Μωβ, αντικαρκινικές ντομάτες

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008 at 10:09 μ.μ.


Μια μοβ ντομάτα, γενετικά μεταλλαγμένη, ώστε να περιέχει τις αντιοξειδωτικές ουσίες ανθοκυανίνες, που συνήθως υπάρχουν στα βατόμουρα και τα φραγκοστάφυλα, βοήθησε προκειμένου να καταπολεμηθεί ο καρκίνος σε ποντίκια στο εργαστήριο, όπως ανακοίνωσαν βρετανοί επιστήμονες. Aλλες έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι οι ανθοκυανίνες συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου, εμφράγματος και νευρολογικών ασθενειών. Είναι η πρώτη φορά που ένα τρόφιμο μεταλλάσσεται γενετικά για να περιέχει αυτές τις ουσίες. Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Biotechnology, ενισχύει την αντίληψη ότι τα φυτά μπορούν να τροποποιηθούν γενετικά με σκοπό να κάνουν πιο υγιείς τους ανθρώπους. Πολλοί άνθρωποι δεν τρώνε συχνά αυτά τα ωφέλιμα φρούτα (βατόμουρα, φραγκοστάφυλα), γι' αυτό η λήψη τους μέσω άλλων γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων μπορεί να βοηθήσει. Όπως μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters, η μετάλλαξη έγινε με τη γενετική τροποποίηση δύο γονιδίων που ελήφθησαν από το φυτό αντίρρινο, τα οποία επιτρέπουν πλέον στις ντομάτες να παράγουν ανθοκυανίνη. Τα ποντίκια που έτρωγαν συχνά τη μεταλλαγμένη ντομάτα (το χρώμα της οποίας αλλάζει προς το μοβ λόγω της μετάλλαξης), έζησαν πολύ περισσότερο (182 μέρες κατά μέσο όρο) από όσα έτρωγαν κανονικές ντομάτες (142 μέρες). «Το ευεργετικό αποτέλεσμα ήταν πολύ πιο σημαντικό από ό,τι περιμέναμε» δήλωσε η βιολόγος Κάθι Μάρτιν από το βρετανικό Κέντρο βιοτεχνολογίας John Innes. Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι ανάλογα πειράματα σε ανθρώπους θα πάρουν χρόνο και το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι να μελετηθεί πώς ακριβώς οι αντιοξειδωτικές ουσίες επιδρούν στους καρκινικούς όγκους. Η βιοτεχνολογία τροφίμων μέχρι τώρα είχε εστιαστεί σε γενετικά μεταλλαγμένους σπόρους που φέρνουν πλεονεκτήματα στους αγρότες, όπως π.χ. το καλαμπόκι που εκκρίνει μια φυσική τοξίνη, η οποία σκοτώνει τα έντομα και τα παράσιτα. Επίσης, έχουν υπάρξει προσπάθειες να δημιουργηθούν μεταλλαγμένα τρόφιμα με ωφέλιμες ουσίες, όπως το «χρυσό ρύζι» και οι γενετικά μεταλλαγμένες μπανάνες με αυξημένα επίπεδα βιταμίνης Α. Όμως κανένα προϊόν δεν είναι ακόμα διαθέσιμο για κατανάλωση από ανθρώπους. Οι εχθροί της βιοτεχνολογίας επιμένουν ότι οι μεταλλάξεις αυτού του είδους μπορεί να έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, ζήτημα που μελετούν οι επιστήμονες.

Comments:

There are 1 σχόλια for Μωβ, αντικαρκινικές ντομάτες