San Sebastian: Το κράτος της γαστρονομίας

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Σάββατο 4 Απριλίου 2009 at 9:12 π.μ.

Στον ουρανό του San Sebastian λάμπουν πολλά αστέρια Μichelin. Oμως ο κορυφαίος, ίσως, ευρωπαϊκός γαστρονομικός προορισμός σήμερα δεν εξαντλεί τα θέλγητρα του μόνο σε αυτά. H ζωή είναι ωραία στο San Sebastian και έχει την πιο νόστιμη γεύση. H βορινή πρωτεύουσα του καλοκαιριού βρίσκεται 21 χλμ. δυτικά των συνόρων της Γαλλίας, μέσα στη Χώρα των Βάσκων. Πάνω στον Βισκαϊκό Κόλπο, περικυκλωμένο από πράσινα βουνά, το San Sebastian είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές θερινό καταφύγιο. Συνδυάζοντας την κουλτούρα της παραλίας με τα τεράστια κύματα για σερφ και τον αστικό κοσμοπολιτισμό, το San Sebastian προσελκύει επισκέπτες όλο τον χρόνο. Ανάμεσά τους και όσοι κυνηγούν το καλό φαγητό.

Διότι η πόλη είναι πλέον το διοικητήριο της ευρωπαϊκής γαστρονομίας. Σε κάθε δώδεκα χιλιάδες κατοίκους του San Sebastian αντιστοιχεί και ένα άστρο Μichelin, κάτι που σημαίνει ότι η πόλη έχει τα περισσότερα άστρα ανά κάτοικο στον κόσμο. Το καλύτερο όμως με την πόλη είναι ότι η γαστρονομική σοφία που τη διέπει δεν περιορίζεται μόνο στην κουζίνα του Berasategui ή των άλλων Ισπανών μετρ. Η υψηλή γαστρονομία είναι δημοκρατική, αφού είναι διάσπαρτη παντού, στα δεκάδες tapas bar, στα οποία δεν γεύεσαι μόνο τοπικές νοστιμιές, αλλά μια αληθινή haute cuisine.

Η πόλη χωρίζεται στα δύο από τον ποταμό Urumea. Στην παλιά πόλη, την Parte Vieja, οι δρόμοι είναι στενοί και παντού ?στα αμέτρητα μπαρ και εστιατόρια? έχεις την αίσθηση ενός χαρούμενου στριμώγματος. Η εκκλησία Santa Maria del Coro βρίσκεται στον μοναδικό δρόμο που σώθηκε από τη φωτιά του 1813. Επιβλητικός είναι και ο Καθεδρικός, ένα νεογοτθικό κτίριο του 19ου αιώνα. H παλιά πόλη τελειώνει στη θάλασσα, στο λιμάνι που είναι γεμάτο γιοτ και ψαράδικα.

Για μοναδική θέα, ανεβαίνουμε στο Monte Urgull, με το κάστρο και το άγαλμα του Ιησού, που θυμίζει το Corcovado του Rio de Janeiro. Εκθέσεις Τέχνης βλέπουμε στο Kursaal, ένα συνεδριακό κέντρο που στεγάζεται στο εκθαμβωτικό, μοντέρνο κτίριο που σχεδίασε ο Rafael Moneo. Οι δύο μεγάλες παραλίες του San Sebastian είναι η Playa de la Concha, και η Playa de la Zurriola. Η La Concha αποτελεί το διασημότερο τοπίο, αφού τον κόλπο της διακοσμεί το όμορφο μικροσκοπικό νησί Santa Clara.

Εχει επίσης μπελ επόκ ατμόσφαιρα, η οποία υπογραμμίζεται από το παλιό καρουζέλ και τα λευκά κιγκλιδώματα, που θυμίζουν Βrighton. H Zurriola είναι η παραλία του σερφ, ενώ στην αμμουδιά της μαζεύονται οι νέοι της πόλης για gossip και χαλάρωση.

Γεύση
Tα pinchos (ή pintxos) bar είναι τα βάσκικα tapas bar. Σύμφωνα με το εθιμοτυπικό, πηγαίνουμε από το ένα μπαρ στο άλλο δοκιμάζοντας στο καθένα από 2-3 πιάτα, τα οποία συνοδεύουμε με ένα ποτήρι Τxakoli, ένα αφρώδες ξηρό λευκό κρασί το οποίο σερβίρεται σε ποτήρι από ιλιγγιώδες ύψος.

Eνα από τα καλύτερα είναι το Bar Bergara στην μπάρα του οποίου βρίσκουμε πάνω από 60 ζεστά και κρύα pinchos. To La Cepa είναι η Μέκκα του ζαμπόν και οι υπάλληλοι, ντυμένοι με μαύρα Τ-shirts και ανάλογο goth μακιγιάζ, ετοιμάζουν κάτω από τεράστια κομμάτια Jabugo, βάσκικες λιχουδιές. Σε ένα δρομάκι της Parte Vieja βρίσκεται κρυμμένο το La Cuchara de San Telmo.

Comments:

There are 1 σχόλια for San Sebastian: Το κράτος της γαστρονομίας