Έχεις γρίπη; Φάε αμύγδαλα!

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010 at 11:07 π.μ.

Αυτό λένε Βρετανοί και Ιταλοί επιστήμονες που έκαναν έρευνα και υποστηρίζουν πως η κατανάλωση αμύγδαλων βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό να καταπολεμήσει τις μολύνσεις από ιούς. Σύμφωνα με τη μελέτη οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στον φλοιό των συγκεκριμένων ξηρών καρπών, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Για την ακρίβεια βοηθάνε τα λευκοκύτταρα "Τ" που ανιχνεύουν την παρουσία "ξένου σώματος" και έτσι αυξάνουν την φυσική ικανότητα του ανθρώπινου σώματος να παρεμποδίζει τον πολλαπλασιασμό και την εξάπλωση των παθογόνων μικροοργανισμών.

Μέχρι τώρα πάντως οι επιστήμονες δεν έχουν ξεκαθαρίσει την ποσότητα που έχει ανάγκη ο ανθρώπινος οργανισμός।Όπως είπαν πάντως, είναι δεδομένο ότι αν κανείς τρώει συχνά αμύγδαλα, θα αυξήσει προληπτικά τις άμυνές του κατά διάφορων ιών, όπως η γρίπη ή το απλό κρυολόγημα, ενώ όσοι έχουν ήδη μολυνθεί, θα καταπολεμήσουν πιο γρήγορα τον ιό.

Οκτώ διατροφικοί μύθοι για την παχυσαρκία

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On at 11:01 π.μ.

Oκτώ δημοφιλείς διατροφικούς μύθους για την παχυσαρκία επιχειρεί να καταρρίψει το νέο βιβλίο γνωστής Βρετανίδας διατροφολόγου.


Η «Επιδημία της παχυσαρκίας» (Τhe Οbesity Εpidemic) που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες στη Βρετανία έχει προκαλέσει συζητήσεις, επειδή η συγγραφέας του, Ζόε Χάρκομπ, θεωρεί ότι η παχυσαρκία δεν οφείλεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής, όπως συνηθίζαμε να πιστεύουμε μέχρι σήμερα.

Η διατροφολόγος εκτιμά ότι, αν άνδρες και γυναίκες καταναλώνουν ημερησίως τον συνιστώμενο αριθμό θερμίδων, μπορούν να διατηρούν το βάρος τους ό,τι και αν τρώνε, όπως και αν το τρώνε.
Δεν υπάρχουν «κακές» ή απαγορευμένες τροφές. Όσο για την απώλεια βάρους, λέει η Χάρκομπ, μια απλή μείωση των θερμίδων ημερησίως και μια ήπια σωματική δραστηριότητα, σε συνεννόηση με τον γιατρό, είναι αρκετά.

Η διατροφολόγος διακρίνει τους ακόλουθους οκτώ σύγχρονους διατροφικούς μύθους.

1.Οι υδατάνθρακες πρέπει να αποτελούν τη βάση της διατροφής
Οι υδατάνθρακες, όπως πατάτες, ψωμί, ρύζι και μακαρόνια, όταν τρώγονται, διασπώνται σε κομμάτια γλυκόζης και απορροφώνται από το κυκλοφορικό σύστημα, όπου αποθηκεύονται στους μυς σαν γλυκογόνο, δηλαδή λίπος.

2.Απώλεια βάρους επιτυγχάνεται μόνο με λιγότερες θερμίδες
«Δεν είναι τόσο απλό» ισχυρίζεται η κυρία Χάρκομπ, «καθότι γρήγορα το σώμα καταλαβαίνει ότι εισέρχεται σε περίοδο λιμού και ενεργοποιεί μηχανισμούς εξοικονόμησης ενέργειας. Το σωστό είναι να ''κόψουμε'' τις θερμίδες που προέρχονται από υδρογονάνθρακες και όχι από σημαντικές τροφές, όπως το κρέας».

3.Eξαντλητική γυμναστική
Όσοι πιστεύουν ότι με εξαντλητική γυμναστική θα καταφέρουν να επιταχύνουν τους ρυθμούς μεταβολισμού του σώματός τους, αποφεύγοντας το ενδεχόμενο παχυσαρκίας, κάνουν λάθος, τονίζει η διατροφολόγος. Περισσότερη άσκηση ίσον μεγαλύτερη πείνα μετά, κάτι που μπορεί να αποτελέσει μπούμερανγκ.

4.Τα ζωικά λίπη κάνουν μόνο κακό
«Τα ζωικά λίπη δεν μας κάνουν κακό» θεωρεί η Βρετανίδα επιστήμονας, «αντιθέτως το τεχνητό λίπος είναι αυτό που μας παχαίνει». Λόγου χάρη, 100 γραμμ. χοιρινά παϊδάκια περιέχουν ελάχιστα βλαβερά λιπαρά, τα οποία είναι απολύτως χρήσιμα για κάθε κύτταρο του οργανισμού μας.

5.Τα κορεσμένα λιπαρά προκαλούν καρδιαγγειακά νοσήματα
Είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς διατροφικούς μύθους των τελευταίων 50 ετών, ο οποίος, σύμφωνα με την κυρία Χάρκομπ, «είναι παντελώς αβάσιμος. Στην πραγματικότητα δεν έχουμε ασφαλείς έρευνες που να αποδεικνύουν ότι τα κορεσμένα λίπη συνδέονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων».

6.Η χοληστερόλη είναι εχθρός της δίαιτας
Η πιο αμφιλεγόμενη άποψη της διατροφολόγου έχει να κάνει με τη χοληστερόλη, την οποία δεν θεωρεί και τόσο επικίνδυνη για την υγεία μας. «Το να λέμε ότι ένας άνθρωπος πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο επίπεδο χοληστερόλης είναι σαν να ισχυριζόμαστε, λανθασμένα, ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει συγκεκριμένες διαστάσεις, βάρος και ύψος».

7.Οι φυτικές ίνες κάνουν καλό στα πάντα
Για δεκαετίες ολόκληρες οι διαιτολόγοι συνιστούν κατανάλωση φυτικών ινών για την καλή λειτουργία του εντέρου, κάτι που, σύμφωνα με την κυρία Χάρκομπ, δεν αποτελεί και τόσο καλή ιδέα. «Είναι άλλο πράγμα η καλή λειτουργία του εντέρου κι άλλο να τρώμε φυτικές ίνες με σκοπό να ''αδειάζουμε'' το έντερό μας απ΄ όλα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει».

8.Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι πιο υγιεινές τροφές
Τα λαχανικά είναι όντως θρεπτικά, αλλά όχι και τα φρούτα, τα οποία περιέχουν φρουκτόζη, ουσία που μεταβολίζεται απευθείας στο συκώτι μας και αποθηκεύεται ως λίπος στο σώμα μας. Οι βιταμίνες που βρίσκονται στο κρέας, στο ψάρι ή στα αβγά είναι απείρως καλύτερες από τις αντίστοιχες των φρούτων.

Πρωταθλήτρια Ελλάδος στην παιδική παχυσαρκία...η Κρήτη!

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010 at 1:35 μ.μ.

«Βουλιάζει» χρόνο με τον χρόνο η πάλαι ποτέ μητέρα της καθαρής μεσογειακής διατροφής κάτω από το βάρος των πιο παχύσαρκων στην Ελλάδα και την Ευρώπη κατοίκων της!

«Πρωταθλήτρια» Ελλάδος τα τελευταία χρόνια στην παιδική παχυσαρκία είναι η Κρήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 15ου Παγκρήτιου Ιατρικού Συνεδρίου που πραγματοποιείται στα Χανιά.

Όπως προκύπτει από την επιστημονική μελέτη του καθηγητή κλινικής χειρουργικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιωάννη Μελισσά, μέσα σε 40 χρόνια ο μέσος όρος βάρους των κατοίκων της Κρήτης αυξήθηκε κατά 20 κιλά.

Όπως είπε ο κ. Μελισσάς, «η Κρήτη, είναι ίσως το διαμέρισμα στην Ελλάδα που έχει την περισσότερη παιδική παχυσαρκία και από μελέτες που έχουν κάνει συνάδελφοι του πανεπιστημίου Κρήτης , ακόμα και σε αγροτικό πληθυσμό όπως η Μεσσαρά βρέθηκε ότι και οι άνδρες και οι γυναίκες είναι υπέρβαροι η παχύσαρκοι σε ένα παρά πολύ μεγάλο ποσοστό 85%. Δηλαδή περισσότερο ακόμη κι από την παχυσαρκία που παρουσιάζεται σε πληθυσμούς όπως των Αθηνών , που είναι αστικός πληθυσμός».

Η παχυσαρκία όπως είπε ο κ καθηγητής δεν χτυπά μόνο τους ενήλικες αλλά και τον παιδικό πληθυσμό.

«Στην Κρήτη, η παιδική παχυσαρκία έχει δεκαπλασιαστεί τα τελευταία 20-30 χρόνια και κατά ορισμένες μελέτες θεωρείται ότι είναι το διαμέρισμα της Ελλάδας με την μεγαλύτερη παιδική παχυσαρκία. Αυτό είναι ανησυχητικό διότι όπως ξέρετε ένα παιδί που έχει παχυσαρκία συνήθως καταλήγει παχύσαρκος ενήλικας».

Ως πρώτη αιτία για την εικόνα αυτή προβάλετε, η αλλαγή των διατροφικών προτύπων στο νησί. «Ενώ οι πατεράδες μας, οι παππούδες μας που ήταν κυρίως από τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης είχαν μια έντονη σωματική δραστηριότητα και επίσης η διατροφή τους ήταν η κρητική διατροφή με ελάχιστο κρέας περισσότερα όσπρια , λαχανικά και φρούτα, οι σημερινοί Κρητικοί έχουν αλλάξει τελείως τις συνήθειες τους . Κυκλοφορούν με αυτοκίνητο η μηχανάκι, δεν καίνε θερμίδες και τρέφονται με δυτικού τύπου τροφές, ταχυφαγία, έχουν σταματήσει να τρώνε φρούτα και λαχανικά τα οποία είχαν ευεργετικές συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού», είπε ο κ Μελισσάς.