Το κραχ χτυπάει τη γαλλική κουζίνα

Αναρτήθηκε από Mi.Go. | | Posted On Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008 at 11:13 π.μ.

Η οικονομική κρίση επεκτείνεται στα γαλλικά εστιατόρια και πλήττει τους Γάλλους εκεί που τους πονάει περισσότερο: στους γευστικούς τους κάλυκες. Τρώνε πλέον ένα σάντουιτς για μεσημεριανό και στο εστιατόριο παραγγέλνουν μόνο κυρίως πιάτο. Σχεδόν 3.000 εστιατόρια και καφετέριες έκλεισαν το πρώτο εξάμηνο του 2008 στη Γαλλία. Σ΄ όλο το Παρίσι και σ΄ όλη τη Γαλλία, τα τραπέζια των εστιατορίων μένουν άδεια. Σχεδόν 3.000 εστιατόρια και καφετέριες έκλεισαν από τον Ιανουάριο ώς τον Ιούνιο στη χώρα (30% περισσότερα απ΄ ό,τι κατά την ίδια περίοδο πέρυσι), ενώ τα έσοδά τους μειώθηκαν φέτος κατά 20%. Αν οι Γάλλοι έπαψαν να επιδίδονται στο αγαπημένο τους σπορ- να τρώνε έξω- κάτι βαθιά ανησυχητικό υπάρχει στην κατάσταση της Γαλλίας.

Η κρίση πλήττει τα φθηνά συνοικιακά εστιατόρια, καθώς οι Γάλλοι προτιμούν πλέον να μην τρώνε έξω συχνά Σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα από την εταιρεία ερευνών Εuler Ηermes SFΑC, 1.782 «παραδοσιακά» γαλλικά εστιατόρια πτώχευσαν κατά τους πρώτους έξι φετινούς μήνες- 25% περισσότερα σε σχέση με το 2007. Τα θύματα είναι κυρίως μεσαία και φτηνά εστιατόρια της γειτονιάς και όχι τα ακριβά, γαστρονομικά εστιατόρια. Οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο στις καφετέριες (κατά 56%), κυρίως λόγω της απαγόρευσης του καπνίσματος. Ακόμη και τα φαστφουντ (έκλεισαν 19% περισσότερα απ΄ ό,τι πέρυσι) αισθάνονται την κρίση. Η κατάσταση αυτή οφείλεται σε αριθμό παραγόντων που συσσωρεύτηκαν, εξηγεί η Μαρί- Κριστίν Σμιτ που συμμετείχε στην έρευνα. «Τα εισοδήματα έχουν καταρρεύσει στη Γαλλία, πράγμα που σημαίνει μείωση των εξόδων για όλες τις υπηρεσίες και τα είδη πολυτελείας. Επιπλέον έχουμε την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Επίσης έχουμε την έκρηξη του κόστους των τροφίμων, γεγονός που σημαίνει ότι τα εστιατόρια αναγκάσθηκαν να αυξήσουν τις τιμές και να χάσουν έτσι πελάτες».

Παράλληλα πάρα πολλοί Γάλλοι τρώνε τώρα ένα σάντουιτς, που πολλές φορές έχουν μάλιστα ετοιμάσει από το σπίτι, και δεν πηγαίνουν στο εστιατόριο για το μεσημεριανό τους, όπως έκαναν ώς τώρα. Ή, όταν τρώνε στο εστιατόριο, παραγγέλνουν μόνο κυρίως πιάτο, χωρίς ορεκτικό και επιδόρπιο, επισημαίνει ο κριτικός εστιατορίων τής «Λε Φιγκαρό», Φρανσουά Σιμόν. Η αλλαγή αυτή δημιουργεί μεγάλο εκνευρισμό στους εστιάτορες, οι οποίοι τον εκδηλώνουν στους πελάτες τους. Στο παρισινό εστιατόριο «Αux Lyonnais» που ανήκει στον διάσημο σεφ Αλέν Ντικάς, πελάτες που αρνούνται να παραγγείλουν ορεκτικό προειδοποιούνται ότι το κύριο πιάτο τους «θα χρειαστεί πολλή ώρα», λέει ο Σιμόν. Στο εστιατόριο «Αu Quincy», κοντά στο Γκαρ ντε Λυών, δύο ζευγάρια διώχτηκαν πρόσφατα αφού αρνήθηκαν να παραγγείλουν ορεκτικό. Όταν διαμαρτυρήθηκαν, ο σεφ αναφώνησε: «Και πώς περιμένετε να ζήσω;».

Γάλλοι μπλόγκερ κατηγορούν τους εστιάτορες ότι προκάλεσαν οι ίδιοι τα προβλήματά τους επειδή επωφελήθηκαν αθέμιτα από το ευρώ. Οι τιμές των εστιατορίων αυξήθηκαν δυσανάλογα, επειδή οι ιδιοκτήτες τους εκμεταλλεύτηκαν τη νομισματική αλλαγή από το φράγκο στο ευρώ.

Comments:

There are 1 σχόλια for Το κραχ χτυπάει τη γαλλική κουζίνα