Σαμπάνια: η Aυτού Yψηλότης

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008 at 2:23 μ.μ.

Η βασίλισσα με τις φυσαλίδες κατάγεται απο την Καμπάνια. Λευκή ή ροζέ, είιναι εκρηκτική, φινετσάτη, δροσερή και καλεσμένη στα καλύτερα σαλόνια. Eίναι μια κυρία που ξέρει τι θέλει. Θέλει να την απολαμβάνουμε δροσερή και όχι παγωμένη. Θέλει σκοτάδι και δροσιά. Είναι γιορτινή αλλά μπορεί και «στέκεται» σε οποιοδήποτε τραπέζι. Θέλει να την ανοίγουμε προσεκτικά χωρίς υπερβολές και να τη σερβίρουμε μόνο στο ποτήρι της. Δεν είναι μόνο οι φυσαλίδες που την κάνουν να διαφέρει. Είναι ο αέρας υπεροχής και πολυτέλειας που αποπνέει, η μαγεία, είναι αυτό που την κάνει να ανήκει στην haute couture της οινικής πασαρέλας. Ενα κρασί με τις πιο παιχνιδιάρικες φυσαλίδες, που όταν ξεχύνονται στο ποτήρι στήνουν τρελό χορό απελευθερώνοντας αιθέρια αρώματα λουλουδιών και φρούτων. Οι μεγάλες αγάπες της είναι τα στρείδια, η τρούφα, το χαβιάρι, τα κυδώνια αλλά και ο καπνιστός σολομός. Συμπαθεί ιδιαίτερα τους φασιανούς, τις πέρδικες, τα ορτύκια, το φουά γκρα και τα μαλακά τυριά. Δεν έχει αντίρρηση για τις γαρίδες, το μπρικ, τα φρούτα, αλλά και τα κρεμώδη ή ελαφρά γλυκά. Φτιάχνεται αποκλειστικά από τρεις εξαιρετικές ποικιλίες σταφυλιού: To Pinot Noir (μαύρο σταφύλι), το Pinot Mennier (μαύρο σταφύλι), το Chardonnay (άσπρο σταφύλι). Οι κανόνες που ορίζουν την παραγωγή της είναι από τους πιο αυστηρούς. Το υπερούσιο αυτό κρασί της Καμπανίας δεν επιτρέπει συμβιβασμούς. Οι προδιαγραφές είναι κατοχυρωμένες: συγκεκριμένου μεγέθους κλήματα, φυτεμένα σε καθορισμένες αποστάσεις για να αποδίδουν συγκεκριμένη ποσότητα. Η ίδια αυστηρότητα ισχύει και για την οινοποίηση. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα, πολύπλοκη και απολύτως οροθετημένη. Ολα αυτά για την αποκλειστικότητα, για να μπορεί να κατακτήσει τον κόσμο, για την ύψιστη ποιότητα, για την ύψιστη απόλαυση. Οι φυσαλίδες σε αυτό το κομμάτι της Γης ακούν στο όνομα champagne, και κανένα άλλο κρασί στον κόσμο -όσες τέτοιες κι αν διαθέτει-, δεν δικαιούται να ονομάζεται έτσι.

Dom Perignon Vintage 1995: Η αγαπημένη του James Bond. Μια εξαιρετική χρονιά, συλλεκτικό κομμάτι πια, που χαρίζει αρώματα από μαρμελάδα βερίκοκου, φρεσκοψημένου ψωμιού, ξηρών καρπών και μελιού.

Krug Grande Cuvee: Μια μεγάλη σαμπάνια, σπάνιας αρμονίας ανάμεσα στη φρεσκάδα και την ωριμότητα, με απολαυστικά φρουτώδη αρώματα, νότες ξηρών καρπών και αίσθηση δροσιάς.

Moet & Chandon 2003: Εντυπωσιακή χρονιά, που προσφέρει μια αίσθηση αφθονίας. Αρώματα κίτρινων φρούτων και ένα τελείωμα γαλλικής μπαγκέτας την κάνουν μοναδική.

Moet & Chandon Rose 1998: Η επιτομή της θηλυκότητας, του ερωτισμού και της ηδυπάθειας. Πυρόξανθη, με κερασένια αρώματα, μαρμελαδένια αίσθηση δαμάσκηνου και σοκολάτα.

Veuve Clicquot Grande Dame: Στην αγκαλιά της κρύβονται έντονα αρώματα εξωτικών φρούτων, μελιού και πικάντικων ξηρών καρπών.

Bollinger Special Cuvee: Πλούσια, αρώματα κίτρινων φρούτων, μαζί με νότες φρεσκάδας που ισορροπούν με τα αρώματα παλαίωσης όπως φρέσκου ψωμιού και βανίλιας.

Πώς θα στρώσεις το γιορτινό τραπέζι.

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On at 2:19 μ.μ.

Ένα από τα πολύ συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή του χρόνου είναι το πως θα στρώσουμε ένα όμορφο και σωστό γιορτινό τραπέζι, που θα φιλοξενήσει συγγενείς, γνωστούς και φίλους.








Πρώτο και βασικό στοιχείο του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού είναι να πάρεις την απόφαση για το ποιό τραπεζομάντιλο θα χρησιμοποιήσεις. Δες τι υπάρχει στην ντουλάπα σου ή αν θα αγοράσεις κάποιο καινούργιο και αποφάσισε ποιος θα είναι ο χρωματισμός του. Θυμήσου πως το τραπεζομάντιλο θα χαρακτηρίσει και το υπόλοιπο γιορτινό τραπέζι. Έχει λοιπόν μεγάλη σημασία αν αυτό που θα διαλέξεις είναι λευκό, μπλε, κόκκινο και λευκό ακόμα και χρυσό.

Έπειτα, είναι η ώρα για τα πιάτα. Θ πρέπει αναλόγως της περίστασης να διαλέξεις το κατάλληλο πιάτο που θα δένει αρμονικά και με το τραπεζομάντιλο και τις πετσέτες που έστρωσες. Δηλαδή, ένα σετ πιάτου με χιονανθρωπάκι είναι πολύ ωραίο για το τραπέζι των παιδιών, όχι όμως και για το επίσημο χριστουγεννιάτικο δείπνο. Ξεκίνησε βάζοντας το μεγάλο πιάτο ακριβώς μπροστά στο κάθισμα. Αν χρησιμοποιήσεις και σουπλά, φρόντισε το πιάτο να βρίσκεται ακριβώς στη μέση του. Αν χρησιμοποιήσεις και πρώτο πιάτο για το ψωμί, τοποθέτησε το πάνω και αριστερά από το κυρίως πιάτο.

Άλλο ένα σημαντικό κομμάτι του γιορτινού τραπεζιού είναι όλα εκείνα τα ιδιαίτερα αξεσουάρ που θα δώσουν και τον γιορτινό τόνο. Μια ξεχωριστή ατομική θήκη για τις πετσέτες, ένα όμορφο κερί ή κηροπήγιο που θα κοσμίσει την μέση του τραπεζιού είναι μόνο μερικά από τα εργαλεία που θα δώσουν τον ξεχωριστό χριστουγεννιάτικο τόνο. Αν δεν θέλεις να το παρακάνεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μικρά ρεσό που θα δώσουν έναν ιδιαίτερο τόνο αποφεύγοντας τα τερατώδη μεγάλα κηροπήγια.

Μην το παρακάνεις με τα στολίδια στη μέση του τραπεζιού. Μπορεί να θέλεις να προσθέσεις μερικά λουλούδια. Σκέψου όμως αν το τραπέζι που θα δημιουργήσεις είναι χρηστικό τελικά; Αν πρόκειται για ένα τραπέζι μπουφέ που τα διάφορα πιάτα θα τοποθετηθούν πάνω του, πόσος χώρος θα απομείνει για το προσωπικό σερβίτσιο του καθενός;

Όσον αφορά το θέμα της πετσέτας μπορείς να την αφήσεις διπλωμένη απλά, είτε να τη διπλώσεις με κάποιο ιδιαίτερο τρόπο τοποθετώντας την μέσα στο πιάτο. Αν δεν έχεις χρόνο για πειραματισμούς διπλώματος προτίμησε την πρώτη λύση που είναι και η πιο απλή και τοποθέτησε την πετσέτα στην αριστερή μεριά του πιάτου.

Ήρθε η ώρα να τοποθετήσουμε τα μαχαιροπίρουνα. Τοποθετείς το πιρούνι του γεύματος δεξιά πάνω στην πετσέτα. Αν υπάρχει και πιρούνι σαλάτας αυτό θα πρέπει να τοποθετηθεί στα αριστερά του άλλου πιρουνιού. Από τη δεξιά πλευρά του πιάτου, τοποθετούμε τα μαχαίρια. Πρώτα το με την κοφτερή μεριά προς το μέσα μέρος και αν υπάρχει κουτάλι, αυτό μπαίνει στα δεξιά του μαχαιριού.

Μετά θα πρέπει να τοποθετήσουμε τα ποτήρια. Σκέψου όλα τα είδη ποτού που θα μπορούσαν να δοκιμάσουν οι καλεσμένοι. Πρέπει να φροντίσεις να υπάρχει στο τραπέζι τόσο το ποτήρι του νερού όσο και του κρασιού. Το ποτήρι του κρασιού θα μπει ακριβώς πάνω από το μαχαίρι ενώ το ποτήρι του νερού πάνω και αριστερά από αυτό. Αν θα σερβίρεις σαμπάνια είναι σημαντικό να υπάρχει και ένα ποτήρι σαμπάνιας για κάθε καλεσμένο.

Η τελική φάση περιλαμβάνει το επιδόρπιο και τον καφέ. Άρα πρέπει να υπάρχει και ένα πιρουνάκι για το γλυκό και ένα κουταλάκι για τον καφέ. Το πρώτο θα τοποθετηθεί. Και τα δύο πα πρέπει να βρίσκονται στο πάνω μέρος του κυρίως πιάτου. Το πιρούνι θα βρίσκεται κάτω και με δεξιά φορά και το κουτάλι πάνω κοιτάζοντας αριστερά.

Χαβιάρι μπελούγκα για τους άπορους του Μιλάνου!

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008 at 9:10 μ.μ.

Λουκούλλειο γεύμα θα απολαύσουν φέτος τα Χριστούγεννα οι φτωχοί και οι άστεγοι του Μιλάνου. Τα μέλη της Εθνικής Υπηρεσίας Δασών και Υδάτινων Πόρων θα προετοιμάσουν ένα αριστοκρατικό χριστουγεννιάτικο γεύμα για τους «μη έχοντες», που θα περιλαμβάνει ρωσικό χαβιάρι μπελούγκα αρίστης ποιότητας.
Την πρωτότυπη ιδέα σκέφτηκε ένα επιθεωρητής της υπηρεσίας, όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. «Θα ήθελα να ζω σε έναν κόσμο που η έκφραση «να έχετε τα καλύτερα», να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», δήλωσε ο Ιταλός επιθεωρητής. Τα 40 κιλά μπελούγκα, που θα διανεμηθούν, κατασχέθηκαν από τις ιταλικές Αρχές στα τέλη Νοεμβρίου από δύο άντρες που τα μετέφεραν παράνομα από την Πολωνία. Κοστίζουν περίπου 400.000 ευρώ.

Γιορτινά τραπέζια Ho, Ho, Ho-ρίς περιττές θερμίδες!

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008 at 4:22 μ.μ.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ζητάμε και σας παρουσιάζουμε τις συμβουλές διαιτολόγων και διατροφολόγων για το πώς να προσέξετε και να μην πάρετε πολύ επιπλέον βάρος μέσα στις γιορτές. Γιατί 1-2 κιλά, θα τα πάρετε σίγουρα (σε αυτό συμφωνούν όλοι οι διατροφολόγοι, οπότε πάρτε το απόφαση) το θέμα είναι να μην πάρετε τόσα ώστε να χρειαστεί να παλεύετε νυχθημερόν μέχρι το καλοκαίρι που θα θέλετε οπωσδήποτε να τα χάσετε. Φέτος, ωστόσο, αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι πιο πρακτικό που πιστεύουμε πως θα σας εξυπηρετήσει καλύτερα. Μετρήσαμε τις θερμίδες των ποτών, των φαγητών και των γλυκών (ο μεγάλος πειρασμός!) που θα φάμε μέσα στις γιορτές, ώστε να έχετε ένα μέτρο μέσα στο μυαλό σας για το πού και πότε πρέπει να σταματήσετε. Στην συνέχεια προτείνουμε μερικές εύκολες, καθημερινές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε για να καίτε αυτές τις θερμίδες αφού θα τις έχετε καταναλώσει. Και έτσι μπορείτε μόνοι σας να ρυθμίσετε το εορταστικό διατροφικό σας πρόγραμμα και να κρατήσετε τις δικές σας ισορροπίες -χωρίς δικαιολογίες! Πρώτα απ’όλα, όμως, μερικές χρήσιμες συμβουλές:

Περιορίστε τα «τσιμπολογήματα»: Το μεγάλο πρόβλημα αυτές τις μέρες είναι ότι τείνουμε να τρώμε διάφορα πεντανόστιμα σνακ και γιορτινά γλυκάκια μέσα στην διάρκεια της μέρας, χωρίς πολλές φορές πραγματικά να πεινάμε. Αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα πρέπει να περιορίσουμε και να ρυθμίσουμε τα γεύματά μας όπως ήταν πριν τις γιορτές.


Περιορίστε τις μερίδες: Ακόμα καλύτερα, σερβίρετε σε μικρότερα πιάτα. Στο πιάτο τοποθετήστε δύο λεπτές φέτες γαλοπούλας (ή κρέατος –ανάλογα τι προτιμάτε για το γιορτινό μενού) και συμπληρώστε το με πολλά λαχανικά και λίγες ψητές πατάτες, ενώ καλό είναι να αποφύγετε διάφορα παχυντικά ορεκτικά, όπως π.χ. λουκανικάκια τυλιχτά με μπέικον.


Σούπες: Μία καλή ιδέα, για να φάτε λιγότερο κρέας και ορεκτικά, είναι να ξεκινήσετε το γεύμα σας με μία φρέσκια σούπα λαχανικών. Θα καλύψει το πρώτο στάδιο της μεγάλης πείνας και έτσι δεν θα «πέσετε» με λαιμαργία στα υπόλοιπα παχυντικά φαγητά. Άλλωστε, πρόκειται για ένα φαγητό που είναι πανεύκολο να ετοιμαστεί, ενώ -σύμφωνα με τους ειδικούς- περιέχει αμέτρητα θρεπτικά συστατικά, δεν παχαίνει, συντελεί στην καλή χώνεψη και ενυδατώνει τον οργανισμό.


Μελομακάρονα ή Κουραμπιέδες: Καλό είναι, σε γενικές γραμμές, να περιορίσουμε όσο μπορούμε την κατανάλωση των πολλών γλυκών αυτές τις μέρες. Αλλά επειδή από τα λαχταριστά μελομακάρονα και τους αφράτους κουραμπιέδες δεν γλιτώνουμε, καλό είναι να ξέρουμε πως θερμιδικά και τα δύο γλυκά έχουν την ίδια περίπου αξία (αποδίδουν περί τις 150 θερμίδες έκαστο). Θρεπτικά, ωστόσο, το μελομακάρονο είναι πιο ωφέλιμο από τον κουραμπιέ χάρη στο ελαιόλαδο, τα καρύδια και το μέλι που περιέχει, συγκριτικά με το βούτυρο και τη ζάχαρη του κουραμπιέ. Το θέμα, βέβαια, το πόσα μελομακάρονα θα φάμε;


Στενά ρούχα: Θα ακουστεί αστείο, αλλά φορώντας ρούχα που είναι κάπως στενά στο σώμα σας στα εορταστικά τραπέζια, θα σας κάνει να νιώσετε πως φάγατε πολύ και θα νιώθετε άβολα γεμίζοντας το σώμα σας (και φουσκώνοντας το στομάχι σας) με περισσότερο φαγητό.


Θερμίδες ποτών: 1 ποτήρι αναμιγμένων αλκοολούχων ≈ 250 θερμίδες
1 ποτήρι κρασί ≈ 120 θερμίδες
1 μπουκάλι μπύρας ≈ 271 θερμίδες
1 κούπα καφέ φίλτρου με γάλα και ζάχαρη ≈ 50 θερμίδες

Θερμίδες ορεκτικών: 1 κοτσανάκι σέλερι με τυρί κρέμα ≈ 45 θερμίδες 1 κούπα φρέσκα λαχανικά (σαλάτα) ≈ 25 θερμίδες 5 μεγάλες ελιές ≈ 92 θερμίδες ½ κούπα διάφορων ξηρών καρπών ≈ 440 θερμίδες ½ κούπα φρέσκων φρούτων ≈ 60 θερμίδες 30 γραμ. πατατάκια ≈ 75 θερμίδες 1 κράκερ με τυρί ≈ 70 θερμίδες 2 μικρά κεφτεδάκια ≈ 100 θερμίδες 1 κούπα σαλάτα με ελαφρύ dressing ≈ 100 θερμίδες

Θερμίδες γεύματος:
170 γραμ. γαλοπούλας (2 λεπτές φέτες) ≈ 340 θερμίδες (8 γραμ. λίπος)
170 γραμ. παϊδάκια γάλακτος ≈ 330 θερμίδες
½ κούπα γέμιση γαλοπούλας ≈ 180 θερμίδες
½ κούπα σως από βατόμουρα (για την γαλοπούλα) ≈ 190 θερμίδες
½ κούπα πουρές πατάτας ≈ 150 θερμίδες
85 γραμ. πατάτες φούρνου ≈ 127 θερμίδες (4 γραμ. λίπος)
1 αφράτο λευκό ψωμάκι ≈ 110 θερμίδες

Θερμίδες γλυκών:
1 κομμάτι βασιλόπιτα (70 γραμ) ≈ 250 θερμίδες (10 γραμ. λίπος)
1 κομμάτι κορμού σοκολάτας (30 γραμ) ≈ 110 θερμίδες (3 γραμ. λίπος)
1 κομμάτι πουτίγκα με κρέμα βανίλιας (100 γραμ) ≈ 587 θερμίδες (22 γραμ. λίπος)
1 μελομακάρονο ≈ 150 θερμίδες (5 γραμ. λίπος)
1 κουραμπιές ≈ 150 θερμίδες (10 γραμ. λίπος)
1 δίπλα ≈ 90 θερμίδες (5 γραμ. λίπος)


Σύνολο θερμίδων για ένα πλήρες εορταστικό γεύμα (με κρασί και γλυκό): 1.000 με 1.500
Αν αναλογιστούμε ότι οι θερμίδες που χρειάζονται ημερησίως οι ενήλικες γυναίκες που κάνουν καθιστική ζωή είναι περίπου 1.500 (και 1.800 για τις γυναίκες που γυμνάζονται τρεις φορές την εβδομάδα), ενώ οι ημερήσιες θερμίδες που χρειάζονται οι ενήλικες άνδρες που κάνουν καθιστική ζωή είναι περίπου 1.800 (2.100 για τους άνδρες με μέτρια σωματική δραστηριότητα και 2.400 με 2.800 για τους άνδρες με αυξημένη σωματική δραστηριότητα), μπορούμε να καταλάβουμε πόσο πρέπει να φάμε και πόσο να γυμναστούμε μετά για να κάψουμε αυτό που φάγαμε.

Οι 6 chocaholic πειρασμοί του κόσμου

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008 at 2:55 μ.μ.

Συγκεντρώσαμε και παρουσιάζουμε έξι από τις κορυφαίες σοκολάτες του κόσμου, τις οποίες μπορείτε να παραγγείλετε online, για να μην πιαστείτε αδιάβαστοι –διότι ότι και αν σας έχουν πει, κανένας bon vivant δεν κακόμαθε τους καλεσμένους του με Ferrero Rocher.


La Maison du Chocolat
Χώρα προέλευσης: Γαλλία
Ενδεικτική τιμή: 58,70 ευρώ τα 570 γραμμάρια τρούφες
Το «Σπίτι της Σοκολάτας» διεκδικεί επάξια τον τίτλο του παρασκευαστή της εκλεκτότερης σοκολάτας στη Γαλλία –και μιας από τις καλύτερες ολόκληρης της Ευρώπης. Οι δερμάτινες συσκευασίες του προϊδεάζουν για την ποιότητα του περιεχομένου, ενώ κάθε σοκολατάκι περιέχει κατά 65% κακάο –πράγμα που εξασφαλίζει την τέλεια ισορροπία μεταξύ πικρής και γλυκιάς γεύσης. Από τις γλυκές δημιουργίες του… οίκου ξεχωρίζουν, βέβαια, οι τρούφες μαύρης σοκολάτας και σοκολάτας γάλακτος, αλλά και τα marrons glaces, οι καραμέλες και τα mendiants, πλάκες σοκολάτας επικαλυμμένες με αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή φλούδες πορτοκαλιού.
Top συνοδευτικό: Ο ιδρυτής του La Maison, Robert Linxe, προτείνει απλά ένα ποτήρι μεταλλικό νερό ως καταλληλότερο συνοδευτικό για τις σοκολάτες του. Αν δεν μπορείτε να απαρνηθείτε το αλκοόλ, το «Σπίτι» προτείνει –το μαντέψατε– γαλλικό κρασί: Riversaltes, Maury, Banyuls ή Rasteau.

Chocolatier Neuhaus
Χώρα προέλευσης: Βέλγιο
Ενδεικτική τιμή: 63 ευρώ τα 42 κομμάτια τρούφες
Από την ίδρυσή της το 1857 από τον Jean Neuhaus, η σοκολατερί Neuhaus έχει κερδίσει την υπόληψη του πρώτου παρασκευαστή πραλίνας, που έθεσε τις βάσεις και το παράδειγμα για όλους όσοι ακολούθησαν. Η παράδοση τηρείται εδώ και δύο σχεδόν αιώνες κατά γράμμα, και η εταιρεία προσφέρει κάθε είδος σκούρας και σοκολάτας γάλακτος που μπορείτε να φανταστείτε –80 συνολικά ποικιλίες– με γέμιση καραμέλας, ξηρών καρπών, καφέ και λικέρ, μεταξύ άλλων. Περιττό να αναφέρουμε ότι όλες παρασκευάζονται με τα καλύτερα υλικά.
Top συνοδευτικό: Τα περισσότερα παραδοσιακά τους προϊόντα συνδυάζονται τέλεια με ένα κόκκινο κρασί με γεμάτο σώμα.

Charbonnel et Walker
Χώρα προέλευσης: Αγγλία
Ενδεικτική τιμή: Περίπου 75 ευρώ το κιλό τα απλά σοκολατάκια
Από τους πρώτους παρασκευαστές σοκολάτας στη Βρετανία, η εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1875 σε ένα μικρό εργοστάσιο στη Νότια Αγγλία, από όπου οι χειροποίητες σοκολάτες παραδίδονταν προς πώληση στο Λονδίνο. Από τότε μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει –από τα σημαντικότερα, η μέθοδος παραγωγής, που εξευγενίστηκε, και το εργοστάσιο, που μεγάλωσε– αλλά η υψηλή ποιότητα παραμένει ανέπαφη. Από τα προϊόντα ξεχωρίζουν τα διάσημα Ginger Sticks, τα Rose & Violet Creams και οι πολυτελείς τρούφες –με σαμπάνια, με φράουλες, με καπουτσίνο, με Πόρτο και βατόμουρα μεταξύ άλλων.
Top συνοδευτικό: Οι τρούφες σαμπάνιας συνδυάζονται τέλεια με ένα ποτήρι Dom Perignon. Παρομοίως, οι φημισμένες Port Truffles του οίκου δε θα μπορούσαν παρά να… απαιτούν ένα ελαφρύ Πόρτο δίπλα τους.

Noka Chocolate
Χώρα προέλευσης: Ιαπωνία
Ενδεικτική τιμή: Περίπου 85 ευρώ τα 24 κομμάτια τρούφες
Το πάθος της “chocolatier” της Noka Chocolate, Katrina Merrem, είναι, όπως η ίδια δηλώνει, να επαναφέρει τη σοκολάτα στην αγνότερη, πολυτελέστερη εκδοχή της, παρασκευάζοντας τις εκλεκτότερες τρούφες μαύρης σοκολάτας στον κόσμο. Το αποτέλεσμα είναι η Vintages Collection της Nuka, μια συλλογή από τις εκλεκτότερες ποικιλίες σοκολάτας του κόσμου –από τη Βενεζουέλα, το Trinidad, το Εκουαδόρ και την Ακτή του Ελεφαντοστού. Από τα υπόλοιπα προϊόντα της εταιρείας, ξεχωρίζει η «μεικτή συλλογή», ένα κουτί με τις καλύτερες μαύρες σοκολάτες και τρούφες της εταιρείας.
Top συνοδευτικό: Οι παρασκευαστές της προτείνουν να συνδυάσουμε τις συλλογές της Noka με δυνατό κόκκινο κρασί ή σαμπάνια brut.

DeLafée chocolates
Χώρα προέλευσης: Ελβετία
Ενδεικτική τιμή: 85 ευρώ τα οκτώ κομμάτια
Οι αναζητούντες την πολυτέλεια ακόμα και στη σοκολάτα τους βρίσκουν στη σοκολατερί DeLafée το ναό τους. Εκλεκτές σοκολάτες πασπαλισμένες με 24 καρατίων φαγώσιμο χρυσάφι χαρίζουν επάξια στον ιδρυθέντα το 2004 οίκο τον τίτλο της πλέον exclusive σοκολάτας του κόσμου. Τα προϊόντα παρασκευάζονται από ένα μείγμα κόκκων κακάο Criollo από τη Βενεζουέλα και το Εκουαδόρ και Forestero από την Γκάνα. Ξεχωρίσαμε τις gold pralines, με 56% κακάο και γέμιση από κρεμώδη σοκολάτα και το χρυσό γλειφιτζούρι, σε σχήμα καρδιάς και γεύση φράουλας, επικαλυμμένο με το γνωστό βρώσιμο χρυσάφι.
Top συνοδευτικό: Ένα τόσο πολύτιμο μέταλλο όπως το χρυσάφι δε θα μπορούσε να συνοδεύεται παρά από ένα μπουκάλι εκλεκτή σαμπάνια.

Dagoba Organic Chocolate
Χώρα προέλευσης: ΗΠΑ
Ενδεικτική τιμή: Περίπου 22 ευρώ οι 12 σοκολάτες
Το όνομά της σημαίνει ναός των θεών στα σανσκριτικά –και, αν κρίνουμε από τη γεύση, δεν πρέπει να είναι τυχαίο. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε από τον πρώην σεφ Frederick Schilling, αγοράζει μόνο μαζεμένους με το χέρι, βιολογικούς κόκκους κακάο από κοινοπραξίες στη Δομινικανή Δημοκρατία, την Κόστα Ρίκα, το Εκουαδόρ και τη Μαδαγασκάρη. Η επιλογή της εταιρείας να εφαρμόσει τις αρχές και τις πρακτικές του fair trade είναι που ανεβάζει κατά τι την τιμή. Ανάμεσα στις σοκολάτες της, ξεχωρίζουν αυτή με τη μέντα, η lime και macadamia nuts και η chai, σοκολάτα γάλακτος με κάρδαμο, γλυκάνισο, μαύρο πιπέρι και κανέλα. Τα προϊόντα της Dagoba κέρδισαν το 2001 τον τίτλο των καλύτερων βιολογικών σοκολατών από το περιοδικό Food & Wine, αλλά και αυτόν της καλύτερης σοκολάτας του κόσμου από το CNNMoney.com.
Top συνοδευτικό: Καφές από την Κόστα Ρίκα ή τη Δομινικανή Δημοκρατία –πάντα προϊόν δίκαιου εμπορίου, βέβαια.

Όσπρια

Αναρτήθηκε από Nena | | Posted On Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008 at 12:35 μ.μ.


Γενικώς είναι προϊόντα φυσικά της γης. Πλούσια σε φυτικές πρωτείνες, ακόρεστα λίπη και άμυλο. Ιδανικά για περιόδους νηστειών, ακριβώς γιατί είναι πολύ πλούσια σε φυτική πρωτείνη. Περιέχουν σίδηρο, βιταμίνες ABC, ασβέστιο και ιχνοστοιχεία. Δεν περιέχουν χοληστερόλη (μια από τις μάστιγες της διατροφικής μας εποχής), ενώ είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, κάλιο, φώσφορο μαγνήσιο. Συστήνονται και σε υπερτασικούς καθώς δεν περιέχουν νάτριο. Τι στο καλό άλλο θέλουμε για να τα υιοθετήσουμε συχνότερα στη διατροφή μας; Όμως, θυμηθείτε πως για να αποδώσουν πρωτείνη αρίστης βιολογικής αξίας καλύτερα να συνδυάζονται με υδατάνθρακες. Η καλύτερη επιλογή είναι το ρύζι, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως και οι ξηροί καρποί. Η φωτογραφία είναι από φαγάκι νοστιμότατο με ρεβύθια και ρύζι κι αν πολύ με παρακαλέσετε μπορεί να σας δώσω και την πανεύκολη συνταγή!
Πάντως προτιμήστε να αγοράσετε ελληνικά όσπρια, φασόλια Καστοριάς, Πρεσπών. Να αποφεύγετε τα παλιά και φαίνονται διότι έχουν κιτρινίσει. ΄Αλλωστε το φετινό φασόλι π.χ. όταν το δαγκώσετε λίγο ωμό, είναι κάπως μαλακό, αλλιώς τα χάσατε τα δοντάκια σας. Φυλάξτε τα σε γυάλινα βάζα κι αν είναι δυνατόν στο ψυγείο. Ελέγχετέ τα κατά καιρούς να μην πιάσουν ζωύφια.

Ο Κιάνου Ριβς στην κουζίνα?

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008 at 7:51 μ.μ.

Μερικές φήμες είναι τόσο νόστιμες, που δεν μπορείς να αντισταθείς και να μην τις σχολιάσεις προτού ακόμα επιβεβαιωθούν. Στο internet αλιεύσαμε την πληροφορία ότι ο Ντέιβιντ Φίντσερ θα σκηνοθετήσει τον Κιάνου Ριβς σε παραγωγή της Sony με τίτλο The Chef και τη μοιραζόμαστε μαζί σας σα μικροσκοπικό amuse bouche! Όσοι μαγνητίζονται από τον αστραφτερό κόσμο της haute cuisine, τη λάμψη των αστεριών Michelin και τις ευφάνταστες δημιουργίες των αλχημιστών της μαγειρικής τέχνης, μάλλον θα υποδεχθούν το project με χαρά, αν και το περιεχόμενο της ταινίας παραμένει στη σφαίρα της εικασίας (- πάντως όπου διαβάσαμε την είδηση, τα συμφραζόμενα ήταν ... γευστικά, αφού προς στιγμήν αναρωτηθήκαμε αν ο Chef θα μπορούσε να παραπέμπει κάπου αλλού). Ο κόσμος των εστιατορίων και οι «παράξενοι» άνθρωποι που σε σημείο εμμονής αφιερώνουν τη ζωή τους στην τελειοποίηση μιας Madera sauce, στην αναζήτηση της σπανιότερης τρούφας, ή στο απόλυτο ψήσιμο του φιλέτου, φαίνεται ότι ασκούν γοητεία στους film makers. Είτε πρόκειται για την Κάθριν Ζέτα Τζόουνς (ok, από αυτό το πιάτο δε ζητήσαμε και τη συνταγή), είτε τον πιο γλυκό ποντικό του Παρισιού (μπορoύμε να έχουμε λίγο ακόμα Ratatouille παρακαλώ;) οι σκηνοθέτες της κουζίνας γίνονται στόχος των κινηματογραφικών παραγωγών και από κοντά οι patissiers, οι sous chefs, οι sommeliers, και φυσικά ο εχθρός: γευσιγνώστες, κριτικοί και οι food editors... Οι φαν του Hell’s Kitchen καi του τρομερού παιδιού της (κατά βάση) λονδρέζικης εστιατορικής σκηνής, Gordon Ramsey, καθώς και οι αναγνώστες των εμπιστευτικών εξομολογήσεων του Anthony Bourdain (Kitchen Confidential) έχουν διαπιστώσει ότι στο εσωτερικό μιας επαγγελματικής κουζίνας πολλά μπορείς να ακούσεις, πολλούς no ordinary ανθρώπους να συναντήσεις και ακόμα περισσότερα μπορούν να συμβούν: Μέχρι κι η περίπτωση ο Κιάνου- Chef να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τα μαχαίρια εκτός κουζίνας ήταν μέσα στις σκέψεις μας που κατασκεύαζαν ιστορίες τρόμου και μυστηρίου με φόντο τα λαχανικά julien. Μάλλον το παρακάναμε με τα σενάρια, αλλά, σε κάθε περίπτωση, το καθαρό μυαλό του Φίντσερ (The Curious Case of Benjamin Button - προσεχώς κοντά μας) εγγυάται ότι κάτι δημιουργικό μαγειρεύεται στην κινηματογραφική μαρμίτα, ενώ ο Ριβς, έχοντας τελειώσει τα γυρίσματα της ταινίας The private Lives of Pippa Lee, φέρεται τουλάχιστον διαθέσιμος να φορέσει το σκούφο.

Οι 9 «αλμυρότερες» λιχουδιές στον κόσμο

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On at 5:14 μ.μ.

Με την οικονομική κρίση να πλήττει άμεσα πλέον τον καταναλωτή, φαίνεται καλή χρονική συγκυρία για να ρίξουμε μια ματιά στα ακριβότερα τρόφιμα στον πλανήτη. Ενώ πολλοί αγωνίζονται να ταΐσουν την οικογένειά τους, πολλά από τα κάτωθι φαγητά πιθανότατα βρίσκουν το δρόμο τους προς τα στομάχια κάποιων από τους πλουσιότερους γκουρμέ του πλανήτη. Για να το θέσουμε διαφορετικά, εάν θέλετε να κάνετε μια ομελέτα με τα υλικά αυτά, πιθανότατα θα πρέπει να υποθηκεύσετε το σπίτι σας, αν και το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα δικαιολογεί τη θυσία.

Το ψάρι Fugu (φεγγαρόψαρο) Τιμή ανά κιλό: 100 – 240 ευρώ
Πρόκειται για αρχαία ιαπωνική συνταγή με… θανάσιμες προεκτάσεις. To fugu ανήκει στα σπάνια ψάρια που όταν θυμώνουν… φουσκώνουν ενώ το κρέας του, εάν δεν μαγειρευτεί με τη σωστή διαδικασία, μπορεί να παράξει δηλητήριο αρκετό για να σκοτώσει 30 ανθρώπους. Το δηλητήριο του fugu είναι 1.200 φορές πιο θανατηφόρο από το υδροκυάνιο, ενώ δεν έχει βρεθεί αντίδοτο. Ο θάνατος από δηλητήριο fugu είναι ιδιαίτερα επίπονος, καθώς το θύμα οδηγείται σταδιακά από τη ναυτία στην παράλυση και τελικώς, στο θάνατο από ασφυξία. Συνεπώς, μπορεί το εν λόγω έδεσμα να μην είναι το ακριβότερο στη λίστα, αλλά είναι αυτό που ενδέχεται να σας κοστίσει το απόλυτο τίμημα.

Ιβηρικό ζαμπόν de Bellota Τιμή ανά κιλό: 150 – 320 ευρώ
Το ζαμπόν ibérico de bellota είναι το ακριβότερο χοιρινό προϊόν στον κόσμο. Πρόκειται για το καλύτερο ισπανικό αλλαντικό και προέρχεται από το μαύρο γουρούνι ελευθέρας βοσκής που συναντάται μόνο στα βουνά των ισπανοπορτογαλλικών συνόρων, ενώ η τροφή του αποτελείται αποκλειστικά από βελανίδια (εξ ου και το de bellota).


Μανιτάρια Matsutake Τιμή ανά κιλό: 160 – 1.600 ευρώ
Πρόκειται για έδεσμα που χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στην Ιαπωνία εδώ και αιώνες. Μπορεί να βρεθεί σε συγκεκριμένους τύπους πεύκων στην Ιαπωνία, την Κορέα και την Κίνα. Κάποιοι αποδίδουν την λατρεία των Ιαπώνων στο matsutake στο γεγονός ότι αποτελεί παραδοσιακή αξία και όχι στην ίδια τη γεύση του μανιταριού.


Καφές Kopi Luwak Τιμή ανά κιλό: 210 – 1.060 ευρώ
O καφές Kopi Luwak ή καφές μοσχογαλής είναι ο ακριβότερος καφές στον κόσμο. Παράγεται κυρίως στην Ινδονησία, ενώ η βασική διαφορά του με τον κλασικό καφέ είναι η… φυσική επεξεργασία του. Ειδικότερα, οι κόκκοι του εν λόγω καφέ καταναλώνονται από την άγρια ασιατική μοσχογαλή, δεν χωνεύονται από το πεπτικό της σύστημα και οι ινδονήσιοι τους συλλέγουν από τα περιττώματά της. Προφανώς, τα στομαχικά υγρά του θηλαστικού προκαλούν μια ενζυματική διαδικασία που προσδίδει μοναδικό και πολύπλοκο άρωμα στον καφέ, τουλάχιστον σύμφωνα με όσους έχουν δοκιμάσει. Μάλιστα, οι Αμερικάνοι, αστειευόμενοι, παραγγέλνουν το εν λόγω ρόφημα ως «crappucino».

Μπριζόλα Kobe Τιμή ανά κιλό: 440 – 620 ευρώ
Για τους λάτρεις του κρέατος, αποτελεί το «ιερό δισκοπότηρο» της μπριζόλας, ενώ στην Ιαπωνία ένα γεύμα σε εστιατόριο με το εν λόγω κρέας, το οποίο έχει βραβευθεί για την πλούσια γεύση και την τρυφερότητά του, θα σας κοστίσει περί τα 100 ευρώ. Τα κριτήρια για το αυθεντικό βοδινό Kobe είναι πολύ αυστηρά: το κρέας πρέπει να προέρχεται από συγκεκριμένο ζώο (τα μαύρα βοοειδή Wagyu της φυλής Τajimi-Ushi) γεννημένο, μεγαλωμένο και θανατωμένο στην ευρύτερη περιφέρεια του Kobe. Σύμφωνα με την παράδοση, τα εν λόγω ζώα ακολουθούν συγκεκριμένο διαιτολόγιο καθ’ όλη τη ζωή τους ενώ δέχονται τακτικά μασάζ (για να μαλακώνει το κρέας). Όσοι έχουν δοκιμάσει την εν λόγω μπριζόλα μιλούν για την απόλυτη εμπειρία στη μπριζόλα. Ωστόσο, απαιτείται προσοχή στις απομιμήσεις «τύπου Kobe».

Σαφράν, ελληνικός κρόκος Τιμή ανά κιλό: 880 - 8.800 ευρώ
Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για το πιο ακριβό καρύκευμα στον κόσμο. Προέρχεται από τον κρόκο του σαφράν, το οποίο θεωρείται ότι προέρχεται από τη χώρα μας, ενώ καλλιεργείται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διάφορα μέρη του κόσμου. Το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα και το έντονο άρωμα του σαφράν θεωρείται απαραίτητο για μια ευρεία γκάμα συνταγών, από την ισπανική παέγια και τη γαλλική μπουγιαμπέσα μέχρι το ινδικό μπιργιάνι. Η υψηλή τιμή του οφείλεται στην εξειδικευμένη και «αντι-οικονομική» διαδικασία παραγωγής του, καθώς για την παραγωγή ενός κιλού από το καρύκευμα, απαιτούνται περίπου 150.000 ανθοί από το φυτό σαφράν.

Λευκή τρούφα Τιμή ανά κιλό: 2.400 - 7.500 ευρώ
Το παράξενο αυτό λευκό μανιτάρι λατρευόταν για την εκλεκτή γεύση του από την αρχαιότητα, με τους Ρωμαίους να έχουν εκπαιδεύσει γουρούνια για να το ανακαλύπτουν. Ακόμη και σήμερα, αντιστέκεται πεισματικά στις απόπειρες συστηματικής καλλιέργειας και τα μόνα μέρη που μπορεί να βρεθεί είναι οι ρίζες δέντρων σε συγκεκριμένες περιοχές της Ιταλίας και της Κροατίας. Οι «κυνηγοί» μανιταριών συνεχίζουν να χρησιμοποιούν γουρούνια, καθώς το άρωμα της τρούφας έχει ομοιότητες με το άρωμα της ερωτικής ορμόνης του χοίρου. Η λευκή τρούφα ξεχωρίζει λόγω της έντονης γεύσης της, του πλούσιου αρώματος και της σπανιότητάς της. Η υψηλότερη τιμή που πληρώθηκε ποτέ για λευκή τρούφα ήταν τα 264.000 ευρώ που καταβλήθηκαν το Δεκέμβριο του 2007 για 1,5 κιλό.

Χαβιάρι Almas Τιμή ανά κιλό: 14.800 - 27.400 ευρώ
Οι λάτρεις της εν λόγω ποικιλίας χαβιαριού συνήθως μπαίνουν σε λίστες αναμονής και περιμένουν έως και τέσσερα χρόνια για να αποκτήσουν τα σπάνια αυγά της ιρανικής ποικιλίας Almas. Το εν λόγω χαβιάρι διαφέρει από το σύνηθες μαύρο, τόσο στη γεύση όσο και στην όψη (το χρώμα των αυγών είναι υποκίτρινο).

Χρυσός Τιμή ανά κιλό: 26.400 - 88.000 ευρώ

Το πιο ακριβό τρόφιμο στον κόσμο, και επίσημα, είναι ένα μέταλλο. Γνωστό στη βιομηχανία τροφίμων ως πρόσθετο E175, για τον υπόλοιπο κόσμο είναι το παλιό καλό χρυσάφι. Χρησιμοποιείται συνήθως σε μικρές ποσότητες φύλλων χρυσού 23 καρατίων ως διακόσμηση σε ακριβά πιάτα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η χρήση του στην κουζίνα είναι απολύτως ασφαλής, καθώς είναι ένα αδρανές μέταλλο που περνά απλώς μέσω του εντερικού συστήματος. Ο χρυσός θα περάσει από το σώμα μετά από περίπου 24 ώρες, αμετάβλητος, χωρίς να προκαλέσει οποιαδήποτε ζημιά ή αντίδραση. Και μετά, ψάχνεις το χρυσάφι στην τουαλέτα, υποθέτω…

Μήνυση στον Τζάστιν Τίμπερλεϊκ..

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008 at 6:01 μ.μ.

"Μάνα δεν μου κολλάνε τα ένσημα" ή καλύτερα "Εεεερεε κατι μηνύσεις που θα πέσουν!!!" Οι υπάλληλοι του εστιατορίου Southern Hospitality BBQ, στο οποίο συνιδιοκτήτης είναι ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, έκαναν μήνυση στον τραγουδιστή και τους συνεργάτες του ζητώντας μισθούς και υπερωρίες που δεν τους έχουν πληρωθεί. Τουλάχιστον 50 υπάλληλοι υπογράφουν τη μηνυτήρια αναφορά, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι οι διευθυντές του εστιατορίου που βρίσκεται στο Μανχάταν, μάζευαν τα χρήματα από τα φιλοδωρήματα χωρίς να τα μοιράζουν στους υπαλλήλους. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται μήνυση σε κάποιον διάσημο ιδιοκτήτη εστιατορίου στο Μανχάταν, για μη πληρωμή μισθών. Παλαιότερα υπάλληλοι είχαν κάνει μήνυση για παρόμοιες υποθέσεις στον Ρόμπερτ Ντε Νίρο και τον Jay Z, που επίσης έχουν εστιατόρια στη Νέα Υόρκη. Κοιτάξτε χαρές και αγκαλιάσματα στην φωτο!!! Μακριά απο την κουζίνα μας...

Ο Χάρισον Φορντ μαγειρεύει άριστα

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On at 3:56 μ.μ.

Ο χολυγουντιανός σταρ Χάρισον Φορντ αποδεικνύεται άριστος μάγειρας στο σπίτι του, με τη γυναίκα του να δηλώνει εντυπωσιασμένη από αυτές τις ικανότητές του. Ε, τι να πει κι αυτη σε μεγαλο άνθρωπο...να τον πικράνει???
Μάλιστα, ο γιος του Φορντ, ο Μπεν θεωρείται από τους καλύτερους σεφ σε μεγάλο εστιατόριο του Λος Άντζελες. Ο Χάρισον Φορντ και η σύζυγός του Καλίστα Φλόκχαρτ (μαζί από το 2002), θεωρούνται από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια στο Χόλυγουντ, ξέρετε...μέχρι να χωρίσουν! Από τις συνήθειές τους είναι να καλούν φίλους και συναδέλφους τους στο σπίτι τους και να τους μαγειρεύουν. «Εγώ είμαι μέτρια μαγείρισσα. Ο Χάρισον, όμως, θεωρώ ότι είναι πολύ καλός σεφ», δηλώνει η Φλόκχαρτ (τί θα τρωεί η καψερή και δεν το μαρτυράει...) σε δημοσιογράφους και βγάζει μια ακόμη πτυχή του ώριμου γόη του Χόλυγουντ στην επιφάνεια.
Και εμένα μου άρεσει το βελονάκι αλλα δεν θα φτιάξω και την προίκα μου...

Το κραχ χτυπάει τη γαλλική κουζίνα

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008 at 11:13 π.μ.

Η οικονομική κρίση επεκτείνεται στα γαλλικά εστιατόρια και πλήττει τους Γάλλους εκεί που τους πονάει περισσότερο: στους γευστικούς τους κάλυκες. Τρώνε πλέον ένα σάντουιτς για μεσημεριανό και στο εστιατόριο παραγγέλνουν μόνο κυρίως πιάτο. Σχεδόν 3.000 εστιατόρια και καφετέριες έκλεισαν το πρώτο εξάμηνο του 2008 στη Γαλλία. Σ΄ όλο το Παρίσι και σ΄ όλη τη Γαλλία, τα τραπέζια των εστιατορίων μένουν άδεια. Σχεδόν 3.000 εστιατόρια και καφετέριες έκλεισαν από τον Ιανουάριο ώς τον Ιούνιο στη χώρα (30% περισσότερα απ΄ ό,τι κατά την ίδια περίοδο πέρυσι), ενώ τα έσοδά τους μειώθηκαν φέτος κατά 20%. Αν οι Γάλλοι έπαψαν να επιδίδονται στο αγαπημένο τους σπορ- να τρώνε έξω- κάτι βαθιά ανησυχητικό υπάρχει στην κατάσταση της Γαλλίας.

Η κρίση πλήττει τα φθηνά συνοικιακά εστιατόρια, καθώς οι Γάλλοι προτιμούν πλέον να μην τρώνε έξω συχνά Σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα από την εταιρεία ερευνών Εuler Ηermes SFΑC, 1.782 «παραδοσιακά» γαλλικά εστιατόρια πτώχευσαν κατά τους πρώτους έξι φετινούς μήνες- 25% περισσότερα σε σχέση με το 2007. Τα θύματα είναι κυρίως μεσαία και φτηνά εστιατόρια της γειτονιάς και όχι τα ακριβά, γαστρονομικά εστιατόρια. Οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο στις καφετέριες (κατά 56%), κυρίως λόγω της απαγόρευσης του καπνίσματος. Ακόμη και τα φαστφουντ (έκλεισαν 19% περισσότερα απ΄ ό,τι πέρυσι) αισθάνονται την κρίση. Η κατάσταση αυτή οφείλεται σε αριθμό παραγόντων που συσσωρεύτηκαν, εξηγεί η Μαρί- Κριστίν Σμιτ που συμμετείχε στην έρευνα. «Τα εισοδήματα έχουν καταρρεύσει στη Γαλλία, πράγμα που σημαίνει μείωση των εξόδων για όλες τις υπηρεσίες και τα είδη πολυτελείας. Επιπλέον έχουμε την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Επίσης έχουμε την έκρηξη του κόστους των τροφίμων, γεγονός που σημαίνει ότι τα εστιατόρια αναγκάσθηκαν να αυξήσουν τις τιμές και να χάσουν έτσι πελάτες».

Παράλληλα πάρα πολλοί Γάλλοι τρώνε τώρα ένα σάντουιτς, που πολλές φορές έχουν μάλιστα ετοιμάσει από το σπίτι, και δεν πηγαίνουν στο εστιατόριο για το μεσημεριανό τους, όπως έκαναν ώς τώρα. Ή, όταν τρώνε στο εστιατόριο, παραγγέλνουν μόνο κυρίως πιάτο, χωρίς ορεκτικό και επιδόρπιο, επισημαίνει ο κριτικός εστιατορίων τής «Λε Φιγκαρό», Φρανσουά Σιμόν. Η αλλαγή αυτή δημιουργεί μεγάλο εκνευρισμό στους εστιάτορες, οι οποίοι τον εκδηλώνουν στους πελάτες τους. Στο παρισινό εστιατόριο «Αux Lyonnais» που ανήκει στον διάσημο σεφ Αλέν Ντικάς, πελάτες που αρνούνται να παραγγείλουν ορεκτικό προειδοποιούνται ότι το κύριο πιάτο τους «θα χρειαστεί πολλή ώρα», λέει ο Σιμόν. Στο εστιατόριο «Αu Quincy», κοντά στο Γκαρ ντε Λυών, δύο ζευγάρια διώχτηκαν πρόσφατα αφού αρνήθηκαν να παραγγείλουν ορεκτικό. Όταν διαμαρτυρήθηκαν, ο σεφ αναφώνησε: «Και πώς περιμένετε να ζήσω;».

Γάλλοι μπλόγκερ κατηγορούν τους εστιάτορες ότι προκάλεσαν οι ίδιοι τα προβλήματά τους επειδή επωφελήθηκαν αθέμιτα από το ευρώ. Οι τιμές των εστιατορίων αυξήθηκαν δυσανάλογα, επειδή οι ιδιοκτήτες τους εκμεταλλεύτηκαν τη νομισματική αλλαγή από το φράγκο στο ευρώ.

Μανιτάρια

Αναρτήθηκε από Nena | | Posted On at 6:40 π.μ.


Η εποχή τους ξεκινάει από το τέλος Αυγούστου και φτάνει στο τέλος Νοεμβρίου. Φυσικά εξαρτάται πολύ από τον καιρό (βροχές, κρύο κ.λπ.)

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως τα μανιτάρια είναι πλούσια πηγή βιταμινών (C, D), καθώς και αντιοξειδωτικών. Ότι ακόμα αποδίδουν ελάχιστες θερμίδες και κυρίως έχουν ισάξιες προτείνες με το κρέας χωρίς όμως τις τοξίνες και τα λίπη του κρέατος.

Η συγκομιδή τους είναι δύσκολη για όσους δεν ξέρουν και καλά θα κάνουν να μην δοκιμάσουν να τα μαζέψουν στην τύχη, επειδή πολλά απ αυτά είναι πανέμορφα αλλά, όπως ήδη θα ξέρετε, είναι και δηλητηριώδη.

Σύντομα θα αναφέρω δέκα ήδη που υπάρχουν ως βρώσιμα: Πλευρώτους, Ασπρομανίταρα, Αμανίτης καισαρικός ή αυγά του Καίσαρα, σπάνια και μοναδικά, Πορτομπέλο, Βωλίτες ή porcini, Κανθαρέλα, Μορχέλα, Μαύρη τρομπέτα, Shitake και τέλος η μοναδική αρχόντισα η Τρούφα. Τρούφες υπάρχουν χειμωνιάτικες και καλοκαιρινές. Οι χειμωνιάτικες είναι και οι πιο ακριβές.

Μπορείτε πολλά από τα είδη αυτά να τα βρείτε φρέσκα στην αγορά και να τα καθαρίσετε με σκληρό πινελάκι αφού κόψετε το ποδαράκι τους και να τα μαγειρέψετε μόνα τους ή μέσα σε φαγητό της αρεσκείας σας.

Μπορείτε όμως να βρείτε και πολλά αποξηραμένα. Αυτά θα τα "ζωντανέψετε" αν τα μουλιάσετε σε χλιαρό νερό ή και κρασί αν αυτό το κρασί το ζητάει η συνταγή σας. Θα τα αφήσετε για 25 λεπτά περίπου και δεν θα πετάξετε το νερό τους. Θα το σουρώσετε αρκετές φορές και θα το χρησιμοποιήσετε για το φαγητό που φτιάχνετε ή άλλη φορά σε σούπα, σάλτσα κ.λπ. Τα μανιτάρια στο μεταξύ θα τα στεγνώσετε όσο γίνεται με χαρτί κουζίνας.

Θυμηθείτε ότι τα φρέσκα μανιτάρια φυλάσσονται στο ψυγείο για μέχρι και 9 μέρες, ενώ τα αποξηραμένα φυλάσσονται για καιρό, καλά κλεισμένα και σε δροσερό μέρος.

Η εποχή του τσίπουρου

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008 at 8:57 μ.μ.

Το τσίπουρο σαν ένα άχρωμο γλυκανισάτο απόσταγμα στέμφυλων παραγόταν από παλιά σε ολόκληρη τη Μεσόγειο γνωστό με διάφορα ονόματα: τσίπουρο, αράκ, γκράπα. Το ποτό των φτωχών μέχρι πριν λιγότερο από είκοσι χρόνια, ακολουθώντας ένα δρόμο παρόμοιο με αυτό της γκράπας ? χωρίς βέβαια να έχει αποκτήσει ακόμα της αίγλη της- εξελίχθηκε σε ένα σπουδαίο απόσταγμα. Στην Ελλάδα, παράγονται σημαντικά τσίπουρα, όπως εκείνο της Mακεδονίας, Θεσσαλίας, Tυρνάβου, Kρήτης. Αλλά δεν ήταν παρά την τελευταία δεκαπενταετία -το 1988- που επετράπη η απόσταξη του. Πριν η παραγωγή τσίπουρου γινόταν αποκλειστικά ?κατ’οίκον? και η πώληση του ήταν απαγορευμένη πράγμα που το έκανε να χαθεί από το προσκήνιο. Τελικά μετά από πιέσεις το Ελληνικό κράτος ψήφισε νόμο που κατοχύρωνε το τσίπουρο ως παραδοσιακό ελληνικό προϊόν και επέτρεψε την παραγωγή του και πώλησή του ως εμφιαλωμένου. Σερβίρετέ το σε ποτήρια αποστάγματος ή σφηνάκια με μεζέδες όπως παστουρμά, παστά ψάρια, σαρδέλες, τσίρο, γαύρο μαρινάτο, χταπόδι ψητό και ελιές.

Μύθος ή αλήθεια
Το τσίπουρο πίνεται κρύο: MΥΘΟΣ. Πρέπει να το απολαύσετε απλώς δροσερό στους 10-15οC. Ποτέ παγωμένο, γιατί θα χάσει τα αρώματά του. Και φυσικά, το τσίπουρο θέλει μεζέ. Βάλτε πλάι στο γλυκανισάτο, αλμυρά θαλασσινά και ψάρια, αυγοτάραχο, σκληρά κίτρινα τυριά. Αν πάλι είναι «άνευ», μπορείτε να φτάσετε μέχρι τις μαυριδερές πικρές ελιές, τα κριτσανιστά τηγανητά λαχανικά, τα καπνιστά ψαρικά.

Καθαρίζουμε σωστά...την κουζίνα μας???

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On at 8:48 μ.μ.

Με τα χρόνια, όλοι αυτοί οι πρακτικοί και έξυπνοι τρόποι ξεχάστηκαν εις βάρος του περιβάλλοντος. Σήμερα, η οικολογική ευαισθησία και ανάγκη για μία πιο υγιεινή ζωή αυξάνεται συνεχώς και αναζητάμε, όχι μόνο φιλικά για το περιβάλλον απορρυπαντικά, αλλά και τους παραδοσιακούς αβλαβείς τρόπους καθαρισμού. Εμείς, φροντίσαμε και συγκεντρώσαμε όλες τις συνταγές που χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας, για να είναι η κουζίνα μας όχι μόνο καθαρή, αλλά και φιλική προς το περιβάλλον.

Καθαρίζουμε με οικολογικό τρόπο


Τα σιφόνια του νεροχύτη

Για να καθαρίσουμε το σιφόνι του νεροχύτη ρίχνουμε μέσα μια κουταλιά της σούπας σόδα και στη συνέχεια καυτό νερό.
Τους πάγκους εργασίας Εάν θέλουμε να καθαρίσουμε τους πάγκους εργασίας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χυμό φρέσκου λεμονιού.

Τα δάπεδα της κουζίνας

Αναμειγνύουμε 1/2 ποτήρι κρυσταλλική σόδα, με 1/2 ποτήρι τριμμένο σαπούνι και περνάμε με αυτό καλά τα δάπεδα, με τη βοήθεια μιας βούρτσας. Στη συνέχεια, τα ξεβγάζουμε με καθαρό νερό.

Ολοκαίνουργιες βρύσες

Αν θέλουμε οι βρύσες μας να λάμπουν, τις καθαρίζουμε με ένα πανί βρεγμένο με ξίδι.

Τα μάτια της κουζίνας
Για να ξαναδώσουμε λάμψη στην κουζίνα μας και να την καθαρίσουμε από τα καμένα λίπη, ρίχνουμε τοπικά, λευκό ξίδι και το αφήνουμε να μουσκέψει για αρκετή ώρα.

Λαμπερές ξύλινες επιφάνειες

Για να δώσουμε λάμψη στις ξύλινες επιφάνειες της κουζίνας μας, ρίχνουμε μια μικρή ποσότητα λινέλαιο ή κερί μέλισσας σε ένα βαμβακερό πανί και στη συνέχεια, το περνάμε ελαφρά πάνω στις επιφάνειες. Θα λάμψουν σαν να είναι καινούργιες!

Λευκά μάρμαρα
Για να απαλλάξουμε τα μάρμαρα της κουζίνας μας από αντιαισθητικές κηλίδες, μπορούμε να τα τρίψουμε με πράσινο σαπούνι. Εάν πάλι θέλουμε να απαλλαγούμε από τις δυσάρεστες οσμές, τα τρίβουμε με χυμό λεμονιού και δεν χρησιμοποιούμε ποτέ ξίδι.

Ολοκαίνουργιες επιφάνειες Inox δίχως δαχτυλιές
Για να απαλλαγούμε από τις αντιαισθητικές δαχτυλιές, καθαρίζουμε καλά τις επιφάνειες Inox και τις στεγνώνουμε με ένα καθαρό πανί. Στη συνέχεια, ρίχνουμε μία μικρή ποσότητα ηλιέλαιο σε ένα καθαρό πανί και τρίβουμε καλά τις επιφάνειες. Το αποτέλεσμα, θα είναι να λάμψουν και να διατηρηθούν έτσι, για αρκετό καιρό.

Αστραφτερά πλακάκια

Για να το πετύχουμε αυτό, απλά προσθέτουμε στο νερό του σφουγγαρίσματος 1 ποτήρι ξίδι. Τα πλακάκια θα γίνουν λαμπερά και πεντακάθαρα.

Γνωρίζετε ότι:
Το λευκό ξίδι έχει απίστευτες ιδιότητες, τόσο καθαριστικές, όσο και απολυμαντικές, με το πλεονέκτημα να μη βλάπτει το περιβάλλον. Εκτός των άλλων είναι και οικονομικό, καθώς καθαρίζει χωρίς να αφρίζει και έτσι, το ξέβγαλμα δεν απαιτεί πολύ νερό.
Για να μη μυρίζει δυσάρεστα το σιφόνι του νεροχύτη, μ?ορούμε να ρίξουμε το κατακάθι από τον καφέ μας. Έτσι, όχι μόνο θα φύγουν οι δυσάρεστες οσμές, αλλά και τα λίπη.

Συμβουλή

Για να καθαρίσουμε και να απολυμάνουμε όλες τις επιφάνειες της κουζίνας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λευκό ξίδι, στο οποίο προσθέτουμε 25 έως 30 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού ή μέντας. Πέρα από απολυμαντικό, θα κάνει την κουζίνα μας να ευωδιάζει.

Ο Jamie Oliver προκαλεί αντιδράσεις!

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On at 8:45 μ.μ.


Ο δημοφιλής Αγγλος σεφ Τζέιμι Όλιβερ βρέθηκε στο "μάτι του κυκλώνα" όταν προβλήθηκε το πρώτο επεισόδιο του νέου κύκλου των εκπομπών του που είχε γυριστεί στο Γιόρκσάϊρ. Οι κάτοικοι της περιοχής τον χαρακτήρισαν "κρετίνο" γιατί έδωσε την εντύπωση ότι οι περισσότεροι από αυτούς τρέφονται αποκλειστικά με "ντονέρ και κεμπάπ". Στην εκπομπή που προκάλεσε την έκρηξη θυμού και δημιούργησε ποίκιλλες αντιδράσεις, ο Τζέιμι, σαν "υπουργός διατροφής" παρουσιάζεται να παραδίνει μαθήματα υγιεινής διατροφής σε οκτώ οικογένειες του Ρόθερχαμ.
Ο 33χρονος σέφ έδειξε ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη πόλη όταν σε προηγουμένη σειρά του, είχε παρακολουθήσει μικρά παιδιά να τρώνε μπέργκερς και τσιπς την ώρα του διαλείμματος στο σχολείο Ο Τζέϊμς έχει κάνει μακροχρόνια εκστρατία για την υγιεινή διατροφή και σε συνεργασία με την βρετανική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ειδικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται στα δημοτικά σχολεία. Στο φετινό πρώτο επεισόδιο επικεντρώθηκε σε μια άνεργη μητέρα που τάϊζε τα παιδιά της αποκλειστικά με έτοιμο φαγητό και η ίδια έτρωγε 10 πακέτα τσιπς για βραδινό. Ο εκπρόσωπος της πόλης επέμεινε ότι ο Όλιβερ έδωσε λανθασμένη εικόνα για την πόλη: "Νομίζει ότι θα πρέπει να είμαστε όλοι λεπτοί σαν σανίδες, και αντι γι΄αυτό τρεφόμαστε μόνο ντονέρ και κεμπάπ. Ο κόσμος έχει εξαγριωθεί μαζί του!". Το Channel 4, μέσα από το οποίο προβάλλεται η εκπομπή, θέλοντας να υπερασπιστεί τον διάσημο σεφ διευκρίνισε ότι το πρώτο επεισόδιο επικεντρώνει το ενδιαφέρον στους ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα γιατί αυτό έχει αντίκτυπο και στην διατροφή τους. Και υπόσχεται οτι στα επόμενα επεισόδια, τα θέματα που θα παρακολουθήσουν θα τους κάνει να αλλάξουν την άποψη που έχουν δημιουργήσει για τις προθέσεις του Τζέιμι Όλιβερ.

Το ξεφτηλίκι της γκουρμεδιάς

Αναρτήθηκε από Nena | | Posted On Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008 at 7:26 π.μ.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ (ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ & ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ!!)
Κέικ σοκολάτας σε 5 λεπτά!!!

Ξυπνάς το βράδυ με μία απίστευτη λιγούρα και συνειδητοποιείςότι δεν έχεις κάποιο γλυκό για να φας.
Σε μία τέτοια δύσκολη κατάσταση ερχόμαστε να δώσουμε λύση. Φτιάξτεένα κέικ σε μόλις 5 λεπτά!
Υλικά
4 κουταλάκια του γλυκού αλεύρι
4 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού κακάο σκόνη
1 Αυγό
3 κουταλάκια του γλυκού γάλα
3 κουταλάκια του γλυκού λάδι
1 κούπα

Οδηγίες
Ανακατεύουμε το αλεύρι με την ζάχαρη και το κακάο
Προσθέτουμε και το αυγό
Ρίχνουμε μέσα το γάλα και το λάδι και ανακατεύουμε καλά
Βάζουμε την κούπα για 3 λεπτά στον φούρνο μικροκυμάτων (1000watt)
Περιμένουμε μέχρι να σταματήσει να φουσκώνει
Το βάζουμε σε ένα πιάτο και το εξαφανίζουμε!

Θα έχει γούστο και νάναι και νόστιμο! Μου το έστειλε φίλη με e-mail. Αδοκίμαστο είναι (ακόμη) Μη βαράτε καλοί μου δάσκαλοι. Ξέρετε τι είναι η νυχτερινή κρίση για γλυκάκι;

Είσαι "τύπος" gourmet? Απόδειξε το!

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008 at 4:46 μ.μ.

Άν θές να λέγεσαι bon viveur και να το βροντοφωνάζεις, ορίστε δέκα πράγματα που δεν πρέπει να χάσεις (γιατί θα χάσεις!)

Century Egg
Το «αιώνιο αυγό», παρά τα όσα μαρτυρά το όνομά του, είναι διατηρημένο όχι περισσότερο από κάποιες εβδομάδες ή μήνες. Πρόκειται για έδεσμα της κινέζικης κουζίνας που φτιάχνεται κυρίως από ορτύκια, πάπια ή κοτόπουλο συντηρημένα για μεγάλο χρονικό διάστημα με άργιλο (!), αλάτι, στάχτη, λάιμ, και ρύζι. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο κρόκος αποκτά σκούρο πράσινο χρώμα και κρεμώδη υφή με έντονη μυρωδιά αμμωνίας, ενώ το ασπράδι παίρνει χρώμα σκούρο καφέ και ζελεδένια υφή.

Iγκουάνα
Ο γλυκύτατος συμπρωταγωνιστής της παλαιότερης τηλεοπτικής σειράς «είσαι το ταίρι μου» αποτελεί εξαίσιο έδεσμα. Στο Σαν Σαλβαντόρ θεωρείται εθνική σπεσιαλιτέ και όχι άδικα. Η φήμη που ακολουθεί το κρέας του ιγκουάνα θέλει η σάρκα του ερπετού να θεραπεύει τα πάντα: από το κρύωμα και τις φουσκάλες, έως την σεξουαλική ανικανότητα. Θα θυμίσει κοτόπουλο, με πολύ πιο ενδιαφέρουσα ωστόσο επίγευση.

Fry Spiders
Αν σας φαίνεται αηδιαστικό, είναι προφανές ότι δεν κατάγεστε από την Καμπότζη, σε αρκετά χωριά της οποίας οι τηγανιτές αράχνες σερβίρονται σαν ένα απλό καθημερινό πιάτο και έχουν τη φήμη ενός από τους καλύτερους μεζέδες στον κόσμο. Όχι όλες οι αράχνες όμως. Η ποικιλία με το ντόπιο όνομα a-ping είναι η κατάλληλη για το τραπέζι μας (λέμε τώρα..). Σε μέγεθος παλάμης, οι αράχνες αυτές αφού θανατωθούν, φυλάσσονται σε μίγμα με αλάτι και ζάχαρη και τηγανίζονται με σκόρδο έως ότου τα πόδια τους να είναι άκαμπτα. Σε εκείνο το σημείο λένε οι ειδικοί το εσωτερικό της αράχνης έχει πάψει να είναι ρευστό. Η διαφορά στη γεύση δεν είναι τόσο μεγάλη από αυτή του αστακού.

Kobe Beef
Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο μπορεί να φτάσει το κρέας», κατά τη φράση διάσημου- τι άλλο;- Γάλλου σεφ. Είναι βοδινό κρέας από μαύρες αγελάδες της ράτσας Tajima-ushi που στην Ιαπωνία μεγαλώνουν με σακέ και μπύρα, αλλά και με... μασάζ (!) αφού έτσι θεωρείται ότι μαλακώνει το κρέας τους. Μην το καταστρέψετε ανάμεσα σε ψωμάκια. Δοκιμάστε το ωμό σε πολύ λεπτές φέτες ή έστω μαγειρεμένο από ειδικούς.

Τρούφες (Όχι τις γλυκές...!)
Ίσως ο πιο bon viveur μυκητάς. Αν η φράση δεν ακούγεται οξύμωρη, η τρούφα είναι έτοιμη να σας ανταμείψει. Πρόκειται για σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού που αναπτύσεται στις ρίζες ορισμένων δένδρων ή/ και θάμνων. Η άσπρη τρούφα είναι ο βασιλιάς. Φυόμενη μόνο στην ιταλική Alba και αποτελώντας "διαμάντι" στις δημιουργίες των διασήμων σεφ, η άσπρη τρούφα έφτασε τη χρονιά που μας πέρασε να τιμάται περί τα 5.000 ευρώ το κιλό! "Φτωχός συγγενής" η εικονιζόμενη μαύρη τρούφα. Το μανιτάρι αυτό ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες ως «ύδνον».Παράγεται (αλλά και καταναλώνεται) κυρίως στην Ιταλία και τη Γαλλία, παρότι φύεται και στην Ελλάδα. Η αφροδιασιακή του φήμη και η θρεπτική του αξία αυξάξουν σημαντικά τη ζήτησή του με αποτέλεσμα η τιμή του να ξεπερνά- εξαρτάται και από την εποχή- τα 1.000 ευρώ το κιλό.

Αυγά πίνας
Εδώ είμαστε πιο τυχεροί από άλλους λαούς, αφού τα οστρακοειδή αποτελούν διατροφική συνήθεια των Ελλήνων. Τα αυγά πίνας, σύμφωνα με επιφανείς οδηγούς γαστρονομίας ωστόσο, έχουν την πρωτοκαθεδρία της γεύσης. Η γεύση της πορτοκαλί ουσίας- των αυγών που θα βρείτε στο εσωτερικό τους, μοιάζει λίγο με χαβιάρι, αλλά αναφέρεται ως πιο πνευματώδης.

Λαγόχορτο
Ανήκει στην οικογένεια των Συνθέτων. Ενώ υπάρχουν περίπου σαράντα είδη του στις Μεσογειακές χώρες, εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι ο λεγόμενος «πρασόφυλλος». Απαντάται σε σκληρά ακαλλιέργητα μέρη και στους αγρούς. Οι ελαφρά πικροί, τρυφεροί βλαστοί και τα φύλλα του τρώγονται ωμά, ενώ βρασμένα με άλλα χόρτα χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χορτόπιτας επί το λαϊκότερον ή άλλων πιο σοφιστικέ εδεσμάτων. Η ρίζα του έχει γεύση καρότου αλλά με περισσότερο ενδιαφέρον.

Ξύδι Μπαλσάμικο (το αληθινό όμως!)
Πόσα μπορεί να πληρώσει κανείς για ένα ξύδι; Περίπου στα 10- 11 ευρώ στα καταστήματα γαστρονομίας και σε ορισμένα σούπερ μάρκετ θα βρείτε το αυθεντικό μπαλσάμικο ξύδι. Δεν πρόκειται για το επιχρωματισμένο με καραμέλα απλό ξύδι, αλλά για την αυθεντική γεύση που φτιάχνεται μόνο στη Modena και που παλαιώνει για τουλάχιστον τρία έτη σε ξύλινα βαρέλια χάριν της πολυπλοκότητας της γεύσης. Το σωστό μπαλσάμικο θα μοιάζει με σκουρόχρωμα παχύρευστο σιρόπι και θα τρώγεται και... σκέτο.

Μεδούλι
Στη συνείδηση του λαού μας είναι ταυτόσημο της «ουσίας» κια όχι άδικα, από ό,τι λένε οι διατροφολόγοι και οι γκουρμέ. Τρεμουλιαστό, λιπαρό και ασύγκριτα θρεπτικό. Βράστε μοσχαρίσια κόκκαλα, και «φτυαρίστε» έξω το μεδούλι. Αλείψτε το σε ελαφρά ψημένο ψωμάκι. Προσθέστε άριστης ποιότητας αλάτι, γαλλιστί fleur de sel.

Dirty (πως το λένε...Βρώμικο!!!)
Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Πηγαίνετε στην καντίνα της Πλατείας Μαβίλη και με στακάτη φωνή πείτε στο παιδί: «Ενα διπλό βραστό με απ΄όλα». Όχι δεν διεκδικεί γαστριμαγικές δάφνες, αλλά σίγουρα έχει θέση σε έναν κατάλογο των όσων βρωσίμων πρέπει να έχει δοκιμάσει κανείς. Για να εκτιμηθεί ιδιαίτερα η γεύση του, προτιμήστε να έχετε από πριν καταναλώσει ποσότητες αλκοόλ.

Top Chef για 5η σεζόν

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008 at 11:29 μ.μ.


Στίς 12/11 ξεκινάει ο πέμπτος κύκλος του Top Chef. Όπως καταλάβατε μιλάμε για ένα επιτυχημένο ριαλιτι, διαφορετικά θα είχε κοπεί πριν ξεκινήσει...οι Αμερικανοί δεν αστειευόνται με αυτα τα πράγματα! Οι κριτές Tom Colicchio, Padma Lakshmi και Gail Simmons σε νέες περιπέτειες! Αυτή τη φορά η "δράση" θα διαδραματίζετε στην Νέα Υόρκη με τους 18 παίχτες να βάζουν τα δυνατά τους να γίνουν ο one and only, Top Chef. Όπως σε κάθε ριαλιτι επιβάλετε το ξεκατίνιασμα! Άν δεν το έχετε παρακολουθήσει ποτε, αναζητήστε videos απο προηγούμενες σεζον στο YouTube ή διαφορετικά συντονιστείτε στην τηλεόραση του SKAI τα μεσημέρια της Κυριακής και παρακολουθήστε τον πρώτο κύκλο. Άντε, να δούμε τί θα δούμε και φέτος..!

"Στις Κουζίνες" στο Θέατρο ΗΒΗ

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On at 9:46 μ.μ.


Ένα από τα σημαντικότερα έργα του Alan Ayckbourn, το Absurd Person Singular με ελληνικό τίτλο «ΣΤΙΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ», ανεβαίνει φέτος στο Θέατρο ΗΒΗ σε μετάφραση/διασκευή και σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη. Το έργο - μια κλασσική κωμωδία με εξωφρενικούς χαρακτήρες - σατιρίζει αμείλικτα την αστική τάξη, τις συζυγικές και τις κοινωνικές σχέσεις, τις προσπάθειες των ηρώων μας να ανελιχθούν επαγγελματικά. Και επειδή τα καλύτερα πάρτυ, ως γνωστόν, γίνονται “Στις Κουζίνες”, το έργο διαδραματίζεται ολόκληρο στις κουζίνες τριών ζευγαριών. Παραμονή Χριστουγέννων, πέρσι: στην κουζίνα του αγχώδους εμπόρου Σίντνευ και της μανιώδους με την καθαριότητα συζύγου του, Τζέιν. Το μόνο που θέλουν οι δυο τους είναι να πετύχουν επαγγελματικά και να ανέλθουν κοινωνικά. Οργανώνουν στο σπίτι τους πάρτι για να διασκεδάσουν έναν γυναικά αρχιτέκτονα και την εξαρτημένη από χάπια σύζυγό του, και ένα ανώτατο τραπεζικό διευθυντικό στέλεχος με την σνομπ γυναίκα του.

Παραμονή Χριστουγέννων, φέτος: στην κουζίνα του αρχιτέκτονα. Η σύζυγός του Εύα προσπαθεί συνεχώς αλλά ματαίως να αυτοκτονήσει σε μια ξεκαρδιστική δεύτερη πράξη όπου η δράση κορυφώνεται μαζί με την απελπισία των ηρώων.

Παραμονή Χριστουγέννων, του χρόνου: στην κουζίνα του ανώτατου τραπεζικού στελέχους. Πολλά έχουν αλλάξει, σχέσεις έχουν αναδιαμορφωθεί, επαγγέλματα έχουν εξελιχθεί, καριέρες έχουν γκρεμιστεί, όλα έχουν ανατραπεί, αλλά το πάρτι ξεκινά και τελειώνει πάντα Στις Κουζίνες.

Στο έργο πρωταγωνιστούν γνωστοί κι αγαπημένοι ηθοποιοί: οι Τάσος Χαλκιάς, Ράνια Σχίζα, Ζέτα Μακρυπούλια, Σοφία Παυλίδου, Χρήστος Πλαΐνης και Αργύρης Αγγέλου. Τα σκηνικά είναι του Γιώργου Γαβαλά, οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ, η μουσική επιμέλεια του Ιάκωβου Δρόσου και τα κοστούμια της Κατερίνας Παπανικολάου.

Μωβ, αντικαρκινικές ντομάτες

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008 at 10:09 μ.μ.


Μια μοβ ντομάτα, γενετικά μεταλλαγμένη, ώστε να περιέχει τις αντιοξειδωτικές ουσίες ανθοκυανίνες, που συνήθως υπάρχουν στα βατόμουρα και τα φραγκοστάφυλα, βοήθησε προκειμένου να καταπολεμηθεί ο καρκίνος σε ποντίκια στο εργαστήριο, όπως ανακοίνωσαν βρετανοί επιστήμονες. Aλλες έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι οι ανθοκυανίνες συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου, εμφράγματος και νευρολογικών ασθενειών. Είναι η πρώτη φορά που ένα τρόφιμο μεταλλάσσεται γενετικά για να περιέχει αυτές τις ουσίες. Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Biotechnology, ενισχύει την αντίληψη ότι τα φυτά μπορούν να τροποποιηθούν γενετικά με σκοπό να κάνουν πιο υγιείς τους ανθρώπους. Πολλοί άνθρωποι δεν τρώνε συχνά αυτά τα ωφέλιμα φρούτα (βατόμουρα, φραγκοστάφυλα), γι' αυτό η λήψη τους μέσω άλλων γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων μπορεί να βοηθήσει. Όπως μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters, η μετάλλαξη έγινε με τη γενετική τροποποίηση δύο γονιδίων που ελήφθησαν από το φυτό αντίρρινο, τα οποία επιτρέπουν πλέον στις ντομάτες να παράγουν ανθοκυανίνη. Τα ποντίκια που έτρωγαν συχνά τη μεταλλαγμένη ντομάτα (το χρώμα της οποίας αλλάζει προς το μοβ λόγω της μετάλλαξης), έζησαν πολύ περισσότερο (182 μέρες κατά μέσο όρο) από όσα έτρωγαν κανονικές ντομάτες (142 μέρες). «Το ευεργετικό αποτέλεσμα ήταν πολύ πιο σημαντικό από ό,τι περιμέναμε» δήλωσε η βιολόγος Κάθι Μάρτιν από το βρετανικό Κέντρο βιοτεχνολογίας John Innes. Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι ανάλογα πειράματα σε ανθρώπους θα πάρουν χρόνο και το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι να μελετηθεί πώς ακριβώς οι αντιοξειδωτικές ουσίες επιδρούν στους καρκινικούς όγκους. Η βιοτεχνολογία τροφίμων μέχρι τώρα είχε εστιαστεί σε γενετικά μεταλλαγμένους σπόρους που φέρνουν πλεονεκτήματα στους αγρότες, όπως π.χ. το καλαμπόκι που εκκρίνει μια φυσική τοξίνη, η οποία σκοτώνει τα έντομα και τα παράσιτα. Επίσης, έχουν υπάρξει προσπάθειες να δημιουργηθούν μεταλλαγμένα τρόφιμα με ωφέλιμες ουσίες, όπως το «χρυσό ρύζι» και οι γενετικά μεταλλαγμένες μπανάνες με αυξημένα επίπεδα βιταμίνης Α. Όμως κανένα προϊόν δεν είναι ακόμα διαθέσιμο για κατανάλωση από ανθρώπους. Οι εχθροί της βιοτεχνολογίας επιμένουν ότι οι μεταλλάξεις αυτού του είδους μπορεί να έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, ζήτημα που μελετούν οι επιστήμονες.

Μαχαιροπίρουνα κρίνουν αυτά που τρώτε!

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On at 10:01 μ.μ.


Μαχαιροπίρουνα που θα έχουν τη δυνατότητα να αναλύουν αυτά που τρώτε οραματίζονται designer στο Μόναχο. Το έξυπνο κουτάλι, μαζί με το έξυπνο μαχαίρι και πιρούνι, λαμβάνουν πολύτιμες πληροφορίες για το φαγητό σας.

Το κουτάλι μπορεί να μετρήσει το βάρος των τροφίμων που θα καταναλώσετε σε ένα γεύμα, το μαχαίρι μετράει τη θερμοκρασία ενώ το πιρούνι αναλύει την ποιότητα του φαγητού, δηλαδή τα λιπαρά, τις πρωτεΐνες και τη ζάχαρη που έχει το τρόφιμο. Τα 3 μαχαιροπίρουνα μαζί συνθέτουν μια πλήρη αναφορά στην οποία έχετε πρόσβαση τόσο εσείς όσο και ο γιατρός σας. Βέβαια προς το παρόν αυτά τα μαχαιροπίρουνα είναι πρωτότυπα?