Η εποχή του τσίπουρου

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008 at 8:57 μ.μ.

Το τσίπουρο σαν ένα άχρωμο γλυκανισάτο απόσταγμα στέμφυλων παραγόταν από παλιά σε ολόκληρη τη Μεσόγειο γνωστό με διάφορα ονόματα: τσίπουρο, αράκ, γκράπα. Το ποτό των φτωχών μέχρι πριν λιγότερο από είκοσι χρόνια, ακολουθώντας ένα δρόμο παρόμοιο με αυτό της γκράπας ? χωρίς βέβαια να έχει αποκτήσει ακόμα της αίγλη της- εξελίχθηκε σε ένα σπουδαίο απόσταγμα. Στην Ελλάδα, παράγονται σημαντικά τσίπουρα, όπως εκείνο της Mακεδονίας, Θεσσαλίας, Tυρνάβου, Kρήτης. Αλλά δεν ήταν παρά την τελευταία δεκαπενταετία -το 1988- που επετράπη η απόσταξη του. Πριν η παραγωγή τσίπουρου γινόταν αποκλειστικά ?κατ’οίκον? και η πώληση του ήταν απαγορευμένη πράγμα που το έκανε να χαθεί από το προσκήνιο. Τελικά μετά από πιέσεις το Ελληνικό κράτος ψήφισε νόμο που κατοχύρωνε το τσίπουρο ως παραδοσιακό ελληνικό προϊόν και επέτρεψε την παραγωγή του και πώλησή του ως εμφιαλωμένου. Σερβίρετέ το σε ποτήρια αποστάγματος ή σφηνάκια με μεζέδες όπως παστουρμά, παστά ψάρια, σαρδέλες, τσίρο, γαύρο μαρινάτο, χταπόδι ψητό και ελιές.

Μύθος ή αλήθεια
Το τσίπουρο πίνεται κρύο: MΥΘΟΣ. Πρέπει να το απολαύσετε απλώς δροσερό στους 10-15οC. Ποτέ παγωμένο, γιατί θα χάσει τα αρώματά του. Και φυσικά, το τσίπουρο θέλει μεζέ. Βάλτε πλάι στο γλυκανισάτο, αλμυρά θαλασσινά και ψάρια, αυγοτάραχο, σκληρά κίτρινα τυριά. Αν πάλι είναι «άνευ», μπορείτε να φτάσετε μέχρι τις μαυριδερές πικρές ελιές, τα κριτσανιστά τηγανητά λαχανικά, τα καπνιστά ψαρικά.

Καθαρίζουμε σωστά...την κουζίνα μας???

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On at 8:48 μ.μ.

Με τα χρόνια, όλοι αυτοί οι πρακτικοί και έξυπνοι τρόποι ξεχάστηκαν εις βάρος του περιβάλλοντος. Σήμερα, η οικολογική ευαισθησία και ανάγκη για μία πιο υγιεινή ζωή αυξάνεται συνεχώς και αναζητάμε, όχι μόνο φιλικά για το περιβάλλον απορρυπαντικά, αλλά και τους παραδοσιακούς αβλαβείς τρόπους καθαρισμού. Εμείς, φροντίσαμε και συγκεντρώσαμε όλες τις συνταγές που χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας, για να είναι η κουζίνα μας όχι μόνο καθαρή, αλλά και φιλική προς το περιβάλλον.

Καθαρίζουμε με οικολογικό τρόπο


Τα σιφόνια του νεροχύτη

Για να καθαρίσουμε το σιφόνι του νεροχύτη ρίχνουμε μέσα μια κουταλιά της σούπας σόδα και στη συνέχεια καυτό νερό.
Τους πάγκους εργασίας Εάν θέλουμε να καθαρίσουμε τους πάγκους εργασίας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χυμό φρέσκου λεμονιού.

Τα δάπεδα της κουζίνας

Αναμειγνύουμε 1/2 ποτήρι κρυσταλλική σόδα, με 1/2 ποτήρι τριμμένο σαπούνι και περνάμε με αυτό καλά τα δάπεδα, με τη βοήθεια μιας βούρτσας. Στη συνέχεια, τα ξεβγάζουμε με καθαρό νερό.

Ολοκαίνουργιες βρύσες

Αν θέλουμε οι βρύσες μας να λάμπουν, τις καθαρίζουμε με ένα πανί βρεγμένο με ξίδι.

Τα μάτια της κουζίνας
Για να ξαναδώσουμε λάμψη στην κουζίνα μας και να την καθαρίσουμε από τα καμένα λίπη, ρίχνουμε τοπικά, λευκό ξίδι και το αφήνουμε να μουσκέψει για αρκετή ώρα.

Λαμπερές ξύλινες επιφάνειες

Για να δώσουμε λάμψη στις ξύλινες επιφάνειες της κουζίνας μας, ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα λινέλαιο ή κερί μέλισσας σε ένα βαμβακερό πανί και στη συνέχεια, το περνάμε ελαφρά πάνω στις επιφάνειες. Θα λάμψουν σαν να είναι καινούργιες!

Λευκά μάρμαρα
Για να απαλλάξουμε τα μάρμαρα της κουζίνας μας από αντιαισθητικές κηλίδες, μπορούμε να τα τρίψουμε με πράσινο σαπούνι. Εάν πάλι θέλουμε να απαλλαγούμε από τις δυσάρεστες οσμές, τα τρίβουμε με χυμό λεμονιού και δεν χρησιμοποιούμε ποτέ ξίδι.

Ολοκαίνουργιες επιφάνειες Inox δίχως δαχτυλιές
Για να απαλλαγούμε από τις αντιαισθητικές δαχτυλιές, καθαρίζουμε καλά τις επιφάνειες Inox και τις στεγνώνουμε με ένα καθαρό πανί. Στη συνέχεια, ρίχνουμε μία μικρή ποσότητα ηλιέλαιο σε ένα καθαρό πανί και τρίβουμε καλά τις επιφάνειες. Το αποτέλεσμα, θα είναι να λάμψουν και να διατηρηθούν έτσι, για αρκετό καιρό.

Αστραφτερά πλακάκια

Για να το πετύχουμε αυτό, απλά προσθέτουμε στο νερό του σφουγγαρίσματος 1 ποτήρι ξίδι. Τα πλακάκια θα γίνουν λαμπερά και πεντακάθαρα.

Γνωρίζετε ότι:
Το λευκό ξίδι έχει απίστευτες ιδιότητες, τόσο καθαριστικές, όσο και απολυμαντικές, με το πλεονέκτημα να μη βλάπτει το περιβάλλον. Εκτός των άλλων είναι και οικονομικό, καθώς καθαρίζει χωρίς να αφρίζει και έτσι, το ξέβγαλμα δεν απαιτεί πολύ νερό.
Για να μη μυρίζει δυσάρεστα το σιφόνι του νεροχύτη, μ?ορούμε να ρίξουμε το κατακάθι από τον καφέ μας. Έτσι, όχι μόνο θα φύγουν οι δυσάρεστες οσμές, αλλά και τα λίπη.

Συμβουλή

Για να καθαρίσουμε και να απολυμάνουμε όλες τις επιφάνειες της κουζίνας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λευκό ξίδι, στο οποίο προσθέτουμε 25 έως 30 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού ή μέντας. Πέρα από απολυμαντικό, θα κάνει την κουζίνα μας να ευωδιάζει.

Ο Jamie Oliver προκαλεί αντιδράσεις!

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On at 8:45 μ.μ.


Ο δημοφιλής Αγγλος σεφ Τζέιμι Όλιβερ βρέθηκε στο "μάτι του κυκλώνα" όταν προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο του νέου κύκλου των εκπομπών του που είχε γυριστεί στο Γιόρκσάϊρ. Οι κάτοικοι της περιοχής τον χαρακτήρισαν "κρετίνο" γιατί έδωσε την εντύπωση ότι οι περισσότεροι από αυτούς τρέφονται αποκλειστικά με "ντονέρ και κεμπάπ". Στην εκπομπή που προκάλεσε την έκρηξη θυμού και δημιούργησε ποίκιλλες αντιδράσεις, ο Τζέιμι, σαν "υπουργός διατροφής" παρουσιάζεται να παραδίνει μαθήματα υγιεινής διατροφής σε οκτώ οικογένειες του Ρόθερχαμ.
Ο 33χρονος σέφ έδειξε ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη πόλη όταν σε προηγουμένη σειρά του, είχε παρακολουθήσει μικρά παιδιά να τρώνε μπέργκερς και τσιπς την ώρα του διαλείμματος στο σχολείο Ο Τζέϊμς έχει κάνει μακροχρόνια εκστρατία για την υγιεινή διατροφή και σε συνεργασία με την βρετανική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ειδικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται στα δημοτικά σχολεία. Στο φετινό πρώτο επεισόδιο επικεντρώθηκε σε μια άνεργη μητέρα που τάϊζε τα παιδιά της αποκλειστικά με έτοιμο φαγητό και η ίδια έτρωγε 10 πακέτα τσιπς για βραδινό. Ο εκπρόσωπος της πόλης επέμεινε ότι ο Όλιβερ έδωσε λανθασμένη εικόνα για την πόλη: "Νομίζει ότι θα πρέπει να είμαστε όλοι λεπτοί σαν σανίδες, και αντι γι΄αυτό τρεφόμαστε μόνο ντονέρ και κεμπάπ. Ο κόσμος έχει εξαγριωθεί μαζί του!". Το Channel 4, μέσα από το οποίο προβάλλεται η εκπομπή, θέλοντας να υπερασπιστεί τον διάσημο σεφ διευκρίνισε ότι το πρώτο επεισόδιο επικεντρώνει το ενδιαφέρον στους ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα γιατί αυτό έχει αντίκτυπο και στην διατροφή τους. Και υπόσχεται οτι στα επόμενα επεισόδια, τα θέματα που θα παρακολουθήσουν θα τους κάνει να αλλάξουν την άποψη που έχουν δημιουργήσει για τις προθέσεις του Τζέιμι Όλιβερ.

Το ξεφτηλίκι της γκουρμεδιάς

Αναρτήθηκε από Nena | | Posted On Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008 at 7:26 π.μ.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ (ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ & ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ!!)
Κέικ σοκολάτας σε 5 λεπτά!!!

Ξυπνάς το βράδυ με μία απίστευτη λιγούρα και συνειδητοποιείςότι δεν έχεις κάποιο γλυκό για να φας.
Σε μία τέτοια δύσκολη κατάσταση ερχόμαστε να δώσουμε λύση. Φτιάξτεένα κέικ σε μόλις 5 λεπτά!
Υλικά
4 κουταλάκια του γλυκού αλεύρι
4 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού κακάο σκόνη
1 Αυγό
3 κουταλάκια του γλυκού γάλα
3 κουταλάκια του γλυκού λάδι
1 κούπα

Οδηγίες
Ανακατεύουμε το αλεύρι με την ζάχαρη και το κακάο
Προσθέτουμε και το αυγό
Ρίχνουμε μέσα το γάλα και το λάδι και ανακατεύουμε καλά
Βάζουμε την κούπα για 3 λεπτά στον φούρνο μικροκυμάτων (1000watt)
Περιμένουμε μέχρι να σταματήσει να φουσκώνει
Το βάζουμε σε ένα πιάτο και το εξαφανίζουμε!

Θα έχει γούστο και νάναι και νόστιμο! Μου το έστειλε φίλη με e-mail. Αδοκίμαστο είναι (ακόμη) Μη βαράτε καλοί μου δάσκαλοι. Ξέρετε τι είναι η νυχτερινή κρίση για γλυκάκι;

Είσαι "τύπος" gourmet? Απόδειξε το!

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008 at 4:46 μ.μ.

Άν θές να λέγεσαι bon viveur και να το βροντοφωνάζεις, ορίστε δέκα πράγματα που δεν πρέπει να χάσεις (γιατί θα χάσεις!)

Century Egg
Το «αιώνιο αυγό», παρά τα όσα μαρτυρά το όνομά του, είναι διατηρημένο όχι περισσότερο από κάποιες εβδομάδες ή μήνες. Πρόκειται για έδεσμα της κινέζικης κουζίνας που φτιάχνεται κυρίως από ορτύκια, πάπια ή κοτόπουλο συντηρημένα για μεγάλο χρονικό διάστημα με άργιλο (!), αλάτι, στάχτη, λάιμ, και ρύζι. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο κρόκος αποκτά σκούρο πράσινο χρώμα και κρεμώδη υφή με έντονη μυρωδιά αμμωνίας, ενώ το ασπράδι παίρνει χρώμα σκούρο καφέ και ζελεδένια υφή.

Iγκουάνα
Ο γλυκύτατος συμπρωταγωνιστής της παλαιότερης τηλεοπτικής σειράς «είσαι το ταίρι μου» αποτελεί εξαίσιο έδεσμα. Στο Σαν Σαλβαντόρ θεωρείται εθνική σπεσιαλιτέ και όχι άδικα. Η φήμη που ακολουθεί το κρέας του ιγκουάνα θέλει η σάρκα του ερπετού να θεραπεύει τα πάντα: από το κρύωμα και τις φουσκάλες, έως την σεξουαλική ανικανότητα. Θα θυμίσει κοτόπουλο, με πολύ πιο ενδιαφέρουσα ωστόσο επίγευση.

Fry Spiders
Αν σας φαίνεται αηδιαστικό, είναι προφανές ότι δεν κατάγεστε από την Καμπότζη, σε αρκετά χωριά της οποίας οι τηγανιτές αράχνες σερβίρονται σαν ένα απλό καθημερινό πιάτο και έχουν τη φήμη ενός από τους καλύτερους μεζέδες στον κόσμο. Όχι όλες οι αράχνες όμως. Η ποικιλία με το ντόπιο όνομα a-ping είναι η κατάλληλη για το τραπέζι μας (λέμε τώρα..). Σε μέγεθος παλάμης, οι αράχνες αυτές αφού θανατωθούν, φυλάσσονται σε μίγμα με αλάτι και ζάχαρη και τηγανίζονται με σκόρδο έως ότου τα πόδια τους να είναι άκαμπτα. Σε εκείνο το σημείο λένε οι ειδικοί το εσωτερικό της αράχνης έχει πάψει να είναι ρευστό. Η διαφορά στη γεύση δεν είναι τόσο μεγάλη από αυτή του αστακού.

Kobe Beef
Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο μπορεί να φτάσει το κρέας», κατά τη φράση διάσημου- τι άλλο;- Γάλλου σεφ. Είναι βοδινό κρέας από μαύρες αγελάδες της ράτσας Tajima-ushi που στην Ιαπωνία μεγαλώνουν με σακέ και μπύρα, αλλά και με... μασάζ (!) αφού έτσι θεωρείται ότι μαλακώνει το κρέας τους. Μην το καταστρέψετε ανάμεσα σε ψωμάκια. Δοκιμάστε το ωμό σε πολύ λεπτές φέτες ή έστω μαγειρεμένο από ειδικούς.

Τρούφες (Όχι τις γλυκές...!)
Ίσως ο πιο bon viveur μυκητάς. Αν η φράση δεν ακούγεται οξύμωρη, η τρούφα είναι έτοιμη να σας ανταμείψει. Πρόκειται για σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού που αναπτύσεται στις ρίζες ορισμένων δένδρων ή/ και θάμνων. Η άσπρη τρούφα είναι ο βασιλιάς. Φυόμενη μόνο στην ιταλική Alba και αποτελώντας "διαμάντι" στις δημιουργίες των διασήμων σεφ, η άσπρη τρούφα έφτασε τη χρονιά που μας πέρασε να τιμάται περί τα 5.000 ευρώ το κιλό! "Φτωχός συγγενής" η εικονιζόμενη μαύρη τρούφα. Το μανιτάρι αυτό ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες ως «ύδνον».Παράγεται (αλλά και καταναλώνεται) κυρίως στην Ιταλία και τη Γαλλία, παρότι φύεται και στην Ελλάδα. Η αφροδιασιακή του φήμη και η θρεπτική του αξία αυξάξουν σημαντικά τη ζήτησή του με αποτέλεσμα η τιμή του να ξεπερνά- εξαρτάται και από την εποχή- τα 1.000 ευρώ το κιλό.

Αυγά πίνας
Εδώ είμαστε πιο τυχεροί από άλλους λαούς, αφού τα οστρακοειδή αποτελούν διατροφική συνήθεια των Ελλήνων. Τα αυγά πίνας, σύμφωνα με επιφανείς οδηγούς γαστρονομίας ωστόσο, έχουν την πρωτοκαθεδρία της γεύσης. Η γεύση της πορτοκαλί ουσίας- των αυγών που θα βρείτε στο εσωτερικό τους, μοιάζει λίγο με χαβιάρι, αλλά αναφέρεται ως πιο πνευματώδης.

Λαγόχορτο
Ανήκει στην οικογένεια των Συνθέτων. Ενώ υπάρχουν περίπου σαράντα είδη του στις Μεσογειακές χώρες, εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι ο λεγόμενος «πρασόφυλλος». Απαντάται σε σκληρά ακαλλιέργητα μέρη και στους αγρούς. Οι ελαφρά πικροί, τρυφεροί βλαστοί και τα φύλλα του τρώγονται ωμά, ενώ βρασμένα με άλλα χόρτα χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χορτόπιτας επί το λαϊκότερον ή άλλων πιο σοφιστικέ εδεσμάτων. Η ρίζα του έχει γεύση καρότου αλλά με περισσότερο ενδιαφέρον.

Ξύδι Μπαλσάμικο (το αληθινό όμως!)
Πόσα μπορεί να πληρώσει κανείς για ένα ξύδι; Περίπου στα 10- 11 ευρώ στα καταστήματα γαστρονομίας και σε ορισμένα σούπερ μάρκετ θα βρείτε το αυθεντικό μπαλσάμικο ξύδι. Δεν πρόκειται για το επιχρωματισμένο με καραμέλα απλό ξύδι, αλλά για την αυθεντική γεύση που φτιάχνεται μόνο στη Modena και που παλαιώνει για τουλάχιστον τρία έτη σε ξύλινα βαρέλια χάριν της πολυπλοκότητας της γεύσης. Το σωστό μπαλσάμικο θα μοιάζει με σκουρόχρωμα παχύρευστο σιρόπι και θα τρώγεται και... σκέτο.

Μεδούλι
Στη συνείδηση του λαού μας είναι ταυτόσημο της «ουσίας» κια όχι άδικα, από ό,τι λένε οι διατροφολόγοι και οι γκουρμέ. Τρεμουλιαστό, λιπαρό και ασύγκριτα θρεπτικό. Βράστε μοσχαρίσια κόκκαλα, και «φτυαρίστε» έξω το μεδούλι. Αλείψτε το σε ελαφρά ψημένο ψωμάκι. Προσθέστε άριστης ποιότητας αλάτι, γαλλιστί fleur de sel.

Dirty (πως το λένε...Βρώμικο!!!)
Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Πηγαίνετε στην καντίνα της Πλατείας Μαβίλη και με στακάτη φωνή πείτε στο παιδί: «Ενα διπλό βραστό με απ΄όλα». Όχι δεν διεκδικεί γαστριμαγικές δάφνες, αλλά σίγουρα έχει θέση σε έναν κατάλογο των όσων βρωσίμων πρέπει να έχει δοκιμάσει κανείς. Για να εκτιμηθεί ιδιαίτερα η γεύση του, προτιμήστε να έχετε από πριν καταναλώσει ποσότητες αλκοόλ.

Top Chef για 5η σεζόν

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008 at 11:29 μ.μ.


Στίς 12/11 ξεκινάει ο πέμπτος κύκλος του Top Chef. Όπως καταλάβατε μιλάμε για ένα επιτυχημένο ριαλιτι, διαφορετικά θα είχε κοπεί πριν ξεκινήσει...οι Αμερικανοί δεν αστειευόνται με αυτα τα πράγματα! Οι κριτές Tom Colicchio, Padma Lakshmi και Gail Simmons σε νέες περιπέτειες! Αυτή τη φορά η "δράση" θα διαδραματίζετε στην Νέα Υόρκη με τους 18 παίχτες να βάζουν τα δυνατά τους να γίνουν ο one and only, Top Chef. Όπως σε κάθε ριαλιτι επιβάλετε το ξεκατίνιασμα! Άν δεν το έχετε παρακολουθήσει ποτε, αναζητήστε videos απο προηγούμενες σεζον στο YouTube ή διαφορετικά συντονιστείτε στην τηλεόραση του SKAI τα μεσημέρια της Κυριακής και παρακολουθήστε τον πρώτο κύκλο. Άντε, να δούμε τί θα δούμε και φέτος..!

"Στις Κουζίνες" στο Θέατρο ΗΒΗ

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On at 9:46 μ.μ.


Ένα από τα σημαντικότερα έργα του Alan Ayckbourn, το Absurd Person Singular με ελληνικό τίτλο «ΣΤΙΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ», ανεβαίνει φέτος στο Θέατρο ΗΒΗ σε μετάφραση/διασκευή και σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη. Το έργο - μια κλασσική κωμωδία με εξωφρενικούς χαρακτήρες - σατιρίζει αμείλικτα την αστική τάξη, τις συζυγικές και τις κοινωνικές σχέσεις, τις προσπάθειες των ηρώων μας να ανελιχθούν επαγγελματικά. Και επειδή τα καλύτερα πάρτυ, ως γνωστόν, γίνονται “Στις Κουζίνες”, το έργο διαδραματίζεται ολόκληρο στις κουζίνες τριών ζευγαριών. Παραμονή Χριστουγέννων, πέρσι: στην κουζίνα του αγχώδους εμπόρου Σίντνευ και της μανιώδους με την καθαριότητα συζύγου του, Τζέιν. Το μόνο που θέλουν οι δυο τους είναι να πετύχουν επαγγελματικά και να ανέλθουν κοινωνικά. Οργανώνουν στο σπίτι τους πάρτι για να διασκεδάσουν έναν γυναικά αρχιτέκτονα και την εξαρτημένη από χάπια σύζυγό του, και ένα ανώτατο τραπεζικό διευθυντικό στέλεχος με την σνομπ γυναίκα του.

Παραμονή Χριστουγέννων, φέτος: στην κουζίνα του αρχιτέκτονα. Η σύζυγός του Εύα προσπαθεί συνεχώς αλλά ματαίως να αυτοκτονήσει σε μια ξεκαρδιστική δεύτερη πράξη όπου η δράση κορυφώνεται μαζί με την απελπισία των ηρώων.

Παραμονή Χριστουγέννων, του χρόνου: στην κουζίνα του ανώτατου τραπεζικού στελέχους. Πολλά έχουν αλλάξει, σχέσεις έχουν αναδιαμορφωθεί, επαγγέλματα έχουν εξελιχθεί, καριέρες έχουν γκρεμιστεί, όλα έχουν ανατραπεί, αλλά το πάρτι ξεκινά και τελειώνει πάντα Στις Κουζίνες.

Στο έργο πρωταγωνιστούν γνωστοί κι αγαπημένοι ηθοποιοί: οι Τάσος Χαλκιάς, Ράνια Σχίζα, Ζέτα Μακρυπούλια, Σοφία Παυλίδου, Χρήστος Πλαΐνης και Αργύρης Αγγέλου. Τα σκηνικά είναι του Γιώργου Γαβαλά, οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ, η μουσική επιμέλεια του Ιάκωβου Δρόσου και τα κοστούμια της Κατερίνας Παπανικολάου.

Μωβ, αντικαρκινικές ντομάτες

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008 at 10:09 μ.μ.


Μια μοβ ντομάτα, γενετικά μεταλλαγμένη, ώστε να περιέχει τις αντιοξειδωτικές ουσίες ανθοκυανίνες, που συνήθως υπάρχουν στα βατόμουρα και τα φραγκοστάφυλα, βοήθησε προκειμένου να καταπολεμηθεί ο καρκίνος σε ποντίκια στο εργαστήριο, όπως ανακοίνωσαν βρετανοί επιστήμονες. Aλλες έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι οι ανθοκυανίνες συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου, εμφράγματος και νευρολογικών ασθενειών. Είναι η πρώτη φορά που ένα τρόφιμο μεταλλάσσεται γενετικά για να περιέχει αυτές τις ουσίες. Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Biotechnology, ενισχύει την αντίληψη ότι τα φυτά μπορούν να τροποποιηθούν γενετικά με σκοπό να κάνουν πιο υγιείς τους ανθρώπους. Πολλοί άνθρωποι δεν τρώνε συχνά αυτά τα ωφέλιμα φρούτα (βατόμουρα, φραγκοστάφυλα), γι' αυτό η λήψη τους μέσω άλλων γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων μπορεί να βοηθήσει. Όπως μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters, η μετάλλαξη έγινε με τη γενετική τροποποίηση δύο γονιδίων που ελήφθησαν από το φυτό αντίρρινο, τα οποία επιτρέπουν πλέον στις ντομάτες να παράγουν ανθοκυανίνη. Τα ποντίκια που έτρωγαν συχνά τη μεταλλαγμένη ντομάτα (το χρώμα της οποίας αλλάζει προς το μοβ λόγω της μετάλλαξης), έζησαν πολύ περισσότερο (182 μέρες κατά μέσο όρο) από όσα έτρωγαν κανονικές ντομάτες (142 μέρες). «Το ευεργετικό αποτέλεσμα ήταν πολύ πιο σημαντικό από ό,τι περιμέναμε» δήλωσε η βιολόγος Κάθι Μάρτιν από το βρετανικό Κέντρο βιοτεχνολογίας John Innes. Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι ανάλογα πειράματα σε ανθρώπους θα πάρουν χρόνο και το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι να μελετηθεί πώς ακριβώς οι αντιοξειδωτικές ουσίες επιδρούν στους καρκινικούς όγκους. Η βιοτεχνολογία τροφίμων μέχρι τώρα είχε εστιαστεί σε γενετικά μεταλλαγμένους σπόρους που φέρνουν πλεονεκτήματα στους αγρότες, όπως π.χ. το καλαμπόκι που εκκρίνει μια φυσική τοξίνη, η οποία σκοτώνει τα έντομα και τα παράσιτα. Επίσης, έχουν υπάρξει προσπάθειες να δημιουργηθούν μεταλλαγμένα τρόφιμα με ωφέλιμες ουσίες, όπως το «χρυσό ρύζι» και οι γενετικά μεταλλαγμένες μπανάνες με αυξημένα επίπεδα βιταμίνης Α. Όμως κανένα προϊόν δεν είναι ακόμα διαθέσιμο για κατανάλωση από ανθρώπους. Οι εχθροί της βιοτεχνολογίας επιμένουν ότι οι μεταλλάξεις αυτού του είδους μπορεί να έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, ζήτημα που μελετούν οι επιστήμονες.

Μαχαιροπίρουνα κρίνουν αυτά που τρώτε!

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On at 10:01 μ.μ.


Μαχαιροπίρουνα που θα έχουν τη δυνατότητα να αναλύουν αυτά που τρώτε οραματίζονται designer στο Μόναχο. Το έξυπνο κουτάλι, μαζί με το έξυπνο μαχαίρι και πιρούνι, λαμβάνουν πολύτιμες πληροφορίες για το φαγητό σας.

Το κουτάλι μπορεί να μετρήσει το βάρος των τροφίμων που θα καταναλώσετε σε ένα γεύμα, το μαχαίρι μετράει τη θερμοκρασία ενώ το πιρούνι αναλύει την ποιότητα του φαγητού, δηλαδή τα λιπαρά, τις πρωτεΐνες και τη ζάχαρη που έχει το τρόφιμο. Τα 3 μαχαιροπίρουνα μαζί συνθέτουν μια πλήρη αναφορά στην οποία έχετε πρόσβαση τόσο εσείς όσο και ο γιατρός σας. Βέβαια προς το παρόν αυτά τα μαχαιροπίρουνα είναι πρωτότυπα?