Μανιτάρια

Αναρτήθηκε από Nena | | Posted On Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008 at 6:40 π.μ.


Η εποχή τους ξεκινάει από το τέλος Αυγούστου και φτάνει στο τέλος Νοεμβρίου. Φυσικά εξαρτάται πολύ από τον καιρό (βροχές, κρύο κ.λπ.)

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως τα μανιτάρια είναι πλούσια πηγή βιταμινών (C, D), καθώς και αντιοξειδωτικών. Ότι ακόμα αποδίδουν ελάχιστες θερμίδες και κυρίως έχουν ισάξιες προτείνες με το κρέας χωρίς όμως τις τοξίνες και τα λίπη του κρέατος.

Η συγκομιδή τους είναι δύσκολη για όσους δεν ξέρουν και καλά θα κάνουν να μην δοκιμάσουν να τα μαζέψουν στην τύχη, επειδή πολλά απ αυτά είναι πανέμορφα αλλά, όπως ήδη θα ξέρετε, είναι και δηλητηριώδη.

Σύντομα θα αναφέρω δέκα ήδη που υπάρχουν ως βρώσιμα: Πλευρώτους, Ασπρομανίταρα, Αμανίτης καισαρικός ή αυγά του Καίσαρα, σπάνια και μοναδικά, Πορτομπέλο, Βωλίτες ή porcini, Κανθαρέλα, Μορχέλα, Μαύρη τρομπέτα, Shitake και τέλος η μοναδική αρχόντισα η Τρούφα. Τρούφες υπάρχουν χειμωνιάτικες και καλοκαιρινές. Οι χειμωνιάτικες είναι και οι πιο ακριβές.

Μπορείτε πολλά από τα είδη αυτά να τα βρείτε φρέσκα στην αγορά και να τα καθαρίσετε με σκληρό πινελάκι αφού κόψετε το ποδαράκι τους και να τα μαγειρέψετε μόνα τους ή μέσα σε φαγητό της αρεσκείας σας.

Μπορείτε όμως να βρείτε και πολλά αποξηραμένα. Αυτά θα τα "ζωντανέψετε" αν τα μουλιάσετε σε χλιαρό νερό ή και κρασί αν αυτό το κρασί το ζητάει η συνταγή σας. Θα τα αφήσετε για 25 λεπτά περίπου και δεν θα πετάξετε το νερό τους. Θα το σουρώσετε αρκετές φορές και θα το χρησιμοποιήσετε για το φαγητό που φτιάχνετε ή άλλη φορά σε σούπα, σάλτσα κ.λπ. Τα μανιτάρια στο μεταξύ θα τα στεγνώσετε όσο γίνεται με χαρτί κουζίνας.

Θυμηθείτε ότι τα φρέσκα μανιτάρια φυλάσσονται στο ψυγείο για μέχρι και 9 μέρες, ενώ τα αποξηραμένα φυλάσσονται για καιρό, καλά κλεισμένα και σε δροσερό μέρος.

Comments:

There are 0 σχόλια for Μανιτάρια