«Φόρο παχυσαρκίας» προτείνουν Αμερικανοί επιστήμονες!

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Τρίτη, 9 Μαρτίου 2010 at 1:18 μ.μ.

Μια πρωτότυπη μέθοδο απώλειας βάρους πρότειναν οι επιστήμονες του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της North Carolina. Πρόκειται για έναν ειδικό «φόρο παχυσαρκίας» σε προϊόντα που παχαίνουν, προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση τέτοιου είδους τροφίμων.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μια αύξηση της τάξεως του 18% επί του φόρου των προϊόντων, όπως η πίτσα και τα αναψυκτικά, θα μπορούσε να μειώσει αισθητά την κατανάλωσή τους και κατ’ επέκταση το βάρος των ενηλίκων κατά δύο κιλά τουλάχιστον, ετησίως.

Παρά το γεγονός ότι η πρόταση μπορεί να προκαλέσει έντονες ενστάσεις από τις βιομηχανίες τροφίμων και το καταναλωτικό κοινό, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η φορολόγηση δύναται να αποτελέσει σημαντικό «όπλο» ενάντια στην υπερκατανάλωση και στα αποτελέσματα που μπορεί αυτή να επιφέρει στη σωματική υγεία των ατόμων που έχουν πέσει «θύματά» της.

Οι ερευνητές μελέτησαν για μια 20ετία τις διατροφικές συνήθειες 5.100 νεαρών ατόμων -ηλικίας από 18 έως 30 ετών- και παράλληλα παρακολούθησαν την πορεία των τιμών των τροφίμων και των αναψυκτικών. Όπως διαπίστωσαν, η αύξηση των τιμών ήταν αντιστρόφως ανάλογη με τα ποσοστά της κατανάλωσης των εν λόγω προϊόντων. Σε γενικές γραμμές, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, σε περίπτωση που ο φόρος αυξηθεί κατά 18%, η ημερήσια λήψη θερμίδων από «παχυντικά» τρόφιμα θα μειωθεί αισθητά (περίπου 56 θερμίδες λιγότερες ανά άτομο). Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Archives of Internal Medicine», του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου.

Comments:

There are 1 σχόλια for «Φόρο παχυσαρκίας» προτείνουν Αμερικανοί επιστήμονες!