Οι 6 chocaholic πειρασμοί του κόσμου

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008 at 2:55 μ.μ.

Συγκεντρώσαμε και παρουσιάζουμε έξι από τις κορυφαίες σοκολάτες του κόσμου, τις οποίες μπορείτε να παραγγείλετε online, για να μην πιαστείτε αδιάβαστοι –διότι ότι και αν σας έχουν πει, κανένας bon vivant δεν κακόμαθε τους καλεσμένους του με Ferrero Rocher.


La Maison du Chocolat
Χώρα προέλευσης: Γαλλία
Ενδεικτική τιμή: 58,70 ευρώ τα 570 γραμμάρια τρούφες
Το «Σπίτι της Σοκολάτας» διεκδικεί επάξια τον τίτλο του παρασκευαστή της εκλεκτότερης σοκολάτας στη Γαλλία –και μιας από τις καλύτερες ολόκληρης της Ευρώπης. Οι δερμάτινες συσκευασίες του προϊδεάζουν για την ποιότητα του περιεχομένου, ενώ κάθε σοκολατάκι περιέχει κατά 65% κακάο –πράγμα που εξασφαλίζει την τέλεια ισορροπία μεταξύ πικρής και γλυκιάς γεύσης. Από τις γλυκές δημιουργίες του… οίκου ξεχωρίζουν, βέβαια, οι τρούφες μαύρης σοκολάτας και σοκολάτας γάλακτος, αλλά και τα marrons glaces, οι καραμέλες και τα mendiants, πλάκες σοκολάτας επικαλυμμένες με αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή φλούδες πορτοκαλιού.
Top συνοδευτικό: Ο ιδρυτής του La Maison, Robert Linxe, προτείνει απλά ένα ποτήρι μεταλλικό νερό ως καταλληλότερο συνοδευτικό για τις σοκολάτες του. Αν δεν μπορείτε να απαρνηθείτε το αλκοόλ, το «Σπίτι» προτείνει –το μαντέψατε– γαλλικό κρασί: Riversaltes, Maury, Banyuls ή Rasteau.

Chocolatier Neuhaus
Χώρα προέλευσης: Βέλγιο
Ενδεικτική τιμή: 63 ευρώ τα 42 κομμάτια τρούφες
Από την ίδρυσή της το 1857 από τον Jean Neuhaus, η σοκολατερί Neuhaus έχει κερδίσει την υπόληψη του πρώτου παρασκευαστή πραλίνας, που έθεσε τις βάσεις και το παράδειγμα για όλους όσοι ακολούθησαν. Η παράδοση τηρείται εδώ και δύο σχεδόν αιώνες κατά γράμμα, και η εταιρεία προσφέρει κάθε είδος σκούρας και σοκολάτας γάλακτος που μπορείτε να φανταστείτε –80 συνολικά ποικιλίες– με γέμιση καραμέλας, ξηρών καρπών, καφέ και λικέρ, μεταξύ άλλων. Περιττό να αναφέρουμε ότι όλες παρασκευάζονται με τα καλύτερα υλικά.
Top συνοδευτικό: Τα περισσότερα παραδοσιακά τους προϊόντα συνδυάζονται τέλεια με ένα κόκκινο κρασί με γεμάτο σώμα.

Charbonnel et Walker
Χώρα προέλευσης: Αγγλία
Ενδεικτική τιμή: Περίπου 75 ευρώ το κιλό τα απλά σοκολατάκια
Από τους πρώτους παρασκευαστές σοκολάτας στη Βρετανία, η εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1875 σε ένα μικρό εργοστάσιο στη Νότια Αγγλία, από όπου οι χειροποίητες σοκολάτες παραδίδονταν προς πώληση στο Λονδίνο. Από τότε μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει –από τα σημαντικότερα, η μέθοδος παραγωγής, που εξευγενίστηκε, και το εργοστάσιο, που μεγάλωσε– αλλά η υψηλή ποιότητα παραμένει ανέπαφη. Από τα προϊόντα ξεχωρίζουν τα διάσημα Ginger Sticks, τα Rose & Violet Creams και οι πολυτελείς τρούφες –με σαμπάνια, με φράουλες, με καπουτσίνο, με Πόρτο και βατόμουρα μεταξύ άλλων.
Top συνοδευτικό: Οι τρούφες σαμπάνιας συνδυάζονται τέλεια με ένα ποτήρι Dom Perignon. Παρομοίως, οι φημισμένες Port Truffles του οίκου δε θα μπορούσαν παρά να… απαιτούν ένα ελαφρύ Πόρτο δίπλα τους.

Noka Chocolate
Χώρα προέλευσης: Ιαπωνία
Ενδεικτική τιμή: Περίπου 85 ευρώ τα 24 κομμάτια τρούφες
Το πάθος της “chocolatier” της Noka Chocolate, Katrina Merrem, είναι, όπως η ίδια δηλώνει, να επαναφέρει τη σοκολάτα στην αγνότερη, πολυτελέστερη εκδοχή της, παρασκευάζοντας τις εκλεκτότερες τρούφες μαύρης σοκολάτας στον κόσμο. Το αποτέλεσμα είναι η Vintages Collection της Nuka, μια συλλογή από τις εκλεκτότερες ποικιλίες σοκολάτας του κόσμου –από τη Βενεζουέλα, το Trinidad, το Εκουαδόρ και την Ακτή του Ελεφαντοστού. Από τα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρείας, ξεχωρίζει η «μεικτή συλλογή», ένα κουτί με τις καλύτερες μαύρες σοκολάτες και τρούφες της εταιρείας.
Top συνοδευτικό: Οι παρασκευαστές της προτείνουν να συνδυάσουμε τις συλλογές της Noka με δυνατό κόκκινο κρασί ή σαμπάνια brut.

DeLafée chocolates
Χώρα προέλευσης: Ελβετία
Ενδεικτική τιμή: 85 ευρώ τα οκτώ κομμάτια
Οι αναζητούντες την πολυτέλεια ακόμα και στη σοκολάτα τους βρίσκουν στη σοκολατερί DeLafée το ναό τους. Εκλεκτές σοκολάτες πασπαλισμένες με 24 καρατίων φαγώσιμο χρυσάφι χαρίζουν επάξια στον ιδρυθέντα το 2004 οίκο τον τίτλο της πλέον exclusive σοκολάτας του κόσμου. Τα προϊόντα παρασκευάζονται από ένα μείγμα κόκκων κακάο Criollo από τη Βενεζουέλα και το Εκουαδόρ και Forestero από την Γκάνα. Ξεχωρίσαμε τις gold pralines, με 56% κακάο και γέμιση από κρεμώδη σοκολάτα και το χρυσό γλειφιτζούρι, σε σχήμα καρδιάς και γεύση φράουλας, επικαλυμμένο με το γνωστό βρώσιμο χρυσάφι.
Top συνοδευτικό: Ένα τόσο πολύτιμο μέταλλο όπως το χρυσάφι δε θα μπορούσε να συνοδεύεται παρά από ένα μπουκάλι εκλεκτή σαμπάνια.

Dagoba Organic Chocolate
Χώρα προέλευσης: ΗΠΑ
Ενδεικτική τιμή: Περίπου 22 ευρώ οι 12 σοκολάτες
Το όνομά της σημαίνει ναός των θεών στα σανσκριτικά –και, αν κρίνουμε από τη γεύση, δεν πρέπει να είναι τυχαίο. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε από τον πρώην σεφ Frederick Schilling, αγοράζει μόνο μαζεμένους με το χέρι, βιολογικούς κόκκους κακάο από κοινοπραξίες στη Δομινικανή Δημοκρατία, την Κόστα Ρίκα, το Εκουαδόρ και τη Μαδαγασκάρη. Η επιλογή της εταιρείας να εφαρμόσει τις αρχές και τις πρακτικές του fair trade είναι που ανεβάζει κατά τι την τιμή. Ανάμεσα στις σοκολάτες της, ξεχωρίζουν αυτή με τη μέντα, η lime και macadamia nuts και η chai, σοκολάτα γάλακτος με κάρδαμο, γλυκάνισο, μαύρο πιπέρι και κανέλα. Τα προϊόντα της Dagoba κέρδισαν το 2001 τον τίτλο των καλύτερων βιολογικών σοκολατών από το περιοδικό Food & Wine, αλλά και αυτόν της καλύτερης σοκολάτας του κόσμου από το CNNMoney.com.
Top συνοδευτικό: Καφές από την Κόστα Ρίκα ή τη Δομινικανή Δημοκρατία –πάντα προϊόν δίκαιου εμπορίου, βέβαια.

Όσπρια

Αναρτήθηκε από Nena | | Posted On Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008 at 12:35 μ.μ.


Γενικώς είναι προϊόντα φυσικά της γης. Πλούσια σε φυτικές πρωτείνες, ακόρεστα λίπη και άμυλο. Ιδανικά για περιόδους νηστειών, ακριβώς γιατί είναι πολύ πλούσια σε φυτική πρωτείνη. Περιέχουν σίδηρο, βιταμίνες ABC, ασβέστιο και ιχνοστοιχεία. Δεν περιέχουν χοληστερόλη (μια από τις μάστιγες της διατροφικής μας εποχής), ενώ είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, κάλιο, φώσφορο μαγνήσιο. Συστήνονται και σε υπερτασικούς καθώς δεν περιέχουν νάτριο. Τι στο καλό άλλο θέλουμε για να τα υιοθετήσουμε συχνότερα στη διατροφή μας; Όμως, θυμηθείτε πως για να αποδώσουν πρωτείνη αρίστης βιολογικής αξίας καλύτερα να συνδυάζονται με υδατάνθρακες. Η καλύτερη επιλογή είναι το ρύζι, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως και οι ξηροί καρποί. Η φωτογραφία είναι από φαγάκι νοστιμότατο με ρεβύθια και ρύζι κι αν πολύ με παρακαλέσετε μπορεί να σας δώσω και την πανεύκολη συνταγή!
Πάντως προτιμήστε να αγοράσετε ελληνικά όσπρια, φασόλια Καστοριάς, Πρεσπών. Να αποφεύγετε τα παλιά και φαίνονται διότι έχουν κιτρινίσει. ΄Αλλωστε το φετινό φασόλι π.χ. όταν το δαγκώσετε λίγο ωμό, είναι κάπως μαλακό, αλλιώς τα χάσατε τα δοντάκια σας. Φυλάξτε τα σε γυάλινα βάζα κι αν είναι δυνατόν στο ψυγείο. Ελέγχετέ τα κατά καιρούς να μην πιάσουν ζωύφια.