Πως να ξεκουκουτσιάσετε ελιές χωρίς να καταστραφούν
Αναρτήθηκε από Nena | | Posted On Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009 at 4:50 μ.μ.
Εντάξει δεν είναι και επιστημονικό το θέμα. Όμως συχνά στην προσπάθειά μας να ξεκουκουτσιάσουμε ελιές είτε μας πονούν τα νύχια στο τέλος είτε πολλές έχουν σχεδόν διαλυθεί/λιώσει. Ολόκληρες οι ελιές μπορεί να είναι καταπληκτικές ως ορεκτικό, ανάλογα με την ποικιλία τους, αλλά αν θέλει κανείς να τις χρησιμοποιήσει σε κάποιο άλλο ορεκτικό καλλίτερα θα είναι να μην έχουν κουκούτσια. Η τεχνική, λοιπόν, που χρησιμοποιείται για ξεκουκούτσιασμα είναι ανάλογη με την ποικιλία της ελιάς. Μερικές έχουν σάρκα που κολλάει στο κουκούτσι και στην προσπάθειά μας να τις ξεκολλήσουμε κάποια σάρκα μένει πάνω στο κουκουτσι.Αλλες ποικιλίες πάλι είναι πιο μαλακές και δεν θέλουν μεγάλη προσπάθεια να ξεγλιστρίσει το κουκούτσι τους. Κάποιες μαύρες ελιές πάλι, όπως αυτές σε άρμη, είναι τόσο μαλακές που αρκεί να χρησιμοποιήσουμε τους αντίχειρες και τους δείκτες των δύο χεριών μας για να τις χωρίσουμε απ το κουκούτσι. Αλλες, σαρκώδεις ελιές όπως οι πράσινες και κάποιες μαύρες χρειάζονται μεγαλύτερη προσπάθεια. Γι αυτές, όταν θέλουμε να αφαιρέσουμε το κουκούτσι, χρησιμοποιούμε την φαρδιά κάμα του κουζινομάχαιρού μας. Δηλαδή, ακουμπάμε την ελιά σε επιφάνεια κοπής, βάζουμε το μαχαίρι μας απ την πλατιά του πλευρά από πάνω και χτυπάμε δυνατά με τη μπουνιά μας. Η δύναμη του χτυπήματος αναγκάζει την ελιά ν ανοίξει και να ελευθερώσει το κουκούτσι. Θυμηθείτε μόνο να σκουπίζετε κατά καιρούς το μαχαίρι, γιατί σιγά-σιγά λαδώνει απ τις ελιές και γλιστράει, ώστε να πετυχαίνει το άνοιγμά τους. Άξιοι chefs όμως χρησιμοποιούν άλλη μέθοδο: Τοποθετούν την ελιά σε επιφάνεια σταθερή και την πιέζουν με τον αντίχειρα μέχρι να νοιώσουν στο δάχτυλο το κουκούτσι. Έτσι ελευθερώνεται το κουκούτσι απ τη σάρκα, η σάρκα ανοίγει αρκετά και βγάζουν άνετα το κουκούτσι.