Δέκα πιάτα με άρωμα Ελλάδας

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009 at 12:22 μ.μ.

Από την Χίο μέχρι την Σκόπελο και από την Κέρκυρα μέχρι τα Χανιά, σας φέρνουμε στο... πιάτο, τις πιο νόστιμες, πιο αρωματικές, πιο αγαπημένες ελληνικές νησιώτικες συνταγές. Εμπρός στην κουζίνα λοιπόν!


Μοσχάρι προκάδο (παραδοσιακή Κεφαλονίτικη σπεσιαλιτέ)


Τι θα χρειαστείτε:
1 ½ κιλό κρέας μοσχαρίσιο, νουά ή κιλότο
3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/3 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
5-6 καρφάκια γαρίφαλου
3/4 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
½ φλιτζ. τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί
2 φλιτζ. τσαγιού χυμό ντομάτας
Αλάτι, πιπέρι

Ετοιμασία: Αναμιγνύετε το σκόρδο με το μαϊντανό, τα γαρίφαλα, αλάτι και πιπέρι. Τρυπάτε το κρέας κατά διαστήματα με μια μεταλλική βέργα για σουβλάκια ή με ένα μυτερό μαχαίρι και γεμίζετε τις τρύπες με το μίγμα. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το κρέας μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε το χυμό ντομάτας, αλάτι, πιπέρι και βράζετε το κρέας σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Το βγάζετε από την κατσαρόλα, το κόβετε σε φέτες χωρίς να τις χωρίσετε μέχρι κάτω, το πιέζετε για να κλείσει και πάλι, το ξαναβάζετε στην κατσαρόλα και το στηρίζετε στις άκρες της (ή το δένετε) για να κρατηθεί κλειστό. Συνεχίζετε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μελώσει η σάλτσα. Σερβίρετε με πατάτες τηγανητές ή με ζυμαρικά της αρεσκείας σας.


Ρεβυθοκεφτέδες από την Ίο

Τι θα χρειαστείτε:
½ κιλό ρεβύθια
Μαϊντανό
Σέλινο
Δυόσμο
2 κρεμμύδια
½ κιλό αλεύρι
Αλάτι – Πιπέρι.

Ετοιμασία: Βάζετε τα ρεβύθια στο νερό να μαλακώσουν και τα αφήνετε για 8 τουλάχιστον ώρες. Στραγγίζετε τα ρεβύθια και τα ψιλοκόβετε στο μπλέντερ. Ανακατεύετε τα αλεσμένα ρεβύθια με τα μυρωδικά, τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, το αλεύρι και το αλατοπίπερο και με όσο νερό απαιτείται για το μείγμα. Σκεπάζετε το μίγμα με μια πετσέτα και το αφήνουμε λίγη ώρα για να φουσκώσει. Τηγανίζετε σε καυτό λάδι, ρίχνοντας τόση ποσότητα μείγματος όση χωρά σε μια κουταλιά της σούπας. Φροντίζετε ο κεφτές να τηγανιστεί και από τις δύο πλευρές.


Πατατόπιτα από την Τήνο

Τι θα χρειαστείτε:
2 1/2 κιλά πατάτες
2 κουταλιές βούτυρο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
2 φλιτζάνια τυρί τριμμένο (κεφαλοτύρι ή άλλο πικάντικο τυρί)
1 κουταλιά ρίγανη
1/2 φλιτζάνι γάλα
1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 κουταλιές ελαιόλαδο για το ταψί και το ψήσιμο
αλάτι και πιπέρι

Ετοιμασία: Πλένετε τις πατάτες μέχρι να φύγει το χώμα και τις βράζετε μαζί με την φλούδα. Τις στραγγίζετε και αφού κρυώσουν τις ξεφλουδίζετε και τις κάνετε πουρέ. Σοτάρετε το κρεμμύδι με το βούτυρο και το αφήνετε να κρυώσει. Προσθέτετε όλα τα υλικά στο μείγμα μαζί με το κρεμμύδι και ανακατεύετε. Αλείφετε ένα ταψί με λάδι και απλώνετε το μείγμα στρώνοντάς το, ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος. Πάρτε ένα πηρούνι και σχεδιάστε στην επιφάνεια της πίτας τετράγωνα ή ρόμβους. Περιχύστε την πατατόπιτα με λίγο λάδι και ψήστε την στους 200 βαθμούς για καμια ώρα μέχρι να ροδίσει. Αφήστε την πίτα να κρυώσει και σερβίρετέ την.


Μόστρα Μυκόνου με ντομάτες και κοπανιστή

Τι θα χρειαστείτε:
2 παξιμάδια Μυκόνου
3 κ.σ. κοπανιστή Μυκόνου
1 σφιχτή, ώριμη ντομάτα, ξεσποριασμένη και κομμένη σε κυβάκια
2 κ.γ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
ξερό θυμάρι

Ετοιμασία: Βρέχετε ελαφρώς τα παξιμάδια και τα βάζετε σε ένα πιάτο απλώνοντας από πάνω την κοπανιστή. Πασπαλίζετε με την ντομάτα και ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο. Τέλος, βάζετε μια πρέζα θυμάρι και σερβίρετε.


Μπουρδέτο με χταπόδι από την Κέρκυρα

Τι θα χρειαστείτε:
1 μεγάλο χταπόδι
1 κιλό πατάτες
1 φλιτζάνι του καφέ ξύδι
1/1 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού γλυκό πιπέρι
3 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι

Προετοιμασία: Βράστε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα με το νερό και το ξύδι για πέντε λεπτά και μετά κόψτε το σε κομματάκια. Ξαναρίξτε το στην κατσαρόλα μαζί με τα πιπέρια, τον ντοματοπελτέ και το λάδι και αφήστε το να βράσει για δύο ώρες. Προσθέστε τις πατάτες και βράστε το για άλλη μισή ώρα μέχρι να "δέσει" η σάλτσα. Αν θέλετε μια πιο πικάντικη παραλλαγή, προσθέστε λίγο πιπέρι ακόμα.


Τυρόπιτα Σκοπελίτικη

Τι θα χρειαστείτε:
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 γρ. φέτα σκληρή
λάδι
αλάτι

Ετοιμασία: Βάζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη και δημιουργείτε στο κέντρο μια μικρή λακκούβα στην οποία ρίχνετε μια κουταλιά της σούπας λάδι και αλάτι. Ζυμώνετε το μείγμα ρίχνοντας σταδιακά νερό μέχρι να γίνει μια ζύμη ούτε πολύ μαλακιά, ούτε πολύ σκληρή. Κόβετε την ζύμη σε τρία μπαλάκια και την αφήνετε για 20 λεπτά. Ρίχνετε στο τραπέζι αλεύρι, τοποθετείτε το ένα μπαλάκι ζύμης και με λεπτό πλάστη ανοίγετε λεπτό φύλλο. Ρίχνετε περιμετρικά το λάδι και παίρνετε ένα κομμμάτι φέτας και το τρίβετε πάνω στο φύλλο. Αρχίζετε να τυλίγετε τις δύο αντίθετες μεριές του φύλλου προς το κέντρο και στο τέλος το γυρνάτε σαν σαρίκι. Βάζετε στο τηγάνι μπόλικο λάδι να κάψει και ρίχνετε μέσα την πίτα. Μόλις ψηθεί από την μία μεριά την γυρίζετε από την άλλη. Την βάζετε πάνω σε ένα απορροφητικό χαρτί κουζίνας και την σερβίρετε ζεστή.


Μαστέλο Σίφνου

Τι θα χρειαστείτε:
5-6 κιλά αρνάκι ή κατσικάκι κομμένο σε μερίδες
κόκκινο κρασί
μπόλικο ψιλοκομμένο άνηθο
μπόλια (προαιρετική)
αλάτι, πιπέρι
κληματόβεργες
αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα (αναλόγως που θα ψηθεί).

Ετοιμασία: Πλένετε το κρέας με κόκκινο κρασί. Τα αλατοπιπερώνετε καλά και πασπαλίζετε όλες τις μερίδες με άνηθο. Στρώνετε στον πάτο από το μαστέλο (ειδικό πήλινο σκεύος για το συγκεκριμένο φαγητό χωρίς καπάκι) χιαστί τις κληματόβεργες σχηματίζοντας μία σχάρα. Πάνω από τις κληματόβεργες τοποθετείτε τα κομμάτια του κρέατος. Αν θέλετε βάζετε στο τέλος πάνω από τα κομμάτια του κρέατος μπόλια για να μη στεγνώσουν. Το καταβρέχετε με 1 ½ - 2 ποτηράκια του κρασιού κόκκινο κρασί (αν είναι καθαρό, μπορείτε να χρησιμοποιήσουμε από αυτό που πλύναμε το αρνί). Σκεπάζετε καλά με αλουμινόχαρτο, στο οποίο με ένα πιρούνι ή μαχαιράκι κάνετε μικρές τρυπίτσες. Το βάζετε στον ξυλόφουρνο να ψηθεί για 4 ½ με 5 ώρες. Αν θέλετε να το ψήσετε σε ηλεκτρικό φούρνο, το βάζετε να ψηθεί για καμιά ώρα στους 200 βαθμούς και μετά συνεχίζετε στους 120. Επίσης, στον ηλεκτρικό φούρνο αντί με αλουμινόχαρτο, το σκεπάζετε με λαδόκολλα χωρίς να την τρυπήσετε.


Στάκα με Αυγά από την Κρήτη

Τι θα χρειαστείτε:
1/2 κιλό στάκα (αν δεν έχετε μπορείτε να βάλετε ξινοτύρι)
2 κουταλιές αλεύρι
3-4 αυγά

Ετοιμασία: Σε ένα τηγάνι βάζετε την στάκα και σε χαμηλή φωτιά την αφήνετε σιγά σιγά να λιώσει. Στην συνέχεια ρίχνετε το αλεύρι και την ανακατεύετε καλά και γρήγορα ώστε να διαλυθεί και να γίνει πηχτή κρέμα. Αν βγάλει πολύ βούτυρο το μαζεύετε για το πιλάφι φυλάγοντάς το στο ψυγείο. Τέλος, ρίχνετε τα αυγά και το αλάτι και τα αφήνετε να ψηθούν.


Καλαμαράκια με ρύζι και κόκκινη πιπεριά από την Χίο

Τι θα χρειαστείτε:
1/2 κιλό καλαμάρια
1/4 κιλού ρύζι
2-3 κόκκινες πιπεριές ψιλοκομμένες
1 κούπα του τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 λίτρο νερό
αλάτι-πιπέρι

Ετοιμασία: Καθαρίστε πολύ καλά τα καλαμαράκια αφαιρώντας το εσωτερικό τους κόκαλο. Πλύντε τα και κόψτε τα στα δύο. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε ελαφρά τις κόκκινες πιπεριές και τα καλαμαράκια. Στη συνέχεια προσθέστε 1/2 λίτρο νερό και αφήστε το φαγητό να βράσει για 15 λεπτά. Κατόπιν συμπληρώστε και το ρύζι αφού προηγουμένως το έχετε πλύνει, και προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι. Αφήστε τα όλα να ψηθούν για άλλα 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Σερβίρονται ζεστά.


Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης

Τι θα χρειαστείτε:
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
1 κουταλιά ρίγανη
2-3 κουταλιές δυόσμο
αλάτι, πιπέρι
αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
αραβοσιτέλαιο
150 γρ. φέτα σε μικρά κομματάκια

Ετοιμασία: Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες και τις χαράζετε στα πλάγια για να βγάλετε τα σπόρια. Τις κόβετε σε χοντρά κυβάκια μέσα σε σουρωτήρι και τις αφήνετε για 30-30 λεπτά για να βγάλουν τα υγρά τους χωρίς να τις στίψουμε. Ρίξτε τις σε ένα μπολ και βάλτε όλα τα υλικά και όσο αλεύρι πάρει για να γίνει ένας χυλός (όχι πολύ σφιχτός). Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζετε αρκετό αραβοσιτέλαιο να κάψει. Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνετε χυλό και το ρίχνετε μέσα. Σκεφτείτε ότι κάθε κουταλία θα είναι και ένας ντοματοκεφτές. Προσέξτε να μην βάλετε τις κουταλίες πολύ κολλητά για να μην φουσκώσει ο χυλός. Όταν ροδίσουν (2 λεπτά περίπου) τους γυρνάτε από την άλλη πλευρά. Βγάλτε τους από το λάδι και βάλτε τους σε χαρτί κουζίνας για να ρουφήξει το περιττό λάδι. Σερβίρετε σαν λαχταριστό ορεκτικό.