Χαβιάρι μπελούγκα για τους άπορους του Μιλάνου!

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008 at 9:10 μ.μ.

Λουκούλλειο γεύμα θα απολαύσουν φέτος τα Χριστούγεννα οι φτωχοί και οι άστεγοι του Μιλάνου. Τα μέλη της Εθνικής Υπηρεσίας Δασών και Υδάτινων Πόρων θα προετοιμάσουν ένα αριστοκρατικό χριστουγεννιάτικο γεύμα για τους «μη έχοντες», που θα περιλαμβάνει ρωσικό χαβιάρι μπελούγκα αρίστης ποιότητας.
Την πρωτότυπη ιδέα σκέφτηκε ένα επιθεωρητής της υπηρεσίας, όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. «Θα ήθελα να ζω σε έναν κόσμο που η έκφραση «να έχετε τα καλύτερα», να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», δήλωσε ο Ιταλός επιθεωρητής. Τα 40 κιλά μπελούγκα, που θα διανεμηθούν, κατασχέθηκαν από τις ιταλικές Αρχές στα τέλη Νοεμβρίου από δύο άντρες που τα μετέφεραν παράνομα από την Πολωνία. Κοστίζουν περίπου 400.000 ευρώ.

Γιορτινά τραπέζια Ho, Ho, Ho-ρίς περιττές θερμίδες!

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008 at 4:22 μ.μ.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ζητάμε και σας παρουσιάζουμε τις συμβουλές διαιτολόγων και διατροφολόγων για το πώς να προσέξετε και να μην πάρετε πολύ επιπλέον βάρος μέσα στις γιορτές. Γιατί 1-2 κιλά, θα τα πάρετε σίγουρα (σε αυτό συμφωνούν όλοι οι διατροφολόγοι, οπότε πάρτε το απόφαση) το θέμα είναι να μην πάρετε τόσα ώστε να χρειαστεί να παλεύετε νυχθημερόν μέχρι το καλοκαίρι που θα θέλετε οπωσδήποτε να τα χάσετε. Φέτος, ωστόσο, αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι πιο πρακτικό που πιστεύουμε πως θα σας εξυπηρετήσει καλύτερα. Μετρήσαμε τις θερμίδες των ποτών, των φαγητών και των γλυκών (ο μεγάλος πειρασμός!) που θα φάμε μέσα στις γιορτές, ώστε να έχετε ένα μέτρο μέσα στο μυαλό σας για το πού και πότε πρέπει να σταματήσετε. Στην συνέχεια προτείνουμε μερικές εύκολες, καθημερινές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε για να καίτε αυτές τις θερμίδες αφού θα τις έχετε καταναλώσει. Και έτσι μπορείτε μόνοι σας να ρυθμίσετε το εορταστικό διατροφικό σας πρόγραμμα και να κρατήσετε τις δικές σας ισορροπίες -χωρίς δικαιολογίες! Πρώτα απ’όλα, όμως, μερικές χρήσιμες συμβουλές:

Περιορίστε τα «τσιμπολογήματα»: Το μεγάλο πρόβλημα αυτές τις μέρες είναι ότι τείνουμε να τρώμε διάφορα πεντανόστιμα σνακ και γιορτινά γλυκάκια μέσα στην διάρκεια της μέρας, χωρίς πολλές φορές πραγματικά να πεινάμε. Αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα πρέπει να περιορίσουμε και να ρυθμίσουμε τα γεύματά μας όπως ήταν πριν τις γιορτές.


Περιορίστε τις μερίδες: Ακόμα καλύτερα, σερβίρετε σε μικρότερα πιάτα. Στο πιάτο τοποθετήστε δύο λεπτές φέτες γαλοπούλας (ή κρέατος –ανάλογα τι προτιμάτε για το γιορτινό μενού) και συμπληρώστε το με πολλά λαχανικά και λίγες ψητές πατάτες, ενώ καλό είναι να αποφύγετε διάφορα παχυντικά ορεκτικά, όπως π.χ. λουκανικάκια τυλιχτά με μπέικον.


Σούπες: Μία καλή ιδέα, για να φάτε λιγότερο κρέας και ορεκτικά, είναι να ξεκινήσετε το γεύμα σας με μία φρέσκια σούπα λαχανικών. Θα καλύψει το πρώτο στάδιο της μεγάλης πείνας και έτσι δεν θα «πέσετε» με λαιμαργία στα υπόλοιπα παχυντικά φαγητά. Άλλωστε, πρόκειται για ένα φαγητό που είναι πανεύκολο να ετοιμαστεί, ενώ -σύμφωνα με τους ειδικούς- περιέχει αμέτρητα θρεπτικά συστατικά, δεν παχαίνει, συντελεί στην καλή χώνεψη και ενυδατώνει τον οργανισμό.


Μελομακάρονα ή Κουραμπιέδες: Καλό είναι, σε γενικές γραμμές, να περιορίσουμε όσο μπορούμε την κατανάλωση των πολλών γλυκών αυτές τις μέρες. Αλλά επειδή από τα λαχταριστά μελομακάρονα και τους αφράτους κουραμπιέδες δεν γλιτώνουμε, καλό είναι να ξέρουμε πως θερμιδικά και τα δύο γλυκά έχουν την ίδια περίπου αξία (αποδίδουν περί τις 150 θερμίδες έκαστο). Θρεπτικά, ωστόσο, το μελομακάρονο είναι πιο ωφέλιμο από τον κουραμπιέ χάρη στο ελαιόλαδο, τα καρύδια και το μέλι που περιέχει, συγκριτικά με το βούτυρο και τη ζάχαρη του κουραμπιέ. Το θέμα, βέβαια, το πόσα μελομακάρονα θα φάμε;


Στενά ρούχα: Θα ακουστεί αστείο, αλλά φορώντας ρούχα που είναι κάπως στενά στο σώμα σας στα εορταστικά τραπέζια, θα σας κάνει να νιώσετε πως φάγατε πολύ και θα νιώθετε άβολα γεμίζοντας το σώμα σας (και φουσκώνοντας το στομάχι σας) με περισσότερο φαγητό.


Θερμίδες ποτών: 1 ποτήρι αναμιγμένων αλκοολούχων ≈ 250 θερμίδες
1 ποτήρι κρασί ≈ 120 θερμίδες
1 μπουκάλι μπύρας ≈ 271 θερμίδες
1 κούπα καφέ φίλτρου με γάλα και ζάχαρη ≈ 50 θερμίδες

Θερμίδες ορεκτικών: 1 κοτσανάκι σέλερι με τυρί κρέμα ≈ 45 θερμίδες 1 κούπα φρέσκα λαχανικά (σαλάτα) ≈ 25 θερμίδες 5 μεγάλες ελιές ≈ 92 θερμίδες ½ κούπα διάφορων ξηρών καρπών ≈ 440 θερμίδες ½ κούπα φρέσκων φρούτων ≈ 60 θερμίδες 30 γραμ. πατατάκια ≈ 75 θερμίδες 1 κράκερ με τυρί ≈ 70 θερμίδες 2 μικρά κεφτεδάκια ≈ 100 θερμίδες 1 κούπα σαλάτα με ελαφρύ dressing ≈ 100 θερμίδες

Θερμίδες γεύματος:
170 γραμ. γαλοπούλας (2 λεπτές φέτες) ≈ 340 θερμίδες (8 γραμ. λίπος)
170 γραμ. παϊδάκια γάλακτος ≈ 330 θερμίδες
½ κούπα γέμιση γαλοπούλας ≈ 180 θερμίδες
½ κούπα σως από βατόμουρα (για την γαλοπούλα) ≈ 190 θερμίδες
½ κούπα πουρές πατάτας ≈ 150 θερμίδες
85 γραμ. πατάτες φούρνου ≈ 127 θερμίδες (4 γραμ. λίπος)
1 αφράτο λευκό ψωμάκι ≈ 110 θερμίδες

Θερμίδες γλυκών:
1 κομμάτι βασιλόπιτα (70 γραμ) ≈ 250 θερμίδες (10 γραμ. λίπος)
1 κομμάτι κορμού σοκολάτας (30 γραμ) ≈ 110 θερμίδες (3 γραμ. λίπος)
1 κομμάτι πουτίγκα με κρέμα βανίλιας (100 γραμ) ≈ 587 θερμίδες (22 γραμ. λίπος)
1 μελομακάρονο ≈ 150 θερμίδες (5 γραμ. λίπος)
1 κουραμπιές ≈ 150 θερμίδες (10 γραμ. λίπος)
1 δίπλα ≈ 90 θερμίδες (5 γραμ. λίπος)


Σύνολο θερμίδων για ένα πλήρες εορταστικό γεύμα (με κρασί και γλυκό): 1.000 με 1.500
Αν αναλογιστούμε ότι οι θερμίδες που χρειάζονται ημερησίως οι ενήλικες γυναίκες που κάνουν καθιστική ζωή είναι περίπου 1.500 (και 1.800 για τις γυναίκες που γυμνάζονται τρεις φορές την εβδομάδα), ενώ οι ημερήσιες θερμίδες που χρειάζονται οι ενήλικες άνδρες που κάνουν καθιστική ζωή είναι περίπου 1.800 (2.100 για τους άνδρες με μέτρια σωματική δραστηριότητα και 2.400 με 2.800 για τους άνδρες με αυξημένη σωματική δραστηριότητα), μπορούμε να καταλάβουμε πόσο πρέπει να φάμε και πόσο να γυμναστούμε μετά για να κάψουμε αυτό που φάγαμε.