Πρωταθλήτρια Ελλάδος στην παιδική παχυσαρκία...η Κρήτη!

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010 at 1:35 μ.μ.

«Βουλιάζει» χρόνο με τον χρόνο η πάλαι ποτέ μητέρα της καθαρής μεσογειακής διατροφής κάτω από το βάρος των πιο παχύσαρκων στην Ελλάδα και την Ευρώπη κατοίκων της!

«Πρωταθλήτρια» Ελλάδος τα τελευταία χρόνια στην παιδική παχυσαρκία είναι η Κρήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 15ου Παγκρήτιου Ιατρικού Συνεδρίου που πραγματοποιείται στα Χανιά.

Όπως προκύπτει από την επιστημονική μελέτη του καθηγητή κλινικής χειρουργικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιωάννη Μελισσά, μέσα σε 40 χρόνια ο μέσος όρος βάρους των κατοίκων της Κρήτης αυξήθηκε κατά 20 κιλά.

Όπως είπε ο κ. Μελισσάς, «η Κρήτη, είναι ίσως το διαμέρισμα στην Ελλάδα που έχει την περισσότερη παιδική παχυσαρκία και από μελέτες που έχουν κάνει συνάδελφοι του πανεπιστημίου Κρήτης , ακόμα και σε αγροτικό πληθυσμό όπως η Μεσσαρά βρέθηκε ότι και οι άνδρες και οι γυναίκες είναι υπέρβαροι η παχύσαρκοι σε ένα παρά πολύ μεγάλο ποσοστό 85%. Δηλαδή περισσότερο ακόμη κι από την παχυσαρκία που παρουσιάζεται σε πληθυσμούς όπως των Αθηνών , που είναι αστικός πληθυσμός».

Η παχυσαρκία όπως είπε ο κ καθηγητής δεν χτυπά μόνο τους ενήλικες αλλά και τον παιδικό πληθυσμό.

«Στην Κρήτη, η παιδική παχυσαρκία έχει δεκαπλασιαστεί τα τελευταία 20-30 χρόνια και κατά ορισμένες μελέτες θεωρείται ότι είναι το διαμέρισμα της Ελλάδας με την μεγαλύτερη παιδική παχυσαρκία. Αυτό είναι ανησυχητικό διότι όπως ξέρετε ένα παιδί που έχει παχυσαρκία συνήθως καταλήγει παχύσαρκος ενήλικας».

Ως πρώτη αιτία για την εικόνα αυτή προβάλετε, η αλλαγή των διατροφικών προτύπων στο νησί. «Ενώ οι πατεράδες μας, οι παππούδες μας που ήταν κυρίως από τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης είχαν μια έντονη σωματική δραστηριότητα και επίσης η διατροφή τους ήταν η κρητική διατροφή με ελάχιστο κρέας περισσότερα όσπρια , λαχανικά και φρούτα, οι σημερινοί Κρητικοί έχουν αλλάξει τελείως τις συνήθειες τους . Κυκλοφορούν με αυτοκίνητο η μηχανάκι, δεν καίνε θερμίδες και τρέφονται με δυτικού τύπου τροφές, ταχυφαγία, έχουν σταματήσει να τρώνε φρούτα και λαχανικά τα οποία είχαν ευεργετικές συνέπειες στην υγεία του πληθυσμού», είπε ο κ Μελισσάς.

Comments:

There are 0 σχόλια for Πρωταθλήτρια Ελλάδος στην παιδική παχυσαρκία...η Κρήτη!