Ελαιόλαδο με... ονομασία προέλευσης!

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009 at 4:40 μ.μ.

Τα τελευταία χρόνια η συνείδηση του καταναλωτή έχει αλλάξει. Οι αγοραστές πρώτα εξετάζουν την ετικέτα και μετά αγοράζουν το προϊόν. Ύστερα από πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Σητεία, στην Κρήτη και η Καλαμάτα στην Πελοπόννησο που παράγουν λάδι, επιλέχτηκαν ως προστατευόμενες περιοχές. Το ελαιόλαδο των περιοχών αυτών λοιπόν, είναι Π.Ο.Π. Άγνωστη λέξη; Ας ξεδιαλύνουμε λίγο τα πράγματα. Η «πολιτική ποιότητας» είναι ένα σύστημα προστασίας αρχικά της ονομασίας και στη συνέχεια της προέλευσης. Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, είναι το σύστημα έλεγχου και προστασίας, του προϊόντος. Πράγμα που σημαίνει ότι ένα προϊόν Π.Ο.Π πρέπει να παράγεται, να μεταποιείται και να συσκευάζεται σε μια συγκριμένη περιοχή χρησιμοποιώντας παραδοσιακές παραγωγικές διαδικασίες, με την πρώτη ύλη να παράγεται στην συγκεκριμένη περιοχή.

Το σύστημα Π.Ο.Π. δημιουργήθηκε το 1992 από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό να διασφαλίσει την ποιότητα και την αυθεντικότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε, αλλά και να συμβάλλει στην προώθηση αγροτικών προϊόντων και τροφίμων που έχουν μία πρόσθετη αξία, εξαιτίας του ιδιαίτερου τρόπου και τόπου παραγωγής τους. Πιο συγκεκριμένα, τα προϊόντα Π.Ο.Π. είναι αριθμημένα και ελέγχονται, υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους από τις Αρμόδιες Αρχές, ακολουθώντας ποιοτικές προδιαγραφές.

Το ελαιόλαδο Π.Ο.Π. έχει παραχθεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή, από ελιές συγκεκριμένης ποικιλίας που καλλιεργήθηκαν στην συγκεκριμένη περιοχή. Η έκθλιψή του, δηλαδή η εξαγωγή του ελαίου από τον καρπό, δεν υπερβαίνει τους 27ο C. Η αναγνώριση του Π.Ο.Π μπορεί να γίνει είτε από το σήμα της Ε.Ε., είτε ελέγχοντας τον αριθμό της φιάλης, είτε κοιτάζοντας την ημερομηνία παραγωγής στην ετικέτα. Στη χώρα μας, διάσημη για την ποιότητα του λαδιού που δίνει είναι η Κορωνέικη ελιά. Από την ποικιλία αυτή, παράγονται μεταξύ άλλων, δύο εξαιρετικά ποιοτικά ελαιόλαδα, τα οποία έχουν δικαίωμα σε Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης:

*Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Καλαμάτας
*Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Σητείας, Λασιθίου Κρήτης

Το εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο Π.Ο.Π. Καλαμάτας, διακρίνεται από το χαρακτηριστικά ευχάριστο άρωμα, το πράσινο χρώμα και την πλούσια, πικάντικη γεύση στην οποία κυριαρχεί το πικραμύγδαλο. Ενώ το Π.Ο.Π. Σητείας, Λασιθίου Κρήτης, έχει ως κύρια χαρακτηριστικά την έντονα φρουτώδη γεύση, τα ευγενικά αρώματα φύλλων ελιάς και πράσινου μήλου και το λαμπερό, σμαραγδένιο χρώμα.

Comments:

There are 1 σχόλια for Ελαιόλαδο με... ονομασία προέλευσης!