Σκαρμούτσος, Κύριος
Αναρτήθηκε από Nena | | Posted On Παρασκευή 8 Απριλίου 2011 at 5:33 μ.μ.
Βγήκα βόλτα κι αποφάσισα να επισκεφτώ μεγάλο κατάστημα όπου με ευχάριστη έκπληξη πέτυχα τον Δημήτρη Σκαρμούτσο να μαγειρεύει. Ο διάσημος chef, που ο ίδιος λέει ότι ανήκει στους μαγείρους, έφτιαξε σε μια ωρίτσα τρεις συνταγές πολύ νόστιμες, καθώς εννοείται τις δοκιμάσαμε όσοι μείναμε να τον χαζεύουμε.
Προσωπικά χάζεψα περισσότερο τον άνθρωπο Σκαρμούτσο. Είναι ήρεμος, όπως όσοι τάχουν βρει καλά με τον εαυτό τους κι όχι από το ότι καταλαβαίνει πως είναι πολύ ικανός σ αυτό που κάνει. Αυτό τον κάνει πολύ φιλικό, γιατί δεν βγάζει περηφάνεια. Βγάζει αυτοπεποίθηση του ανθρώπου που προχωρεί με σταθερά βήματα χωρίς τυμπανοκρουσίες για τις επιτυχίες του. Ο μάγειρας, λοιπόν, είναι Κύριος. Απαντούσε, ασφαλώς, σ όποια ερώτηση του έκαναν και προχωρούσε και σε συμβουλές πάνω στις συνταγές. Εννοείται πως πολλές κυρίες του έδειξαν το θαυμασμό τους και για το παρουσιαστικό του που πράγματι ήταν καλύτερο απ αυτό που φαινόταν στην τηλεόραση. Αν σκεφτεί κανείς ότι η τηλεόραση προσθέτει κιλά, σήμερα είδαμε έναν πολύ κομψό Σκαρμούτσο.
Δοκιμάσαμε: Γαρίδες με κριθαράκι, Σπαγγέτι με άγρια μανιτάρια και ψαρονέφρι με βίδες. Όλα πολύ νόστιμα. Οι συνταγές μας δόθηκαν κι αν κάποιος θέλει μπορώ να σας τις γράψω. Προς το παρόν, για να μη σας ζαλίζω, βάζω μερικές φωτογραφίες που τράβηξα. Είναι ο "μάγειρος επί τω έργω κι έπειτα, κριθαράκι με γαρίδες, λινγκουίνι με άγρια μανιτάρια, ψαρονέφρι με βίδες.
Προσωπικά χάζεψα περισσότερο τον άνθρωπο Σκαρμούτσο. Είναι ήρεμος, όπως όσοι τάχουν βρει καλά με τον εαυτό τους κι όχι από το ότι καταλαβαίνει πως είναι πολύ ικανός σ αυτό που κάνει. Αυτό τον κάνει πολύ φιλικό, γιατί δεν βγάζει περηφάνεια. Βγάζει αυτοπεποίθηση του ανθρώπου που προχωρεί με σταθερά βήματα χωρίς τυμπανοκρουσίες για τις επιτυχίες του. Ο μάγειρας, λοιπόν, είναι Κύριος. Απαντούσε, ασφαλώς, σ όποια ερώτηση του έκαναν και προχωρούσε και σε συμβουλές πάνω στις συνταγές. Εννοείται πως πολλές κυρίες του έδειξαν το θαυμασμό τους και για το παρουσιαστικό του που πράγματι ήταν καλύτερο απ αυτό που φαινόταν στην τηλεόραση. Αν σκεφτεί κανείς ότι η τηλεόραση προσθέτει κιλά, σήμερα είδαμε έναν πολύ κομψό Σκαρμούτσο.
Δοκιμάσαμε: Γαρίδες με κριθαράκι, Σπαγγέτι με άγρια μανιτάρια και ψαρονέφρι με βίδες. Όλα πολύ νόστιμα. Οι συνταγές μας δόθηκαν κι αν κάποιος θέλει μπορώ να σας τις γράψω. Προς το παρόν, για να μη σας ζαλίζω, βάζω μερικές φωτογραφίες που τράβηξα. Είναι ο "μάγειρος επί τω έργω κι έπειτα, κριθαράκι με γαρίδες, λινγκουίνι με άγρια μανιτάρια, ψαρονέφρι με βίδες.
Μπορείς να μας δώσεις τη συνταγή για το κριθαράκι με τις γαρίδες; Μήπως έχει μέσα φασκόμηλο; Το φάγαμε σήμερα στο ΙΚΕΑ και ήταν πολύ ωραίο.
Λίνα
Γαρίδες με κριθαράκι
Υλικά:
1 κιλό γαρίδες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
2 φλιτζάνια ντομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε κύβους (ή χυμό ντομάτας)
1 Κουταλιά σούπας ντοματοπελτέ
1/2 φλ. ξερό λευκό κρασί
1/4 φλ. μαϊντανό
1/2 κουτ.γλυκού ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
1/2 κουτ. γλυκού ξερό κόλιαντρο σε σκόνη
250 γρ. κριθαράκι
150 γρ. φέτα τυρί
150 γρ. κεφαλοτύρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το κέλυφός τους, αφήνοντας άθικτη την ουρά. Ξεπλένουμε καλά και το εσωτερικό τους. Τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί και τις βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι να τις χρειαστούμε.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα κεφάλια από τις γαρίδες για 3 λεπτά. Στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό. Μέσα σ αυτό βράζουμε το κριθαράκι al dente (να κρατάει που λέμε). Το στραγγίζουμε και το κρατάμε στην άκρη.
Σ ένα τηγάνι, σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το κρασί το μαϊντανό, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και το κόλιαντρο.
Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα μας. Μοιράζουμε τη μισή από τη σάλτσα σε 6 ατομιοκά πήλινα σκεύη ή σ ένα μεγάλο ταψί. Βάζουμε από πάνω το κριθαράκι. Προσθέτουμε τις γαρίδες και την υπόλοιπη σάλτσα. ρίχνουμε από πάνω τα τριμμένα τυριά καί ψήνουμε στο φούρνο στους 250° για 12-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν οι γαρίδες και να πιάσουν κρούστα τα τυριά. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.
Να θυμήσω πως δεν το έβαλε στο φούρνο για οικονομία χρόνου και ήταν πολύ νόστιμο. Απλώς έβαλε στο τηγάνι της σάλτσα το κριθαράκι, το ανακάτεψε λίγο, το έβαλε σε πιατέλα και από πάνω πασπάλισε το τυρί για όσους το θέλουν.
Νένα