύο πα πρέπει να βρίσκονται στο πάνω μέρος του κυρίως πιάτου. Το πιρούνι θα βρίσκεται κάτω και με δεξιά φορά και το κουτάλι πάνω κοιτάζοντας αριστερά.