Sushi: Οδηγός δι' αρχαρίους

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009 at 2:32 μ.μ.

Ανεξαρτήτως του αν πρόκειται για την αγαπημένη σας «γκουρμεδιά» ή αν η σκέψη και μόνο ότι το πιάτο που έχετε μπροστά σας περιέχει ωμό ψάρι σας προκαλεί απανωτές ανατριχίλες, υπάρχουν ορισμένες στοιχειώδεις γνώσεις σχετικά με αυτόν τον μυστήριο ιαπωνικό μεζέ που πρέπει να κατέχετε, αν μη τι άλλο για να εντυπωσιάζετε τους συνδαιτυμόνες όταν οι περιστάσεις το απαιτούν. Τις συγκεντρώσαμε σε έναν μίνι οδηγό για επίδοξους… σουσοφάγους.

Τα είδη του σούσι

Sashimi: Πρόκειται για την πλέον «πρωτόγονη» μορφή sushi. Μία λεπτή φέτα ωμού ψαριού που σερβίρεται σκέτη, χωρίς ρύζι ή λαχανικά. Τα καλύτερα και πιο συνηθισμένα είδη sashimi είναι ο τόνος και ο σολομός του Ειρηνικού και του Ατλαντικού Ωκεανού. Αν και πολλοί ειδήμονες ορκίζονται στην υπεροχή του έναντι των υπολοίπων ειδών, το sashimi είναι αρκετά βαρύ και ενδείκνυται κυρίως για τους εκπαιδευμένους στην κουλτούρα και τη γεύση του sushi.

Nigiri: Μια λεπτή φέτα ωμού ψαριού σερβιρισμένη πάνω σε κρύο, μη σπυρωτό ρύζι, και συνδυασμένη συνήθως με φύκια. Οι επιλογές σχετικά με το είδος του ψαριού είναι ανεξάντλητες, με τις δημοφιλέστερες να περιλαμβάνουν καβούρι, πικάντικο τόνο και γαρίδες.

Maki: Η ιδανική εισαγωγή στον κόσμο του sushi για τους αρχάριους –πολλοί εκ των οποίων προτιμούν να ξεκινούν τη «μύησή» τους με τα γνωστά vegetarian rolls. Το καλύτερο maki αποτελείται από κομμάτια ωμού ψαριού, καβουριού ή γαρίδας, συνδυασμένα με τραγανά κομμάτια tempura, αβοκάντο, αγγουριού και άλλων λαχανικών και τυλιγμένα με ένα φύκι ή με ρύζι.

Κώνος ή hand roll: Ουσιαστικά, το maki που δεν έχει κοπεί σε φέτες. Όπως φαίνεται και από το όνομα, έχει κωνικό σχήμα και φτιάχνεται με τα ίδια συστατικά που χρησιμοποιούνται για το maki. Η διαφορά του έγκειται στο ότι τρώγεται με το χέρι και όχι με chopsticks. Ενδιαφέρουσα αλλά πιο περίπλοκη εκδοχή, που είναι μάλιστα και λιγότερο γευστική.

Συνοδευτικά
Το sushi σερβίρεται σχεδόν πάντα με σόγια σως, wasabi και ginger. Σχετικά με τους συνδυασμούς τους, υπάρχουν αρκετές αποδεκτές απόψεις. Μπορείτε ελεύθερα να πειραματιστείτε βουτώντας τα chopsticks σας στο πράσινο, καυτερό wasabi, απλώνοντάς το πάνω στο sushi σας, ή ανακατεύοντας τη σάλτσα σόγιας με αρκετή ποσότητα wasabi, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο και στη συνέχεια βουτώντας το sushi μέσα του. Αν ακολουθήσετε την τελευταία μέθοδο, θα βουτήξετε και το ginger μέσα στο μείγμα, πριν γαρνίρετε το sushi σας με αυτό. Μπορείτε, επίσης, να γαρνίρετε απλά το sushi με το ginger και να τα φάτε μαζί. Αρκετοί ειδήμονες χρησιμοποιούν το ginger για να εξουδετερώσουν τη γεύση πριν δοκιμάσουν το επόμενο sushi.

Ορεκτικά
Η tempura θεωρείται από τα top ορεκτικά για το sushi. Πρόκειται για ένα μείγμα λαχανικών, γαρίδας ή καβουριού τηγανισμένων στο γευστικότατο tempura butter, το οποίο φτιάχνεται με νερό, αλεύρι και αυγά. Ένα άλλο δημοφιλές ορεκτικό είναι οι τηγανισμένοι καβουροκέφτεδες. Γενικώς, το sushi είναι πολύ χορταστικό, οπότε καλό είναι τα ορεκτικά να σερβίρονται με μέτρο.

Ποτά
Κατά πάσα πιθανότητα θα ξέρετε ότι το ποτό που συνοδεύει παραδοσιακά το sushi είναι το sake –το ιαπωνικό κρασί που παρασκευάζεται από τη ζύμωση του ρυζιού και σερβίρεται ιδανικά ζεστό, σε θερμοκρασία μεταξύ δωματίου και βρασμού. Πριν την πρώτη δοκιμή, καλό είναι να γνωρίζετε ότι το sake, όπως και το sushi, είναι μια γεύση «δύσκολη», επίκτητη, που δεν ταιριάζει στον καθένα –τουλάχιστον όχι με την πρώτη. Καλή εναλλακτική του sake είναι μια απλή, παγωμένη μπίρα –κατά προτίμηση ιαπωνική, όπως η ξανθιά Sapporo ή η Kirin.

Άλλαξε φαΐ, άλλαξε άλλαξε ζωή!

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009 at 5:40 μ.μ.

Μπορεί να διανύει την πέμπτη δεκαετία της ζωής της, αλλά αυτό όχι μόνο δεν φαίνεται, αλλά δεν τη νοιάζει και καθόλου, αφού το σώμα της θα το ζήλευαν ακόμη και οι έφηβες. Η Μαντόνα είναι λάτρης της γυμναστικής και ιδιαίτερα του πιλάτες και της γιόγκα. Οσο για τη διατροφή της? Ακολουθεί τη μακροβιοτική δίαιτα. Η φιλοσοφία της δίαιτας αυτής δεν είναι καθόλου απλή. Βασίζεται στην άποψη ότι το φαγητό δεν επηρεάζει μόνο την υγεία ενός ατόμου, αλλά και την ευτυχία του. Ολες οι τροφές θα πρέπει να προέρχονται από βιολογική καλλιέργεια, χωρίς φυτοφάρμακα. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως αποτελούν το 50% της διατροφής της. Τα λαχανικά το 20-30%, εκτός από πατάτες, ντομάτες κα γλυκές πιπεριές. Τα φύκια και τα όσπρια το 5-10%. Από τα όσπρια ευεργετικά θεωρούνται τα κόκκινα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια. Το ψάρι θα πρέπει να καταναλώνεται 1-3 φορές την εβδομάδα, φρούτα ή γλυκά με φρούτα 2-3 φορές την εβδομάδα.

Σαμπάνια: η Aυτού Yψηλότης

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008 at 2:23 μ.μ.

Η βασίλισσα με τις φυσαλίδες κατάγεται απο την Καμπάνια. Λευκή ή ροζέ, είιναι εκρηκτική, φινετσάτη, δροσερή και καλεσμένη στα καλύτερα σαλόνια. Eίναι μια κυρία που ξέρει τι θέλει. Θέλει να την απολαμβάνουμε δροσερή και όχι παγωμένη. Θέλει σκοτάδι και δροσιά. Είναι γιορτινή αλλά μπορεί και «στέκεται» σε οποιοδήποτε τραπέζι. Θέλει να την ανοίγουμε προσεκτικά χωρίς υπερβολές και να τη σερβίρουμε μόνο στο ποτήρι της. Δεν είναι μόνο οι φυσαλίδες που την κάνουν να διαφέρει. Είναι ο αέρας υπεροχής και πολυτέλειας που αποπνέει, η μαγεία, είναι αυτό που την κάνει να ανήκει στην haute couture της οινικής πασαρέλας. Ενα κρασί με τις πιο παιχνιδιάρικες φυσαλίδες, που όταν ξεχύνονται στο ποτήρι στήνουν τρελό χορό απελευθερώνοντας αιθέρια αρώματα λουλουδιών και φρούτων. Οι μεγάλες αγάπες της είναι τα στρείδια, η τρούφα, το χαβιάρι, τα κυδώνια αλλά και ο καπνιστός σολομός. Συμπαθεί ιδιαίτερα τους φασιανούς, τις πέρδικες, τα ορτύκια, το φουά γκρα και τα μαλακά τυριά. Δεν έχει αντίρρηση για τις γαρίδες, το μπρικ, τα φρούτα, αλλά και τα κρεμώδη ή ελαφρά γλυκά. Φτιάχνεται αποκλειστικά από τρεις εξαιρετικές ποικιλίες σταφυλιού: To Pinot Noir (μαύρο σταφύλι), το Pinot Mennier (μαύρο σταφύλι), το Chardonnay (άσπρο σταφύλι). Οι κανόνες που ορίζουν την παραγωγή της είναι από τους πιο αυστηρούς. Το υπερούσιο αυτό κρασί της Καμπανίας δεν επιτρέπει συμβιβασμούς. Οι προδιαγραφές είναι κατοχυρωμένες: συγκεκριμένου μεγέθους κλήματα, φυτεμένα σε καθορισμένες αποστάσεις για να αποδίδουν συγκεκριμένη ποσότητα. Η ίδια αυστηρότητα ισχύει και για την οινοποίηση. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα, πολύπλοκη και απολύτως οροθετημένη. Ολα αυτά για την αποκλειστικότητα, για να μπορεί να κατακτήσει τον κόσμο, για την ύψιστη ποιότητα, για την ύψιστη απόλαυση. Οι φυσαλίδες σε αυτό το κομμάτι της Γης ακούν στο όνομα champagne, και κανένα άλλο κρασί στον κόσμο -όσες τέτοιες κι αν διαθέτει-, δεν δικαιούται να ονομάζεται έτσι.

Dom Perignon Vintage 1995: Η αγαπημένη του James Bond. Μια εξαιρετική χρονιά, συλλεκτικό κομμάτι πια, που χαρίζει αρώματα από μαρμελάδα βερίκοκου, φρεσκοψημένου ψωμιού, ξηρών καρπών και μελιού.

Krug Grande Cuvee: Μια μεγάλη σαμπάνια, σπάνιας αρμονίας ανάμεσα στη φρεσκάδα και την ωριμότητα, με απολαυστικά φρουτώδη αρώματα, νότες ξηρών καρπών και αίσθηση δροσιάς.

Moet & Chandon 2003: Εντυπωσιακή χρονιά, που προσφέρει μια αίσθηση αφθονίας. Αρώματα κίτρινων φρούτων και ένα τελείωμα γαλλικής μπαγκέτας την κάνουν μοναδική.

Moet & Chandon Rose 1998: Η επιτομή της θηλυκότητας, του ερωτισμού και της ηδυπάθειας. Πυρόξανθη, με κερασένια αρώματα, μαρμελαδένια αίσθηση δαμάσκηνου και σοκολάτα.

Veuve Clicquot Grande Dame: Στην αγκαλιά της κρύβονται έντονα αρώματα εξωτικών φρούτων, μελιού και πικάντικων ξηρών καρπών.

Bollinger Special Cuvee: Πλούσια, αρώματα κίτρινων φρούτων, μαζί με νότες φρεσκάδας που ισορροπούν με τα αρώματα παλαίωσης όπως φρέσκου ψωμιού και βανίλιας.

Πώς θα στρώσεις το γιορτινό τραπέζι.

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On at 2:19 μ.μ.

Ένα από τα πολύ συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή του χρόνου είναι το πως θα στρώσουμε ένα όμορφο και σωστό γιορτινό τραπέζι, που θα φιλοξενήσει συγγενείς, γνωστούς και φίλους.








Πρώτο και βασικό στοιχείο του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού είναι να πάρεις την απόφαση για το ποιό τραπεζομάντιλο θα χρησιμοποιήσεις. Δες τι υπάρχει στην ντουλάπα σου ή αν θα αγοράσεις κάποιο καινούργιο και αποφάσισε ποιος θα είναι ο χρωματισμός του. Θυμήσου πως το τραπεζομάντιλο θα χαρακτηρίσει και το υπόλοιπο γιορτινό τραπέζι. Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία αν αυτό που θα διαλέξεις είναι λευκό, μπλε, κόκκινο και λευκό ακόμα και χρυσό.

Έπειτα, είναι η ώρα για τα πιάτα. Θ πρέπει αναλόγως της περίστασης να διαλέξεις το κατάλληλο πιάτο που θα δένει αρμονικά και με το τραπεζομάντιλο και τις πετσέτες που έστρωσες. Δηλαδή, ένα σετ πιάτου με χιονανθρωπάκι είναι πολύ ωραίο για το τραπέζι των παιδιών, όχι όμως και για το επίσημο χριστουγεννιάτικο δείπνο. Ξεκίνησε βάζοντας το μεγάλο πιάτο ακριβώς μπροστά στο κάθισμα. Αν χρησιμοποιήσεις και σουπλά, φρόντισε το πιάτο να βρίσκεται ακριβώς στη μέση του. Αν χρησιμοποιήσεις και πρώτο πιάτο για το ψωμί, τοποθέτησε το πάνω και αριστερά από το κυρίως πιάτο.

Άλλο ένα σημαντικό κομμάτι του γιορτινού τραπεζιού είναι όλα εκείνα τα ιδιαίτερα αξεσουάρ που θα δώσουν και τον γιορτινό τόνο. Μια ξεχωριστή ατομική θήκη για τις πετσέτες, ένα όμορφο κερί ή κηροπήγιο που θα κοσμίσει την μέση του τραπεζιού είναι μόνο μερικά από τα εργαλεία που θα δώσουν τον ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο τόνο. Αν δεν θέλεις να το παρακάνεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μικρά ρεσό που θα δώσουν έναν ιδιαίτερο τόνο αποφεύγοντας τα τερατώδη μεγάλα κηροπήγια.

Μην το παρακάνεις με τα στολίδια στη μέση του τραπεζιού. Μπορεί να θέλεις να προσθέσεις μερικά λουλούδια. Σκέψου όμως αν το τραπέζι που θα δημιουργήσεις είναι χρηστικό τελικά; Αν πρόκειται για ένα τραπέζι μπουφέ που τα διάφορα πιάτα θα τοποθετηθούν πάνω του, πόσος χώρος θα απομείνει για το προσωπικό σερβίτσιο του καθενός;

Όσον αφορά το θέμα της πετσέτας μπορείς να την αφήσεις διπλωμένη απλά, είτε να τη διπλώσεις με κάποιο ιδιαίτερο τρόπο τοποθετώντας την μέσα στο πιάτο. Αν δεν έχεις χρόνο για πειραματισμούς διπλώματος προτίμησε την πρώτη λύση που είναι και η πιο απλή και τοποθέτησε την πετσέτα στην αριστερή μεριά του πιάτου.

Ήρθε η ώρα να τοποθετήσουμε τα μαχαιροπίρουνα. Τοποθετείς το πιρούνι του γεύματος δεξιά πάνω στην πετσέτα. Αν υπάρχει και πιρούνι σαλάτας αυτό θα πρέπει να τοποθετηθεί στα αριστερά του άλλου πιρουνιού. Από τη δεξιά πλευρά του πιάτου, τοποθετούμε τα μαχαίρια. Πρώτα το με την κοφτερή μεριά προς το μέσα μέρος και αν υπάρχει κουτάλι, αυτό μπαίνει στα δεξιά του μαχαιριού.

Μετά θα πρέπει να τοποθετήσουμε τα ποτήρια. Σκέψου όλα τα είδη ποτού που θα μπορούσαν να δοκιμάσουν οι καλεσμένοι. Πρέπει να φροντίσεις να υπάρχει στο τραπέζι τόσο το ποτήρι του νερού όσο και του κρασιού. Το ποτήρι του κρασιού θα μπει ακριβώς πάνω από το μαχαίρι ενώ το ποτήρι του νερού πάνω και αριστερά από αυτό. Αν θα σερβίρεις σαμπάνια είναι σημαντικό να υπάρχει και ένα ποτήρι σαμπάνιας για κάθε καλεσμένο.

Η τελική φάση περιλαμβάνει το επιδόρπιο και τον καφέ. Άρα πρέπει να υπάρχει και ένα πιρουνάκι για το γλυκό και ένα κουταλάκι για τον καφέ. Το πρώτο θα τοποθετηθεί. Και τα δύο πα πρέπει να βρίσκονται στο πάνω μέρος του κυρίως πιάτου. Το πιρούνι θα βρίσκεται κάτω και με δεξιά φορά και το κουτάλι πάνω κοιτάζοντας αριστερά.

Χαβιάρι μπελούγκα για τους άπορους του Μιλάνου!

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008 at 9:10 μ.μ.

Λουκούλλειο γεύμα θα απολαύσουν φέτος τα Χριστούγεννα οι φτωχοί και οι άστεγοι του Μιλάνου. Τα μέλη της Εθνικής Υπηρεσίας Δασών και Υδάτινων Πόρων θα προετοιμάσουν ένα αριστοκρατικό χριστουγεννιάτικο γεύμα για τους «μη έχοντες», που θα περιλαμβάνει ρωσικό χαβιάρι μπελούγκα αρίστης ποιότητας.
Την πρωτότυπη ιδέα σκέφτηκε ένα επιθεωρητής της υπηρεσίας, όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. «Θα ήθελα να ζω σε έναν κόσμο που η έκφραση «να έχετε τα καλύτερα», να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», δήλωσε ο Ιταλός επιθεωρητής. Τα 40 κιλά μπελούγκα, που θα διανεμηθούν, κατασχέθηκαν από τις ιταλικές Αρχές στα τέλη Νοεμβρίου από δύο άντρες που τα μετέφεραν παράνομα από την Πολωνία. Κοστίζουν περίπου 400.000 ευρώ.

Γιορτινά τραπέζια Ho, Ho, Ho-ρίς περιττές θερμίδες!

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008 at 4:22 μ.μ.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ζητάμε και σας παρουσιάζουμε τις συμβουλές διαιτολόγων και διατροφολόγων για το πώς να προσέξετε και να μην πάρετε πολύ επιπλέον βάρος μέσα στις γιορτές. Γιατί 1-2 κιλά, θα τα πάρετε σίγουρα (σε αυτό συμφωνούν όλοι οι διατροφολόγοι, οπότε πάρτε το απόφαση) το θέμα είναι να μην πάρετε τόσα ώστε να χρειαστεί να παλεύετε νυχθημερόν μέχρι το καλοκαίρι που θα θέλετε οπωσδήποτε να τα χάσετε. Φέτος, ωστόσο, αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι πιο πρακτικό που πιστεύουμε πως θα σας εξυπηρετήσει καλύτερα. Μετρήσαμε τις θερμίδες των ποτών, των φαγητών και των γλυκών (ο μεγάλος πειρασμός!) που θα φάμε μέσα στις γιορτές, ώστε να έχετε ένα μέτρο μέσα στο μυαλό σας για το πού και πότε πρέπει να σταματήσετε. Στην συνέχεια προτείνουμε μερικές εύκολες, καθημερινές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε για να καίτε αυτές τις θερμίδες αφού θα τις έχετε καταναλώσει. Και έτσι μπορείτε μόνοι σας να ρυθμίσετε το εορταστικό διατροφικό σας πρόγραμμα και να κρατήσετε τις δικές σας ισορροπίες -χωρίς δικαιολογίες! Πρώτα απ’όλα, όμως, μερικές χρήσιμες συμβουλές:

Περιορίστε τα «τσιμπολογήματα»: Το μεγάλο πρόβλημα αυτές τις μέρες είναι ότι τείνουμε να τρώμε διάφορα πεντανόστιμα σνακ και γιορτινά γλυκάκια μέσα στην διάρκεια της μέρας, χωρίς πολλές φορές πραγματικά να πεινάμε. Αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα πρέπει να περιορίσουμε και να ρυθμίσουμε τα γεύματά μας όπως ήταν πριν τις γιορτές.


Περιορίστε τις μερίδες: Ακόμα καλύτερα, σερβίρετε σε μικρότερα πιάτα. Στο πιάτο τοποθετήστε δύο λεπτές φέτες γαλοπούλας (ή κρέατος –ανάλογα τι προτιμάτε για το γιορτινό μενού) και συμπληρώστε το με πολλά λαχανικά και λίγες ψητές πατάτες, ενώ καλό είναι να αποφύγετε διάφορα παχυντικά ορεκτικά, όπως π.χ. λουκανικάκια τυλιχτά με μπέικον.


Σούπες: Μία καλή ιδέα, για να φάτε λιγότερο κρέας και ορεκτικά, είναι να ξεκινήσετε το γεύμα σας με μία φρέσκια σούπα λαχανικών. Θα καλύψει το πρώτο στάδιο της μεγάλης πείνας και έτσι δεν θα «πέσετε» με λαιμαργία στα υπόλοιπα παχυντικά φαγητά. Άλλωστε, πρόκειται για ένα φαγητό που είναι πανεύκολο να ετοιμαστεί, ενώ -σύμφωνα με τους ειδικούς- περιέχει αμέτρητα θρεπτικά συστατικά, δεν παχαίνει, συντελεί στην καλή χώνεψη και ενυδατώνει τον οργανισμό.


Μελομακάρονα ή Κουραμπιέδες: Καλό είναι, σε γενικές γραμμές, να περιορίσουμε όσο μπορούμε την κατανάλωση των πολλών γλυκών αυτές τις μέρες. Αλλά επειδή από τα λαχταριστά μελομακάρονα και τους αφράτους κουραμπιέδες δεν γλιτώνουμε, καλό είναι να ξέρουμε πως θερμιδικά και τα δύο γλυκά έχουν την ίδια περίπου αξία (αποδίδουν περί τις 150 θερμίδες έκαστο). Θρεπτικά, ωστόσο, το μελομακάρονο είναι πιο ωφέλιμο από τον κουραμπιέ χάρη στο ελαιόλαδο, τα καρύδια και το μέλι που περιέχει, συγκριτικά με το βούτυρο και τη ζάχαρη του κουραμπιέ. Το θέμα, βέβαια, το πόσα μελομακάρονα θα φάμε;


Στενά ρούχα: Θα ακουστεί αστείο, αλλά φορώντας ρούχα που είναι κάπως στενά στο σώμα σας στα εορταστικά τραπέζια, θα σας κάνει να νιώσετε πως φάγατε πολύ και θα νιώθετε άβολα γεμίζοντας το σώμα σας (και φουσκώνοντας το στομάχι σας) με περισσότερο φαγητό.


Θερμίδες ποτών: 1 ποτήρι αναμιγμένων αλκοολούχων ≈ 250 θερμίδες
1 ποτήρι κρασί ≈ 120 θερμίδες
1 μπουκάλι μπύρας ≈ 271 θερμίδες
1 κούπα καφέ φίλτρου με γάλα και ζάχαρη ≈ 50 θερμίδες

Θερμίδες ορεκτικών: 1 κοτσανάκι σέλερι με τυρί κρέμα ≈ 45 θερμίδες 1 κούπα φρέσκα λαχανικά (σαλάτα) ≈ 25 θερμίδες 5 μεγάλες ελιές ≈ 92 θερμίδες ½ κούπα διάφορων ξηρών καρπών ≈ 440 θερμίδες ½ κούπα φρέσκων φρούτων ≈ 60 θερμίδες 30 γραμ. πατατάκια ≈ 75 θερμίδες 1 κράκερ με τυρί ≈ 70 θερμίδες 2 μικρά κεφτεδάκια ≈ 100 θερμίδες 1 κούπα σαλάτα με ελαφρύ dressing ≈ 100 θερμίδες

Θερμίδες γεύματος:
170 γραμ. γαλοπούλας (2 λεπτές φέτες) ≈ 340 θερμίδες (8 γραμ. λίπος)
170 γραμ. παϊδάκια γάλακτος ≈ 330 θερμίδες
½ κούπα γέμιση γαλοπούλας ≈ 180 θερμίδες
½ κούπα σως από βατόμουρα (για την γαλοπούλα) ≈ 190 θερμίδες
½ κούπα πουρές πατάτας ≈ 150 θερμίδες
85 γραμ. πατάτες φούρνου ≈ 127 θερμίδες (4 γραμ. λίπος)
1 αφράτο λευκό ψωμάκι ≈ 110 θερμίδες

Θερμίδες γλυκών:
1 κομμάτι βασιλόπιτα (70 γραμ) ≈ 250 θερμίδες (10 γραμ. λίπος)
1 κομμάτι κορμού σοκολάτας (30 γραμ) ≈ 110 θερμίδες (3 γραμ. λίπος)
1 κομμάτι πουτίγκα με κρέμα βανίλιας (100 γραμ) ≈ 587 θερμίδες (22 γραμ. λίπος)
1 μελομακάρονο ≈ 150 θερμίδες (5 γραμ. λίπος)
1 κουραμπιές ≈ 150 θερμίδες (10 γραμ. λίπος)
1 δίπλα ≈ 90 θερμίδες (5 γραμ. λίπος)


Σύνολο θερμίδων για ένα πλήρες εορταστικό γεύμα (με κρασί και γλυκό): 1.000 με 1.500
Αν αναλογιστούμε ότι οι θερμίδες που χρειάζονται ημερησίως οι ενήλικες γυναίκες που κάνουν καθιστική ζωή είναι περίπου 1.500 (και 1.800 για τις γυναίκες που γυμνάζονται τρεις φορές την εβδομάδα), ενώ οι ημερήσιες θερμίδες που χρειάζονται οι ενήλικες άνδρες που κάνουν καθιστική ζωή είναι περίπου 1.800 (2.100 για τους άνδρες με μέτρια σωματική δραστηριότητα και 2.400 με 2.800 για τους άνδρες με αυξημένη σωματική δραστηριότητα), μπορούμε να καταλάβουμε πόσο πρέπει να φάμε και πόσο να γυμναστούμε μετά για να κάψουμε αυτό που φάγαμε.

Οι 6 chocaholic πειρασμοί του κόσμου

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008 at 2:55 μ.μ.

Συγκεντρώσαμε και παρουσιάζουμε έξι από τις κορυφαίες σοκολάτες του κόσμου, τις οποίες μπορείτε να παραγγείλετε online, για να μην πιαστείτε αδιάβαστοι –διότι ότι και αν σας έχουν πει, κανένας bon vivant δεν κακόμαθε τους καλεσμένους του με Ferrero Rocher.


La Maison du Chocolat
Χώρα προέλευσης: Γαλλία
Ενδεικτική τιμή: 58,70 ευρώ τα 570 γραμμάρια τρούφες
Το «Σπίτι της Σοκολάτας» διεκδικεί επάξια τον τίτλο του παρασκευαστή της εκλεκτότερης σοκολάτας στη Γαλλία –και μιας από τις καλύτερες ολόκληρης της Ευρώπης. Οι δερμάτινες συσκευασίες του προϊδεάζουν για την ποιότητα του περιεχομένου, ενώ κάθε σοκολατάκι περιέχει κατά 65% κακάο –πράγμα που εξασφαλίζει την τέλεια ισορροπία μεταξύ πικρής και γλυκιάς γεύσης. Από τις γλυκές δημιουργίες του… οίκου ξεχωρίζουν, βέβαια, οι τρούφες μαύρης σοκολάτας και σοκολάτας γάλακτος, αλλά και τα marrons glaces, οι καραμέλες και τα mendiants, πλάκες σοκολάτας επικαλυμμένες με αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή φλούδες πορτοκαλιού.
Top συνοδευτικό: Ο ιδρυτής του La Maison, Robert Linxe, προτείνει απλά ένα ποτήρι μεταλλικό νερό ως καταλληλότερο συνοδευτικό για τις σοκολάτες του. Αν δεν μπορείτε να απαρνηθείτε το αλκοόλ, το «Σπίτι» προτείνει –το μαντέψατε– γαλλικό κρασί: Riversaltes, Maury, Banyuls ή Rasteau.

Chocolatier Neuhaus
Χώρα προέλευσης: Βέλγιο
Ενδεικτική τιμή: 63 ευρώ τα 42 κομμάτια τρούφες
Από την ίδρυσή της το 1857 από τον Jean Neuhaus, η σοκολατερί Neuhaus έχει κερδίσει την υπόληψη του πρώτου παρασκευαστή πραλίνας, που έθεσε τις βάσεις και το παράδειγμα για όλους όσοι ακολούθησαν. Η παράδοση τηρείται εδώ και δύο σχεδόν αιώνες κατά γράμμα, και η εταιρεία προσφέρει κάθε είδος σκούρας και σοκολάτας γάλακτος που μπορείτε να φανταστείτε –80 συνολικά ποικιλίες– με γέμιση καραμέλας, ξηρών καρπών, καφέ και λικέρ, μεταξύ άλλων. Περιττό να αναφέρουμε ότι όλες παρασκευάζονται με τα καλύτερα υλικά.
Top συνοδευτικό: Τα περισσότερα παραδοσιακά τους προϊόντα συνδυάζονται τέλεια με ένα κόκκινο κρασί με γεμάτο σώμα.

Charbonnel et Walker
Χώρα προέλευσης: Αγγλία
Ενδεικτική τιμή: Περίπου 75 ευρώ το κιλό τα απλά σοκολατάκια
Από τους πρώτους παρασκευαστές σοκολάτας στη Βρετανία, η εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1875 σε ένα μικρό εργοστάσιο στη Νότια Αγγλία, από όπου οι χειροποίητες σοκολάτες παραδίδονταν προς πώληση στο Λονδίνο. Από τότε μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει –από τα σημαντικότερα, η μέθοδος παραγωγής, που εξευγενίστηκε, και το εργοστάσιο, που μεγάλωσε– αλλά η υψηλή ποιότητα παραμένει ανέπαφη. Από τα προϊόντα ξεχωρίζουν τα διάσημα Ginger Sticks, τα Rose & Violet Creams και οι πολυτελείς τρούφες –με σαμπάνια, με φράουλες, με καπουτσίνο, με Πόρτο και βατόμουρα μεταξύ άλλων.
Top συνοδευτικό: Οι τρούφες σαμπάνιας συνδυάζονται τέλεια με ένα ποτήρι Dom Perignon. Παρομοίως, οι φημισμένες Port Truffles του οίκου δε θα μπορούσαν παρά να… απαιτούν ένα ελαφρύ Πόρτο δίπλα τους.

Noka Chocolate
Χώρα προέλευσης: Ιαπωνία
Ενδεικτική τιμή: Περίπου 85 ευρώ τα 24 κομμάτια τρούφες
Το πάθος της “chocolatier” της Noka Chocolate, Katrina Merrem, είναι, όπως η ίδια δηλώνει, να επαναφέρει τη σοκολάτα στην αγνότερη, πολυτελέστερη εκδοχή της, παρασκευάζοντας τις εκλεκτότερες τρούφες μαύρης σοκολάτας στον κόσμο. Το αποτέλεσμα είναι η Vintages Collection της Nuka, μια συλλογή από τις εκλεκτότερες ποικιλίες σοκολάτας του κόσμου –από τη Βενεζουέλα, το Trinidad, το Εκουαδόρ και την Ακτή του Ελεφαντοστού. Από τα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρείας, ξεχωρίζει η «μεικτή συλλογή», ένα κουτί με τις καλύτερες μαύρες σοκολάτες και τρούφες της εταιρείας.
Top συνοδευτικό: Οι παρασκευαστές της προτείνουν να συνδυάσουμε τις συλλογές της Noka με δυνατό κόκκινο κρασί ή σαμπάνια brut.

DeLafée chocolates
Χώρα προέλευσης: Ελβετία
Ενδεικτική τιμή: 85 ευρώ τα οκτώ κομμάτια
Οι αναζητούντες την πολυτέλεια ακόμα και στη σοκολάτα τους βρίσκουν στη σοκολατερί DeLafée το ναό τους. Εκλεκτές σοκολάτες πασπαλισμένες με 24 καρατίων φαγώσιμο χρυσάφι χαρίζουν επάξια στον ιδρυθέντα το 2004 οίκο τον τίτλο της πλέον exclusive σοκολάτας του κόσμου. Τα προϊόντα παρασκευάζονται από ένα μείγμα κόκκων κακάο Criollo από τη Βενεζουέλα και το Εκουαδόρ και Forestero από την Γκάνα. Ξεχωρίσαμε τις gold pralines, με 56% κακάο και γέμιση από κρεμώδη σοκολάτα και το χρυσό γλειφιτζούρι, σε σχήμα καρδιάς και γεύση φράουλας, επικαλυμμένο με το γνωστό βρώσιμο χρυσάφι.
Top συνοδευτικό: Ένα τόσο πολύτιμο μέταλλο όπως το χρυσάφι δε θα μπορούσε να συνοδεύεται παρά από ένα μπουκάλι εκλεκτή σαμπάνια.

Dagoba Organic Chocolate
Χώρα προέλευσης: ΗΠΑ
Ενδεικτική τιμή: Περίπου 22 ευρώ οι 12 σοκολάτες
Το όνομά της σημαίνει ναός των θεών στα σανσκριτικά –και, αν κρίνουμε από τη γεύση, δεν πρέπει να είναι τυχαίο. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε από τον πρώην σεφ Frederick Schilling, αγοράζει μόνο μαζεμένους με το χέρι, βιολογικούς κόκκους κακάο από κοινοπραξίες στη Δομινικανή Δημοκρατία, την Κόστα Ρίκα, το Εκουαδόρ και τη Μαδαγασκάρη. Η επιλογή της εταιρείας να εφαρμόσει τις αρχές και τις πρακτικές του fair trade είναι που ανεβάζει κατά τι την τιμή. Ανάμεσα στις σοκολάτες της, ξεχωρίζουν αυτή με τη μέντα, η lime και macadamia nuts και η chai, σοκολάτα γάλακτος με κάρδαμο, γλυκάνισο, μαύρο πιπέρι και κανέλα. Τα προϊόντα της Dagoba κέρδισαν το 2001 τον τίτλο των καλύτερων βιολογικών σοκολατών από το περιοδικό Food & Wine, αλλά και αυτόν της καλύτερης σοκολάτας του κόσμου από το CNNMoney.com.
Top συνοδευτικό: Καφές από την Κόστα Ρίκα ή τη Δομινικανή Δημοκρατία –πάντα προϊόν δίκαιου εμπορίου, βέβαια.