Μελωμένα μανταρίνια

Αναρτήθηκε από Nena | | Posted On Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009 at 10:06 π.μ.


Μια που έγινε λόγος για τα αδικημένα μανταρίνια, σας δίνουμε μια εύκολη όσο και νόστιμη διαφορετική συνταγή για να τα ευχαριστηθείτε.
Υλικά:
1 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι μέλι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
5 γαρύφαλλα ολόκληρα
1 κομμάτι κανέλα περίπου 10 εκ.
5-7 κλημεντίνες μανταρίνια (περίπου 750 γρ.) κομμένα οριζόντια σε φέτες
Τι κάνουμε:
Σε κατσαρόλα βάζουμε 1 φλιτζάνι νερό και το μέλι. Προσθέτουμε τα γαρύφαλλα, την κανέλα και βάζουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Αφού πάρουν βράση, προσθέτουμε τις φέτες των μανταρινιών με προσοχή/απαλά, χωρίς να ανακατέψουμε. Βάζουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά κι όταν αρχίσει ο βρασμός, τα βάζουμε σε χαμηλή φωτιά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά. Τραβάμε την κατσαρόλα απ την εστία (το μάτι) κι αφήνουμε να μείνει σκεπασμένη για όλη τη νύχτα ή το λιγότερο για 8-12 ώρες.
Προσεκτικά τραβάμε τις φέτες των μανταρινιών και τις τοποθετούμε σε γιάλα. Βάζομε το σιρόπι να βράσει ξανά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3 λεπτά περίπου, ώστε να διατηρηθούν τα αρώματά του.
Αδειάζουμε το σιρόπι στη γιάλα με τα μανταρίνια. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια βάζουμε τη γιάλα στο ψυγείο και την ξεχνάμε για μία βδομάδα πριν ανοίξουμε να γευτούμε ό,τι κάναμε. Στο ψυγείο διατηρούνται έτσι τα μανταρίνια για 3 μήνες.

Δύο ανοιχτά σεμινάρια του Β. Δρίσκα 4 & 11 Δεκεμβρίου 2009 στο notos home στην Πλατεία Κοτζιά

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009 at 11:59 π.μ.


Στις 4 και στις 11 Δεκεμβρίου, 17:00-19:00, ο Β. Δρίσκας στρώνει το γιορτινό τραπέζι στο notos home στην Πλατεία Κοτζιά με γεύσεις από όλο τον κόσμο, μαγειρεύοντας με το Cooking Chef της Kenwood.

Θα δοκιμάσουμε μεταξύ άλλων: «Ορεκτικό με τυριά και μαρμελάδα κρεμμυδιών», «Ψαρονέφρι με δαμάσκηνα», «Αρωματική ταϋλανδέζικη σούπα», «Μαροκινό κοτόπουλο με βερύκοκα, μέλι και τζίντζερ» και ένα σοκολατένιο γλυκό έκπληξη!

Σε κάθε σεμινάριο ο Β. Δρίσκας θα μαγειρέψει διαφορετικές συνταγές. Ελάτε λοιπόν και τις 2 ημέρες για να πάρετε πολλές ιδέες για το τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Μανταρίνι

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009 at 7:42 μ.μ.

Η ιστορία του ανάγεται πριν από 3.000 χρόνια, στην Κίνα. Λέγεται ότι πήρε το όνομά του από τους μανδαρίνους, ανώτερους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας, εξαιτίας του χρώματος που είχαν οι στολές τους αλλά και γιατί αντάλλασσαν τα φρούτα αυτά ως δώρα.

Στη χώρα μας λέγεται ότι το έφερε ο Ρώσος ναύαρχος Χέιδεν γύρω στο 1840. Είναι το αγαπημένο φρούτο των παιδιών αλλά και των μεγάλων και είναι διαθέσιμο από το Νοέμβριο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Μπορούμε να το βρούμε σε πολλές ποικιλίες, οι περισσότερες από τις οποίες προέρχονται από διασταυρώσεις με άλλα εσπεριδοειδή. Βέβαια, εκείνη που είναι ιδιαίτερα αγαπητή και μονοπωλεί την προτίμηση των περισσοτέρων είναι οι κλημεντίνες.

Το μανταρίνι τρώγεται συνήθως ωμό, σκέτο ή σε φρουτοσαλάτες. Επίσης, γίνεται γλυκό του κουταλιού, ενώ και η φλούδα του χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό για την παρασκευή αρκετών γλυκισμάτων. Τέλος, πολύ δημοφιλές είναι και το λικέρ μανταρίνι.

Διατροφική αξία
Τα μανταρίνια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες:

  • Βιταμίνη Α
  • Βιταμίνη C
  • Νάτριο
  • Υδατάνθρακες
  • Πρωτεΐνη
  • Ασβέστιο
  • Σίδηρο
  • Φολικό οξύ
  • Καροτίνη β
  • Φώσφορο
  • Κάλιο
  • Μαγνήσιο

Πού κάνει καλό

  • Πρόκειται για ένα φρούτο που έχει αδικηθεί αρκετά, είναι όμως ένα από τα πιο πολύτιμα, καθώς μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να προσβληθούμε από πολλές σοβαρές παθήσεις.
  • Με την κατανάλωση του μανταρινιού μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα να προσβληθεί κάποιος από καρκίνο του ήπατος, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, αρτηριοσκλήρυνση και διαβήτη.
  • Διευκολύνει την πέψη, έχει ηρεμιστική δράση, βοηθάει στην καταπολέμηση της φλεγμονής της αρθρίτιδας αλλά και στην πρόληψη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Γενικότερα, κάνουν καλό στην όραση. Κάθε μανταρίνι δίνει περίπου 45 θερμίδες.

Τα πάντα για το παντζάρι

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On at 7:35 μ.μ.

Γνωστό από την αρχαιότητα, το παντζάρι θεωρούνταν ένα πολύτιμο θρεπτικό λαχανικό. Τα φύλλα του μαγειρεύονταν με μέλι και κρασί, ενώ η χρωστική του χρησιμοποιήθηκε ως βαφή μαλλιών. Λέγεται ότι στο ναό των Δελφών το προσέφεραν στο θεό Απόλλωνα και πίστευαν ότι η θεά Αφροδίτη έτρωγε πολλά παντζάρια, γι’ αυτό διατηρούσε την ομορφιά της. Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων, ενώ ταυτόχρονα είναι ο ιδανικός τρόπος για να συνδυάσετε εκλεπτυσμένη γεύση με χαμηλές θερμίδες (44 θερμίδες/100 γραμμ.). Επομένως, δεν προσφέρει μόνο ξεχωριστή γεύση στη διατροφή μας, αλλά πολλά περισσότερα ευεργετικά συστατικά για την υγεία μας.

Διατροφική αξία
Με την απαλή υφή του και το υπέροχο βαθυκόκκινο χρώμα του είναι ασυναγώνιστο όσον αφορά την υψηλή θρεπτική αξία του. Είναι πλούσιο σε:

  • Βιταμίνη Α
  • Βιταμίνη C
  • Κάλιο
  • Νάτριο
  • Φώσφορο
  • Μαγνήσιο
  • Ασβέστιο
  • Σίδηρο
  • Ψευδάργυρο
  • Μαγγάνιο
  • Χαλκό
  • Σελήνιο

Τα φύλλα του έχουν τις ίδιες σχεδόν βιταμίνες με αυτές που περιέχει το σπανάκι, πλούσια σε β-καροτίνη, φολικό οξύ, ασβέστιο και σίδηρο.

Πού κάνει καλό
Όσον αφορά τις ιδιότητες του παντζαριού, θα πρέπει να τονίσουμε ότι καταπολεμά εμπύρετες καταστάσεις, όπως η γρίπη, η βρογχίτιδα και άλλες, ανακουφίζει τον οργανισμό από τις συνέπειες μιας γαστρορραγίας, λειτουργεί ως πρώτης τάξης φυσικό καθαρτικό και διαθέτει αιμοποιητικές ιδιότητες. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο συμπλήρωμα διατροφής για όσους πάσχουν από αναιμία.

Όσο για το χυμό του, οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι πολύ καλό φάρμακο για προβλήματα υπέρτασης, καρδιαγγειακά και αρτηριοσκλήρωσης, ενώ καθαρίζει τα νεφρά και τη χολή. Επίσης, ο χυμός του μαζί με μία κουταλιά μέλι πριν από το πρωινό ανακουφίζει τα συμπτώματα ενός στομαχικού έλκους. Τέλος, κάποιες έρευνες έχουν αποδείξει ότι ένα συστατικό τους ανεβάζει ένα από τα επίπεδα ενός ενζύμου που φαίνεται πως καταπολεμά κάποια είδη καρκίνων.

Τι να προσέξω
Η σάρκα τους θα πρέπει να αφαιρείται λίγο πριν από την κατανάλωσή τους.

Πρέπει να βράζονται σε λίγο νερό και για λίγη ώρα, όπως άλλωστε όλα τα λαχανικά.

Όσο πιο φρέσκα είναι τα παντζάρια, τόσο πιο έντονο είναι το άρωμά τους και μαγειρεύονται πιο γρήγορα.

Για να διατηρήσετε τα παντζάρια μέχρι και δύο εβδομάδες, δεν έχετε παρά να κόψετε τα φύλλα 5 εκατοστά από το κοτσάνι και να βάλετε τους βολβούς στο ψυγείο μέσα σε πλαστική σακούλα.

Όταν αγοράζετε παντζάρια, προσέχετε να είναι λεία, στρογγυλά, με βαθύ κόκκινο χρώμα.