Η πασχαλινή δίαιτα του... φαταούλα

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Τετάρτη 15 Απριλίου 2009 at 11:26 π.μ.

"Παν μέτρον άριστον". Η σοφή φράση των αρχαίων Ελλήνων σπάνια εφαρμόζεται πλέον σε όλους τους τομείς της ζωής μας και πολύ περισσότερο στις διατροφικές μας συνήθειες. Ενώ έχουμε μία από τις πιο ισορροπημένες δίαιτες παγκοσμίως, τείνουμε να καταναλώνουμε υπερβολικές ποσότητες από τα πάντα, ενώ κανονικά θα έπρεπε να τρώμε απλα λίγο απ'όλα. Το Πάσχα, είναι από τις περιόδους εκείνες που η παράδοση επιβάλλει δύο εξ'ολόκλήρου αντίθετες διατροφικές συμπεριφορές. Ύστερα από μία μακροχρόνια περίοδο νηστείας και φυσικής αποτοξίνωσης (40 ή 5 ημερών), ακολουθεί μία μέρα πολυφαγίας, με γεύματα πλούσια σε θερμίδες, λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την υπέρμετρη αρκετές φορές κατανάλωση οινοπνεύματος, μπορεί να έχουν άμεσα αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Δεν είναι καθόλου περίεργο λοιπόν, ότι τις ημέρες του Πάσχα αυξάνονται τα καρδιαγγειακά και γαστρεντερικά επεισόδια (εγκεφαλικά, πίεση, γαστρίτιδα, έλκη κτλ.) και αρκετός κόσμος βρίσκεται στο νοσοκομείο. Το πασχαλινό τραπέζι είναι εκ φύσεως άκρως ανθυιγεινό. Εφαρμόζοντας όμως ορισμένους απλούς κανόνες και συμβουλές, μπορούμε να περιορίσουμε τις βλαβερές συνέπειες του και να το απολαύσουμε χωρίς τύψεις.

Μεγάλο Σάββατο

Η τελευταία μέρα της Σαρακοστής είναι και αυτή που μας φέρνει σε μία πρώτη επαφή με τα ζωϊκά προϊόντα, ύστερα από μία περίοδο νηστείας. Η παραδοσιακή Μαγειρίτσα λοιπόν, είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα φαγητά του Πάσχα. Αν και πρόκειται για σούπα μεν, περιέχει έναν συνδυασμό από εντόσθια δε, τα οποία την κάνουν αρκετά βαριά. Τα εντόσθια, κατά κανόνα προέρχονται από αρνάκι νεαρής ηλικίας και είναι κομματάκια ψιλοκομμένα από έντερα, συκώτι, καρδιά και πνευμόνι. (Η σπλήνα είναι απαγορευμένη, μιας και θεωρήθηκε υπεύθυνη για ασθένειες όπως η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια). Μία μερίδα μαγειρίτσα αποδίδει περίπου 600 θερμίδες και μεγάλη ποσότητα χοληστερόλης, η οποία οφείλεται ως επί το πλείστον στα εντόσθια. Αν θέλετε να περιορίσετε την χοληστερόλη μπορείτε να αντικαταστήστε το αβγό μόνο με το ασπράδι του, γλιτώνοντας έτσι περίπου 210 mg χοληστερίνης ανά κρόκο.

Tips: Καλό θα ήταν την ίδια μέρα να μην καταναλώσετε στο ίδιο γεύμα και αυγά ή έστω μικρή ποσότητα κρέατος, γιατί έτσι θα δυσκολέψετε ακόμα περισσότερο την πέψη. Τα αυγά συγκεκριμένα, έχουν μεγάλη ποσότητα χοληστερόλης. (Λιπαρά οξέα (ολικά) 3,7 mg, Χοληστερόλη 424 mg ανά 100γρ.) Μπορείτε να συνοδέψτε την μαγειρίτσα με πράσινη σαλάτα, που θα διευκολύνει την πέψη και θα σας κάνει να χορτάσετε, αποφεύγοντας μια δεύτερη μερίδα. Μια πράσινη σαλάτα περιέχει επίσης, μεγάλη ποσότητα Κάλιου, ενός ηλεκτρολύτη που εξισορροπεί την μεγάλη πρόσληψη του ανταγωνιστή νατρίου που βρίσκεται στο κρέας, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη διατήρηση της ηλεκτρολυτικής ισορροπίας. Σε γενικές γραμμές, η Μαγειρίτσα αποτελεί έναν ακρως θρεπτικό ζωμό, ο οποίος όμως λόγω της μεγάλης ποσότητα χοληστερόλης που περιέχει δεν πρέπει να καταναλώνεται συχνά. Μια φορά τον χρόνο είναι αρκετή: Το βράδυ της Ανάστασης.

Κυριακή του Πάσχα

Η μεγάλη μέρα έφτασε. Η μέρα όπου θα μαζευτούμε με οικογένεια και φίλους για να τηρήσουμε την παράδοση και να σουβλίσουμε τον οβελία, το κοκορέτσι, το κοντοσούβλι ή ό,τι άλλο αποφασίσουμε. Το μεσημεριανό τραπέζι είναι συνήθως και το πιο "βαρύ" και επομένως πρέπει να είμαστε αρκετά προσεχτικοί. Σκεφτείτε πάντα με βάση το μέτρο. Ο οργανισμός μας ήταν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα "καθαρός" και ξαφνικά, εντός δύο ημερών, αρχίζουμε τον βομβαρδίζουμε με πλήθος από λιπαρά και πρωτεΐνες. Λογικό είναι να αντιδράσει. Ας προσπαθήσουμε άρα, να απολαύσουμε το πασχαλιάτικο τραπέζι, χωρίς να βαρυστομαχιάσουμε. Ας δούμε όμως τα αγαπημένα εδέσματα του τραπεζιού:

Αρνί: 100 γραμμάρια από τον οβελία μας δίνουν περίπου 370 θερμίδες και περίπου 100mgr χοληστερόλης, με μεγάλο όμως ποσοστό λίπους. Αν θέλετε μπορείτε να προτιμήσετε αντί για αρνί το κατσικάκι, το οποίο έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Όσον αφορά τον τρόπο προετοιμασίας τους, το σούβλισμα στα κάρβουνα αποδεικνύεται μια άκρως βλαβερή τεχνική για την υγεία μας. Με τον καπνό αποσπώνται ουσίες από τα κάρβουνα οι οποίες "κάθονται" πάνω στο αρνί και απορροφούνται. Ένας μεγάλος αριθμός μορίων του καπνού όπως κηροί, αλδεΰδες, κετόνες, κ.ά. έχουν αποδειχθεί ότι είναι καρκινογόνες ουσίες. Το ίδιο συμβαίνει και με το κοκορέτσι. Εναλλακτικά, μπορείτε να το ψήσετε στον φούρνο, προσθέτωντας ρίγανη και μπολικο λεμόνι. Η ρίγανη μειώνει την παραγωγή των επικίνδυνων νιτροζαμινών που παράγονται στο κρέας και σχετίζονται με καρκινογένεση και το λεμόνι, με τα άφθονα αντιοξειδωτικά του συστατικά και την Βιταμίνη C, βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

Κοκορέτσι: Μία κανονική μερίδα κοκορέτσι έχει περίπου 236 θερμίδες και 160mgr χοληστερόλης. Οι ποικιλία από εντόσθια και μπαχαρικά που περιέχει το καθιστά αρκούντως ανθιυγιεινό σε μεγάλες ποσότητες. Όπως και με το αρνί, καλύτερα να το ψήσετε σε φούρνο παρά στην σούβλα και φυσικά να το καταναλώσετε με μέτρο.

Πασχαλινά Γλυκά: Μία φέτα τσουρέκι περιέχει περίπου 80 θερμίδες και 20mgr χοληστερόλης. Είναι σαφώς λιγότερες από αυτές που έχουν τα πασχαλινά κουλουράκια (60 γραμμάρια δίνουν περίπου 230 θερμίδες με 43 γραμμάρια υδατάνθρακες και 61 mg χοληστερίνη).

Tips: * Για πρωινό την ίδια μέρα φάτε κάτι ελαφρύ. Πχ. Γάλα light με τσουρέκι ή πασχαλινά κουλούράκια.
* Για βραδινό, φάτε επίσης κάτι ελαφρύ, ώστε να μην επιβαρύνετε περισσότερο το ήδη ταλαιπωρημένο στομάχι σας. Για παράδειγμα μια σαλάτα ή ένα γιαούρτι με φρούτα είναι ο ιδανικότερος... επίλογος μιας πλούσιας σε θερμίδες μέρας.
* Αν έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε κρασί η μπύρα, διαλέξτε το πρώτο. Κάνει περισσότερο καλό στην καρδιά και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.


Δευτέρα του Πάσχα

Είναι οι μέρα που απλά τρώμε τα... αποφάγια από το χθεσινό φαγοπότι. Ο,τι έχει περισσέψει από το πασχαλινό τραπέζι, συνήθως καταναλώνεται την επόμενη μέρα. Καλό θα ήταν όμως να μην το παρακάνουμε και να ακολουθήσουμε μία "ήπια" διατροφή με αρκετά λαχανικά και λίγο κρέας. Μία ανώδυνη αποτοξίνωση από το φαγοπότι της προηγούμενης μέρας θα ήταν το ιδανικότερο για τον οργανισμό μας. Απαλλαγείτε λοιπόν, το συντομότερο από ο,τι έχει περισσέψει και επανέλθετε το συντομότερο δυνατόν στις καθημερινές διαιτητικές σας συνήθειες. Και του χρόνου με υγεία και... ελαφρύ στομάχι!

Έρχεται ο «Εφιάλτης της κουζίνας»

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Κυριακή 12 Απριλίου 2009 at 3:26 μ.μ.

Εχετε ταβέρνα, εστιατόριο ή ψησταριά και βλέπετε τον ταχυδρόμο να περνάει πιο συχνά απ'ό,τι οι πελάτες; Πάτε για λουκέτο; Αναρωτιέστε τι πάει στραβά; Ο Alpha αναλαμβάνει να βγάλει τους εστιάτορες από την οικονομική κρίση και να τους σώσει από τα πρόθυρα της ... νευρικής κρίσης μέσω ενός νέου ριάλιτι. Πρόκειται για τον «Εφιάλτη της κουζίνας» -αγγλιστί «Kitchen nightmare»-, που ήδη προβάλλεται εδω και χρόνια στην Αμερική. Το σενάριο, απλό: ο σεφ Gordon Ramsay πηγαίνει σε αποτυχημένα εστιατόρια, αναζητά τις αιτίες του φιάσκου και αναλαμβάνει να αναστήσει τις επιχειρήσεις. Για την παρουσίαση του ριάλιτι ο Alpha εξασφάλισε τη συμμετοχή του Εκτορα Μποτρίν. Ο chef θα εισβάλλει στις κουζίνες, θα κάνει υγειονομικό έλεγχο, θα τσεκάρει τα υλικά, το στήσιμο του μαγαζιού, τις τιμές, ακόμα και τα «ψέματα» του μενού, και δεν θα αφήνει τίποτα να πέσει κάτω. Η παραγωγή -της εταιρίας Constantine- έχει στηθεί, τα γυρίσματα ξεκίνησαν και ο «Εφιάλτης της κουζίνας» θα ζωντανέψει μπροστά στα μάτια μας αμέσως μετά το Πάσχα.