Πέντε ντιπ που ανοίγουν την όρεξη

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2010 at 2:02 μ.μ.

Είτε ως ορεκτικό για ένα επίσημο γεύμα είτε ως σνακ για πάρτι, τα ντιπ αποτελούν την πιο εύκολη και γευστική πρόταση που συνοδεύει ιδανικά κρασί ή ακόμα και κοκτέιλ. Προμηθευτείτε τα απαραίτητα συνοδευτικά: παξιμάδια, κριτσίνια, ψημένες φέτες μπαγκέτες, πατατάκια ή ακόμα και καρότο ή αγγούρι κομμένα σε λουρίδες, βεβαιωθείτε ότι το μπλέντερ σας δουλεύει και… φτιάξτε πεντανόστιμα ντιπ ακολουθώντας τις παρακάτω συνταγές:



Ντιπ ελιάς

80 γρ. ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι
4 σκελίδες σκόρδο χωρίς το φύτρο
2 αντζούγιες
1 κουταλιά σούπας κάπαρη στραγγισμένη
1 ξερή πιπερίτσα τσίλι χωρίς τα σπόρια
1 τσιμπιά φρέσκο δεντρολίβανο και θυμάρι
Ελαιόλαδο
Χυμό λεμονιού
Αλάτι και πιπέρι

Βάζετε όλα τα υλικά, εκτός του ελαιόλαδου, του λεμονιού και του αλατοπίπερου, στο μπλέντερ και τα χτυπάτε. Προσθέτετε σταδιακά ελαιόλαδο και χτυπάτε λίγο ακόμα –κρίνετε εσείς πόσο παχύρρευστο θέλετε να είναι το ντιπ σας. Στο τέλος προσθέτετε τον χυμό λεμονιού, το πιπέρι και -αν χρειάζεται- λίγο αλάτι.


Ντιπ με ανθότυρο και λιαστή ντομάτα

60 γρ. ανθότυρο
100 γρ. λιαστές ντομάτες συντηρημένες σε λάδι
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
½ σκελίδα σκόρδο
Αλάτι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κ. τσαγιού γλυκιά πάπρικα

Χτυπάτε στο μπλέντερ όλα τα υλικά, εκτός από το ανθότυρο και την πάπρικα, μέχρι να γίνουν ομοιογενές μίγμα. Έπειτα προσθέτετε το ανθότυρο και την πάπρικα και ξαναχτυπάτε. Το ντιπ αυτό μπορεί να συνοδέψει και μπριζόλες ή πατάτες τηγανιτές.


Ντιπ guacamole

3 μεγάλα και πολύ ώριμα αβοκάντο
Xυμό από ένα λάιμ ή λεμόνι
1 μικρό ξερό κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
2 μικρές ντομάτες, χωρίς τους σπόρους, ψιλοκομμένες
Αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
½ κουταλάκι του γλυκού καυτερό πιπέρι καγιέν
½ κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο

Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το αβοκάντο και το περιχύνετε με τον χυμό από λάιμ ή λεμόνι. Σουρώνετε τον χυμό και τον κρατάτε. Χτυπάτε στο μπλέντερ -στην μεσαία ταχύτητα και για λίγο- όλα τα υλικά εκτός του χυμού από τον οποίο θα προσθέσετε μία μόνο κουταλιά. Το ντιπ είναι έτοιμο και μπορεί να συνοδεύσει, μεταξύ άλλων, νάτσος ή τορτίγιας.


Ντιπ με πιπεριά Φλωρίνης

2 πιπεριές Φλωρίνης (ψητές στο φούρνο και ξεφλουδισμένες)
1 φλιτζάνι τσαγιού φέτα
1 φλιτζάνι τσαγιού κατίκι
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι και πιπέρι

Αφού καθαρίσετε και πλύνετε τις πιπεριές με λίγο κρύο νερό τις ρίχνετε το μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάτε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα. Για μεγαλύτερη νοστιμιά μπορείτε να ρίξετε και λίγο ξύδι.


Ντιπ γιαουρτιού

1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
Ίση ποσότητα μαγιονέζας
1 φλιτζανάκι άνηθο ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
1-2 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
Λίγο αλάτι και πιπέρι

Χτυπάτε όλα τα υλικά καλά στο μπλέντερ και αφήνετε για τουλάχιστον μία ώρα στο ψυγείο, ώστε να σερβιριστεί το μίγμα δροσερό.

"Θαυματουργό" ρύζι στην Ινδία

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On at 1:56 μ.μ.

Ακούγεται περίεργο, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Αν οι εκτιμήσεις των Ινδών επιστημόνων βγουν σωστές, τότε μπορούμε να μιλάμε για μία ανακάλυψη που θα σώσει εκατομμύρια ζωές στην υποσιτισμένη αυτή χώρα. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν μία φύτρα ρυζιού που μπορεί να "μαγειρευτεί" απλώς και μόνο με το μούσκεμα σε νερό. Οι ειδικοί στο ερευνητικό κέντρο ρυζιού της Ορίσα που δημιούργησαν τον σπόρο, "εμπνεύστηκαν" από το λεγόμενο "μαλακό" ρύζι (Komal saul), που φυτρώνει στην βορειοανατολική περιοχή Ασάμ. Σύμφωνα με παραδοσιακή τοπική συνταγή το ρύζι αυτό μουσκεύεται όλο το βράδυ σε νερό και καταναλώνεται με μουσταρδέλαιο και κρεμμύδια. Μέχρι προσφάτως, οι σπόροι αυτοί δεν καλλιεργούνταν έξω από την περιοχή αυτή, αλλά οι επιστήμονες του Ινστιτούτου κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα υβρίδιο της ποικιλίας αυτής ρυζιού με το κανονικό ρύζι που όλοι γνωρίζουμε. Το όνομα αυτού; Aghunibora.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Dr. Adhya, δήλωσε πως τα πρώτα δείγματα καλλιέργειας του ρυζιού ήταν θετικά και άρα ο σπόρος θα μπορεί να "μεγαλώσει" και σε διαφορετικά κλίματα εκτός Ινδίας. "Είναι η πρώτη φορά που το "μαλακό" ρύζι καλλιεργείται αλλού" είπε. "Αυτήν την στιγμή το δοκιμάζουμε στο υγρό κλίμα της Ορίσα, όπου η θερμοκρασία είναι πολύ μεγαλύτερη απ'ότι στο Ασάμ".

Στόχος τους είναι όπως λέει, να παράγουν έναν σπόρο που θα επιτρέπει σε ανθρώπους σε όλη τη χώρα να το μαγειρεύουν γρήγορα και απλά, μουσκεύοντάς το σε νερό. Σε μία χώρα που μαστίζεται από τον υποσιτισμό, οι σπόροι αυτοί θα αποτελούν ένα σημαντικό όπλο ενάντια στην πείνα. Είναι γνωστό άλλωστε, πως παρά τις αλλαγές που έχουν γίνει στην οικονομία της Ινδίας από το 1990, η χώρα εξακολουθεί να κατέχει το ένα τρίτο των υποσιτισμένων παιδιών παγκοσμίως. Δεν είναι επομένως δύσκολο να κατανοήσει κανείς πόσο σημαντική είναι μια τέτοια ανακάλυψη για το μέλλον εκατομμυρίων παιδιών στην χώρα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.