Sushi: Οδηγός δι' αρχαρίους

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009 at 2:32 μ.μ.

Ανεξαρτήτως του αν πρόκειται για την αγαπημένη σας «γκουρμεδιά» ή αν η σκέψη και μόνο ότι το πιάτο που έχετε μπροστά σας περιέχει ωμό ψάρι σας προκαλεί απανωτές ανατριχίλες, υπάρχουν ορισμένες στοιχειώδεις γνώσεις σχετικά με αυτόν τον μυστήριο ιαπωνικό μεζέ που πρέπει να κατέχετε, αν μη τι άλλο για να εντυπωσιάζετε τους συνδαιτυμόνες όταν οι περιστάσεις το απαιτούν. Τις συγκεντρώσαμε σε έναν μίνι οδηγό για επίδοξους… σουσοφάγους.

Τα είδη του σούσι

Sashimi: Πρόκειται για την πλέον «πρωτόγονη» μορφή sushi. Μία λεπτή φέτα ωμού ψαριού που σερβίρεται σκέτη, χωρίς ρύζι ή λαχανικά. Τα καλύτερα και πιο συνηθισμένα είδη sashimi είναι ο τόνος και ο σολομός του Ειρηνικού και του Ατλαντικού Ωκεανού. Αν και πολλοί ειδήμονες ορκίζονται στην υπεροχή του έναντι των υπολοίπων ειδών, το sashimi είναι αρκετά βαρύ και ενδείκνυται κυρίως για τους εκπαιδευμένους στην κουλτούρα και τη γεύση του sushi.

Nigiri: Μια λεπτή φέτα ωμού ψαριού σερβιρισμένη πάνω σε κρύο, μη σπυρωτό ρύζι, και συνδυασμένη συνήθως με φύκια. Οι επιλογές σχετικά με το είδος του ψαριού είναι ανεξάντλητες, με τις δημοφιλέστερες να περιλαμβάνουν καβούρι, πικάντικο τόνο και γαρίδες.

Maki: Η ιδανική εισαγωγή στον κόσμο του sushi για τους αρχάριους –πολλοί εκ των οποίων προτιμούν να ξεκινούν τη «μύησή» τους με τα γνωστά vegetarian rolls. Το καλύτερο maki αποτελείται από κομμάτια ωμού ψαριού, καβουριού ή γαρίδας, συνδυασμένα με τραγανά κομμάτια tempura, αβοκάντο, αγγουριού και άλλων λαχανικών και τυλιγμένα με ένα φύκι ή με ρύζι.

Κώνος ή hand roll: Ουσιαστικά, το maki που δεν έχει κοπεί σε φέτες. Όπως φαίνεται και από το όνομα, έχει κωνικό σχήμα και φτιάχνεται με τα ίδια συστατικά που χρησιμοποιούνται για το maki. Η διαφορά του έγκειται στο ότι τρώγεται με το χέρι και όχι με chopsticks. Ενδιαφέρουσα αλλά πιο περίπλοκη εκδοχή, που είναι μάλιστα και λιγότερο γευστική.

Συνοδευτικά
Το sushi σερβίρεται σχεδόν πάντα με σόγια σως, wasabi και ginger. Σχετικά με τους συνδυασμούς τους, υπάρχουν αρκετές αποδεκτές απόψεις. Μπορείτε ελεύθερα να πειραματιστείτε βουτώντας τα chopsticks σας στο πράσινο, καυτερό wasabi, απλώνοντάς το πάνω στο sushi σας, ή ανακατεύοντας τη σάλτσα σόγιας με αρκετή ποσότητα wasabi, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο και στη συνέχεια βουτώντας το sushi μέσα του. Αν ακολουθήσετε την τελευταία μέθοδο, θα βουτήξετε και το ginger μέσα στο μείγμα, πριν γαρνίρετε το sushi σας με αυτό. Μπορείτε, επίσης, να γαρνίρετε απλά το sushi με το ginger και να τα φάτε μαζί. Αρκετοί ειδήμονες χρησιμοποιούν το ginger για να εξουδετερώσουν τη γεύση πριν δοκιμάσουν το επόμενο sushi.

Ορεκτικά
Η tempura θεωρείται από τα top ορεκτικά για το sushi. Πρόκειται για ένα μείγμα λαχανικών, γαρίδας ή καβουριού τηγανισμένων στο γευστικότατο tempura butter, το οποίο φτιάχνεται με νερό, αλεύρι και αυγά. Ένα άλλο δημοφιλές ορεκτικό είναι οι τηγανισμένοι καβουροκέφτεδες. Γενικώς, το sushi είναι πολύ χορταστικό, οπότε καλό είναι τα ορεκτικά να σερβίρονται με μέτρο.

Ποτά
Κατά πάσα πιθανότητα θα ξέρετε ότι το ποτό που συνοδεύει παραδοσιακά το sushi είναι το sake –το ιαπωνικό κρασί που παρασκευάζεται από τη ζύμωση του ρυζιού και σερβίρεται ιδανικά ζεστό, σε θερμοκρασία μεταξύ δωματίου και βρασμού. Πριν την πρώτη δοκιμή, καλό είναι να γνωρίζετε ότι το sake, όπως και το sushi, είναι μια γεύση «δύσκολη», επίκτητη, που δεν ταιριάζει στον καθένα –τουλάχιστον όχι με την πρώτη. Καλή εναλλακτική του sake είναι μια απλή, παγωμένη μπίρα –κατά προτίμηση ιαπωνική, όπως η ξανθιά Sapporo ή η Kirin.

Comments:

There are 0 σχόλια for Sushi: Οδηγός δι' αρχαρίους