Το κρασί παίζει ρόλο στο τι καταναλώνουμε
Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009 at 5:36 μ.μ.
Tο κρασί, λευκό και κόκκινο, καθώς επίσης και η μπύρα παίζουν ρόλο στην ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Έτσι, ένα ποτήρι λευκό κρασί πριν το φαγητό, κόβει την όρεξη, ενώ αντίθετα, ένα ποτήρι κόκκινο την αυξάνει. Μια μπύρα επίσης κόβει την όρεξη για φαγητό και την ανοίγει για ακόμη ένα ποτήρι μπύρα. Η δρ. Άννα Κόκαβετς από το Πανεπιστήμιο Λατρόμπ της Μελβούρνης που κατηύθυνε την έρευνα, τόνισε ότι άσχετα με το είδος του ποτού, το αλκοόλ κατά τη διάρκεια του φαγητού, εμποδίζει την ικανότητα του οργανισμού να απορροφήσει θρεπτικές ουσίες και ενέργεια από τις τροφές. Ο λευκός οίνος δημιουργεί μια αίσθηση πληρότητας του στομάχου, και παρότι το ίδιο συμβαίνει και με το κόκκινο, φαίνεται η αίσθηση αυτή να είναι παροδική, γι' αυτό και η όρεξη επανέρχεται και μάλιστα δριμύτερη. H ίδια θα πει ότι με την μπύρα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά για το λόγο ότι περιέχει υδατάνθρακες και ο οργανισμός το εκλαμβάνει ως τροφή. Απαιτεί όμως περισσότερη.
Κάθε φορά που διαβάζω άρθρα περί οίνου, προβληματίζομαι. Κι αυτό γιατί συχνά το ένα αναιρεί το άλλο. Ως τώρα ήξερα πως οι άντρες καλό είναι να πίνουν μέχρι 2 ποτήρια κόκκινο κρασί και οι γυναίκες ένα γιατί "κάνει καλό". Για το άσπρο ήξερα μόνο ότι μ αρέσει και όχι ασφαλώς όλα. Όμως αυτό που έχω σιγουρέψει είναι πως κανένα δεν μου κόβει την όρεξη. Ούτε αν το πιω πριν ούτε αν το πιω μετά. Μπορεί να πιω πριν απ το φαγητό ένα ποτηράκι άσπρο κρασί, να νομίζω ότι είμαι εντάξει από φαγητό, αλλά σε μισή ώρα γίνεται πανικός να βρω να βάλω κάτι στο στομάχι μου.
Ακόμα ο παθολόγος μου, κάποτε που του είπα ότι θέλω να πιω μπύρα μου σύστησε να πιω ένα ποτήρι το βράδυ αντί άλλου γεύματος. Και το έκανα. Μετά απ΄το γνωστό μισάωρο όμως, πάλι το άλλο γνωστό γουγουρητό.
Για κάντε τους πειραματισμούς σας και φωτίστε με.